Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί η εισαγγελέας είπε στον Άκη να δει τη δίκη «παλικαρίσια»

Γιατί η εισαγγελέας είπε στον Άκη να δει...

Τα παραλειπόμενα της δίκης στο Εφετείο

Παρασκευή πρωί, αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Εφετείου της Αθήνας. Η 9η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων – ενώπιον του οποίου δικάζεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος και 18 ακόμη συγκατηγορούμενοι του για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος– «άρχεται». Με το «καλημέρα», όμως, η ένταση στη μεγάλη αμφιθεατρική αίθουσα του Εφετείου χτυπάει... κόκκινο.

Αντεγκλήσεις για ζητήματα ουσίας – όπως είναι ο «βομβαρδισμός» του δικαστηρίου με νέα έγγραφα- μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και της έδρας, δύο προτροπές - «διαταγές» προς παράγοντες της δίκης να καθίσουν κάτω από τον κ. Αλέξη Κούγια συνήγορο υπεράσπισης της Βίκυς Σταμάτη αλλά και η ηχηρή αποχώρηση από το δικαστήριο του «πρωταγωνιστή» της υπόθεσης, του Άκη Τσοχατζόπουλου, ανεβάζουν το «θερμόμετρο» στα ύψη.

Οι «εστίες» της έντασης πολλές, μια από αυτές και η «βεντέτα» συνηγόρων υπεράσπισης με τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας κ. Π. Παναγιωτόπουλο, που «αναζωπυρώνεται» σχεδόν κάθε φορά που λαμβάνει το λόγο. Τα πνεύματα σε αυτή τη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν έμελλε να ηρεμήσουν, ούτε και όταν πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Χ. Κατσιάνης ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης και τη συνέχισή της την ερχόμενη Τετάρτη. Και αυτό γιατί, μετά την ανακοίνωσή αυτή, ο κ. Κούγιας ήταν που ζήτησε και έλαβε το λόγο για να απαντήσει στον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, που λίγο νωρίτερα είχε ζητήσει να απορριφθεί έντασή του ως «νομικά αστήριχτη».

Αλέξης Κούγιας: Δεν θα ζήταγα το λόγο αν δεν άκουγα την άποψη του κ. εισαγγελέα ότι η ένσταση είναι νομικά αστήριχτη. Να προβληματιστεί το δικαστήριο για το αν τα νομικά του κ. εισαγγελέα είναι ισχυρότερα του νόμου.

Εισαγγελέας: Η ένσταση σας είναι νομικά αστήριχτη.

Αλέξης Κούγιας: Καθίστε κάτω, αν θέλετε.

Εισαγγελέας: Όχι καθίστε κάτω κ. συνήγορε στον εισαγγελέα της έδρας.

Αλέξης Κούγιας: Τι είναι δηλαδή ο εισαγγελέας; Είμαι υποδεέστερος εγώ του εισαγγελέα δηλαδή; Αν θέλετε μπορείτε να καθίσετε κ. εισαγγελέα γιατί με τρομάζετε, αγχώνομαι.

Εισαγγελέας: Ο εισαγγελέας είναι ιστάμενος κ. συνήγορε.

Αλέξης Κούγιας: Καθίστε σας παρακαλώ αν θέλετε.

Εισαγγελέας: Έλεος κ. Πρόεδρε. Η ένσταση είναι νομικά αστήριχτη.

«Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι»
Η αντιπαράθεση του κ. Κούγια με τον αναπληρωτή εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, «χρονολογείται» από τις πρώτες συνεδριάσεις του δικαστηρίου. Ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη είχε υποβάλλει αίτημα - που τελικώς απερρίφθη από το δικαστήριο – προκειμένου να κριθεί, αν ο κ. Παναγιωτόπουλος ως αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, μπορεί να θέτει ερωτήσεις και να παρεμβαίνει στη δίκη από την στιγμή που δεν αναπληρώνει, λόγω κάποιου κωλύματος, την τακτική εισαγγελέα της έδρας κυρία Γεωργία Αδειλίνη.

Ο συνήγορος της κυρίας Σταμάτη είχε ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει «διττή εισαγγελική αρχή» και πως σε καμία περίπτωση το αίτημά του δεν είναι επί προσωπικού. Μάλιστα, σε ένα από τη διαλείμματα της συγκεκριμένης συνεδρίασης είχε πλησιάσει τον κ. Παναγιωτόπουλο για να του καταστήσει σαφές ότι το αίτημά του δεν αφορά το πρόσωπό του. Τότε ήταν που κ. Παναγιωτόπουλος του απάντησε: «δηλαδή κ. συνήγορε να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι, κάπως έτσι....».

Ο κ. Κούγιας θέλησε όμως κατά την 9η συνεδρίαση του δικαστηρίου, να... καθίσει κάτω και τον κ. Νίκο Γκαρίπη, ο οποίος εκείνη την ώρα μιλούσε για την κατάσταση του εντολέα του Νίκου Ζήγρα και είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει το αίτημά του για κλήτευση του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνου Μιχαηλίδη στο δικαστήριο. «Κάτσε κάτω ρε, δεν είσαι εδώ στο Ειρηνοδικείο Κρωπίας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κούγιας απευθυνόμενος προς τον συνάδελφό του, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση του κ. Γκαρίπη αλλά και τα γέλια του Ν. Ζήγρα.

Τα δανεικά του Άκη, τα «γυναικόπαιδα» και το '89
Αίσθηση όμως προκάλεσε η αναφορά του κ. Κούγια σε μάρτυρα – δημοσιογράφο, ο οποίος όπως είπε θα μπορούσε να βεβαιώσει στο δικαστήριο ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος την ημέρα της σύλληψης του τηλεφωνούσε σε γνωστά του πρόσωπα αναζητώντας δανεικά. Ακόμη, ο συνήγορος τόνισε ότι πρόκειται για την πιο σημαντική δίκη μετά το '89 και ότι το δικαστήριο δεν θα πρέπει να σταθεί «στα γυναικόπαιδα, τις λογίστριες, τις εξαδέλφες και τους συγγενείς».

Πάντως, οι τοποθετήσεις αυτές του συνηγόρου όπως και άλλες ανάλογου περιεχομένου άλλων δικηγόρων από τα έδρανα της υπεράσπισης, δεν φαίνεται να συγκίνησαν ιδιαίτερα το δικαστήριο, που επιφυλάχθηκε εκ νέου για την κλήτευση των μελών του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του Άκη Τσοχατζόπουλου από την δίκη.

Ο άλλοτε κραταιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ... αποχαιρέτησε το δικαστήριο μετά από μια χειμαρρώδη τοποθέτηση το «δια ταύτα» της οποίας έχε ως εξής: «Το δικαστήριο δεν μπορεί να ερευνήσει την ουσία της υπόθεσης αν δεν κλητεύσει τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που έλαβαν τις αποφάσεις για την αγορά όπλων».

Οι ωτοασπίδες, το κώνειο και ο Σωκράτης
Λαμβάνοντας το λόγο η εισαγγελέας της έδρας, Γεωργία Αδειλίνη, έκανε λόγο για δίκη διαφθοράς πρώην κρατικού αξιωματούχου που υπηρέτησε επί μακρόν το ελληνικό δημόσιο και κάλεσε τον Άκη Τζοχατζόπουλο να επιστρέψει στο δικαστήριο, να δει όπως είπε, «παλικαρίσια» αυτή τη δίκη, να σταθεί απέναντι στους δικαστές και να αντικρούσει τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει – και οι οποίες ως γνωστόν αφορούν σε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος που προέρχεται από μίζες που φέρεται να έλαβε για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Μάλιστα, η εισαγγελέας επικαλέστηκε και τον Αθηναίο φιλόσοφο, Σωκράτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε βέβαια να απαιτούμε από όλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σωκράτη που έμεινε και παρακολούθησε τους κατηγόρους του και όλη τη δίκη, έστω κι αν στο τέλος ήπιε το κώνειο».

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε στο δικαστήριο και ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος τόνισε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να παραμείνει στο ακροατήριο, να παρακολουθεί τη διαδικασία έστω και αν βάλει στα αυτιά του ωτοασπίδες ή λύνει σταυρόλεξα. «Εδώ θα βγει η απόφαση. Ούτε στα κανάλια, ούτε στη Βουλή ούτε πουθενά αλλού», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναζητώντας το μάρτυρα
Τα οξυμένα πνεύματα στην 9η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, θέλησε αρκετές φορές να κατευνάσει με χιούμορ ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Εν μέσω αντεγκλήσεων μεταξύ συνηγόρων και των εισαγγελέων της έδρας, ο κ. Κατσιάνης κάλεσε έναν από τους μάρτυρες της υπόθεσης να προσέλθει στο δικαστήριο και να ξεκινήσει την κατάθεσή του. Ωστόσο, ο εντοπισμός του μάρτυρα πήρε κάποια λεπτά της ώρας με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να αναρωτηθεί: «Μα που είναι ο μάρτυρας, μήπως απογοητεύτηκε, μήπως δεν άντεξε και έφυγε;».

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενηΤετάρτη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις