Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πατρινό Καρναβάλι:«Στ΄αρματα, στ΄ άρματα», Γιωργάκης, Παπαδήμος και «Αγανακτισμένοι» - Δείτε φωτό

Πατρινό Καρναβάλι:«Στ΄αρματα, στ΄ άρματα...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Από την κατασκευή των αρμάτων στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων

«Γιατί ήρθε πάλι ναι, το καρναβάλι ναι» λέει το γνωστό τραγούδι και μια επίσκεψη στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων είναι άκρως απαραίτητη την περίοδο αυτή. Οι κατασκευαστές εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, μιας και η μέρα που τα άρματα του Πατρινού καρναβαλιού θα «μαγνητίσουν» τα βλέμματα ανά την Ελλάδα, πλησιάζει.

Η κρίση, ο ΓΑΠ (βλέπε Γιώργος Παπανδρέου), ο Παπαδήμος, η Τρόικα και όχι μόνο, έχουν την τιμητική τους και  φέτος στη θεματική των αρμάτων.

 

Πρώτος σε αυτή την κατεύθυνση, πρώτος δίνει το σύνθημα, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, που για 25η χρονια φέτος δημιουργεί ο Πέτρος Βρυώνης, υπεύθυνος του Καρναβαλικού Εργαστηρίου. Το θέμα του είναι εμπνευσμένο από τα δεινά της οικονομίας της χώρας και της τσέπης μας, γι’ αυτό δεσπόζουν τα κοφτερά δόντια του. «Είναι ο καπιταλισμός σε ανθρώπινο πρόσωπο» αναφέρει στο www.thebest.gr o Πέτρος Βρυώνης.

Τον βασιλιά θα πλαισιώνουν τράπεζες, ενώ δε λείπουν τα παχύδερμα (ελέφαντες και ρινόκεροι). Το άρμα συμπληρώνουν οι κότες, που συμβολίζουν λαούς χωρών όπως η Ελλάδα, η πονηρή αλεπού (λέγε με τρόικα) και ένα υδροκέφαλο τέρας, που το λαιμό του «στολίζει» μια ρουλέτα.

Το κόστος κατασκευής του άρματος του βασιλιά καρνάβαλου είναι σαφώς μειωμένο από τα προηγούμενα χρόνια (35% - 40%) , ακόμα και από περυσι, αναφέρει ο κ. Βρυώνης.

Το άρμα έχει ύψος 6 μέτρα, πλάτος 5 και μήκος 12. Το άρμα της βασίλισσας του καρναβαλιού, που είναι καλλιτεχικό, επιμελείται επίσης ο κ Βρυώνης, όπως και ένα ακόμα, που παρομοιάζει την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ως την εξάρτηση ναρκομανή από τη «δόση» του.  "Η έμπνευση για αυτό το άρμα μου ήρθε από έναν αγανακτισμένο, ο οποίος χρωστούσε και μου είπε ότι η Ελλάδα με τις δόσεις έχει καταντήσει σαν πρεζόνι".

Γι΄ αυτό στο άρμα ο Γιώργος Παπανδρέου με τις σύριγγες ανά χείρας, δίνει τις δόσεις της στην Ελλάδα, ντυμένος με φουστανέλα, τσαρούχια και αμερικάνικο καπέλο..

Μαζί του θα βρίσκονται και «Αγανακτισμένοι» που «ξηλώνουν» τη Βουλή, αλλά και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας…

Τα άρματα αυτή την περίοδο βρίσκονται λίγο πριν τον χρωματισμό τους και οι δημιουργοί τους εργάζονται εντατικά.

Ο Παπαδήμος, τα αρπακτικά και οι «φουκαράδες»

Η κρίση, οι δανειστές και τα «αρπακτικά» της οικονομίας έχουν τη θέση τους και σε άλλα άρματα. Ο Δημήτρης Ντζουμάνης κατασκευάζει δύο άρματα. Στο πρώτο «επιβιβάζονται» η Τρόικα και ο Παπαδήμος. Το σκηνικό συμπληρώνει ένα χρηματοκιβώτιο ,με πόδια αρπακτικού πουλιού και με τρία κεφάλια σαν του κέρβερου, το οποίο γεμίζει ο πρωθυπουργός, αφού «σαρώνει» προηγουμένως  χρήματα και ακίνητα..

Στο δεύτερο ένας ευτραφής κύριος κάνει επίδειξη δύναμης και αφού έχει πιάσει έναν «ταλαίπωρο» μικρομεσαίο για αν του πάρει ό,τι ψιλά του έχουν απομείνει…

Ο Δημήτρης Τζουμάνης και στα δύο άρματα επέλεξε την τεχνική με το κοτετσόσυρμα και όχι του φελιζόλ., η οποία είναι και προγενέστερη . Για τις ανάγκες των δύο αρμάτων χρειάστηκαν περίπου 300 τετραγωνικά μέτρα σύρματος, για όλα τα άρματα απαιτήθηκαν δύο τόνοι σίδερα, ενώ για τα τρία άρματα του Πέτρου Βρυώνη 150 κυβικά φελιζόλ.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία των αρμάτων του καρναβαλιού των παιδιών. Όπως αναφέρει ο Παντελής Χαντζόπουλος, που κατασκευάζει μερικά εξ αυτών, κάστρα, πύργοι, ήρωες παιδικών παραμυθιών, π.χ. η κοκκινοσκουφίτσα, βρίσκονται στην τελική ευθεία της κατασκευής τους.

Φέτος για την κατασκευή των αρμάτων εργάζεται λιγότερο προσωπικό, λόγω στενών οικονομικών δεδομένων, επισημαίνει ο κ. Βρυώνης, που για μια ακόμα φορά τονίζει τις ελλείψεις του χώρου, που αφορούν μεταξύ άλλων, τη διαρκή φύλαξη του χώρου, στον οποίο έχουν σημειωθεί κλοπές, αλλά και τους κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, που θα μπορούν να προστατεύουν κατάλληλα τις καρναβαλικές δημιουργίες.

"Κάθε χρόνο για παράδειγμα ξαναβάφουμε και επιδιορθώνουμε τους μπάστακες", τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture