Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Κινέζος «φρέναρε»το κούρεμα λόγω κυπριακής υπηκοότητας

Κινέζος «φρέναρε»το κούρεμα λόγω κυπριακ...

Aνοιξε νομολογιακό δρόμο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις

Μπλόκο στο κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου έβαλε δικαστήριο της Λευκωσίας δικαιώνοντας κινέζο επιχειρηματία, ο οποίος ζήτησε την προστασία της Δικαιοσύνης.  Η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές, έχει καθιερώσει συγκεκριμένους όρους για τη χορήγηση της κυπριακής υπηκοότητας για όσους αλλοδαπούς εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέλουν να την αποκτήσουν.

Οι υποψήφιοι για την απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για ορισμένο εκ των προτέρων χρονικό διάστημα που θα παραμένει δεσμευμένο και βεβαίως να αποκτούν μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία στο νησί. Η τραπεζική αυτή κατάθεση ουσιαστικά αποτελεί για τους ξένους υπηκόους τη γέφυρα για να πολιτογραφηθούν κύπριοι υπήκοοι.

Ο κινέζος επιχειρηματίας Ρεν Τζιαντζούν, προ του κινδύνου να δει να κουρεύονται τα 15 εκατομμύρια ευρώ που είχε μεταφέρει και είχε καταθέσει προ ολίγων μηνών στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά και να χάσει την κυπριακή υπηκοότητα που απέκτησε μόλις στις αρχές Μαρτίου 2013, ζήτησε την προστασία της Δικαιοσύνης.

Εκπροσωπούμενος από τον δικηγόρο του Λουκή Παπαφιλίππου, κέρδισε την πρώτη δικαστική μάχη στο Δικαστήριο της Λευκωσίας, που άνοιξε νομολογιακό δρόμο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στα κυπριακά δικαστήρια εκκρεμούν συναφείς υποθέσεις καταθετών που εντάσσονται στην ίδια κατηγορία και επιχειρούν δι' αυτής της οδού να αποφύγουν το κούρεμα των καταθέσεών τους.

Ο κινέζος επιχειρηματίας με την προσφυγή του στρέφεται κατά της Τράπεζας Κύπρου, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας, των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών και του Υπουργικού Συμβουλίου, που εκπροσωπούνται από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Και το Δικαστήριο έβγαλε αμέσως διάταγμα που παγώνει το κούρεμα των καταθέσεων του επιχειρηματία και αναστέλλει οποιαδήποτε ενέργεια για να του πάρουν πίσω την κυπριακή υπηκοότητα, που απέκτησε την 1η Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται οι εναγόμενοι «να μειώσουν, να εξαλείψουν, να μετατρέψουν, να μηδενίσουν ή να αντικαταστήσουν και με οποιονδήποτε τρόπο να επέμβουν στις καταθέσεις που είχε στην Τράπεζα Κύπρου κατά την 26η Μαρτίου 2013 και ώρα 22.00, χωρίς να προηγηθεί η απόδοση δίκαιης και εύλογης αποζημίωσης».

Για την απόφαση αυτή το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και το γεγονός ότι ένα ενδεχόμενο κούρεμα των καταθέσεων στην υπόθεση αυτή θα έθετε σε κίνδυνο και την υπηκοότητα που απέκτησε ο επιχειρηματίας, καθώς το ύψος των καταθέσεών του είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτή τη διαδικασία.

Για τον λόγο αυτό, το ίδιο Δικαστήριο απαγορεύει - τουλάχιστον προσωρινά - στις Αρχές να αναστείλουν το πιστοποιητικό πολιτογράφησης που έχει ο κινέζος επιχειρηματίας, αλλά και να ακυρώσουν την ταυτότητα και το διαβατήριο που απέκτησε ως κύπριος υπήκοος.

Η υπόθεση θα επανεξεταστεί αύριο το πρωί από το Δικαστήριο και κατά τη διάρκεια της νέας ακρόασης έχουν κληθεί να παρασταθούν και να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματολογία οι εκπρόσωποι των εναγομένων, προκειμένου - όπως επισημαίνεται - «να δείξουν γιατί το παρόν διάταγμα να μη συνεχίσει να ισχύει».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος ασχολείται με υποθέσεις στην Κύπρο, δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι αν δεν ακυρωθεί το διάταγμα αυτό από το Δικαστήριο της Λευκωσίας, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι ρήγμα  δημιουργείται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επικύρωσε το κυπριακό Κοινοβούλιο».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά