Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Σαρώνει ... η τερηδόνα τους μικρούς μαθητές!

Σαρώνει ... η τερηδόνα τους μικρούς μαθητές!

Η μονάδα ολοκλήρωσε σήμερα τις επισκέψεις στα δημοτικά σχολεία του νομού Ηρακλείου

Σαν ... παιχνίδι "είδαν" την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο τα παιδιά της Β΄ δημοτικού του νομού Ηρακλείου, τα οποία επισκέφτηκε η κινητή μονάδα προληπτικής οδοντιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης. Η μονάδα ολοκλήρωσε σήμερα τις επισκέψεις στα δημοτικά σχολεία του νομού Ηρακλείου, ενώ πρόκειται να ξεκινήσει επισκέψεις και στα σχολεία των υπόλοιπων νομών.

«Πρόκειται για μία σημαντική προσπάθεια της προληπτικής οδοντιατρικής σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς. Οδοντιάτρους και μαθητές. Η πρωτοβουλία είναι σημαντική και θέλουμε να αγκαλιάσει τα παιδιά για μια υγιή προοπτική στην στοματική τους υγιεινή» δηλώνει ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Στόχος της συγκεκριμένης προσπάθειας, είναι να ενημερωθούν γονείς και μαθητές γύρω από θέματα στοματικής υγείας, μέσω της εξέτασης 2.500 παιδιών.

Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους έχουν ευαισθητοποιηθεί και προχωρούν τη συνεργασία τους με τον οδοντιατρικό σύλλογο Ηρακλείου. «Είναι ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες για να αποκτήσουν σωστές συνήθειες υγιεινής. Αρκετά παιδιά έχουν ευαισθητοποιηθεί, όμως με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, πολλά παιδιά δυσκολεύονται να επισκεφτούν τον οδοντίατρο» αναφέρει η διευθύντρια πρωτοβάθμιας κ. Κυριακή Τσικαλάκη.

Τα ευρήματα

Τουλάχιστον ανησυχητικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα ευρήματα των οδοντιάτρων που στελεχώνουν την κινητή μονάδα.  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του οδοντιατρικού συλλόγου από παιδιά που έχουν εξεταστεί , το 67% διαγνώστηκε με τερηδόνα, το 7-8% με ουλίτιδα ενώ το 65% χρήζει ορθοδοντικής εργασίας.

«Έχω διαγνώσει 10 περιστατικά με τερηδονισμένα μόνιμα δόντια σε παιδιά Β΄ τάξης» αναφέρει η οδοντίατρος της κινητής μονάδας κ. Στέλλα Δημητρουλάκη.

Τα ευρήματα όπως αναφέρει η κ. Δημητρουλάκη παραχωρούνται εγγράφως στους γονείς προκειμένου να τους γνωστοποιηθεί η κατάσταση και να κινητοποιηθούν αναλόγως. Τα παιδιά, όπως σημειώνει η κ. Δημητρουλάκη δέχονται ευχάριστα, σαν παιχνίδι, την πρώτη επαφή με την οδοντίατρο ενώ λαμβάνουν ως δώρο έναν καθρέπτη.

Ο οδοντιατρικός σύλλογος προτρέπει την πολιτεία να «αναλάβει τις ευθύνες της», καθώς όπως αναφέρεται δια στόματος του προέδρου «αν τα παιδιά δε λάβουν την σωστά θεραπεία, η μελλοντική εικόνα του στόματος θα παραπέμπει σε ... δεκαετίες πίσω».

Aκόμα, ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Ηρακλείου κ. Σταμάτης Χαρίτος αναφέρει: «Επιθυμία του οδοντιατρικού συλλόγου Ηρακλείου είναι τουλάχιστον τα παιδιά να καλύπτονται από το εθνικό σύστημα υγείας. Τα αποτελέσματα της κρίσης στη στοματική υγεία θα φανούν τα επόμενα χρόνια».

Ο οδοντιατρικός σύλλογος ο οποίος συμμετέχει και σε άλλες παρόμοιες δράσεις, όπως στο για παράδειγμα στη δράση του κοινωνικού ιατρείου, υποστηρίζει έμπρακτα την συνέχιση του έργου της κινητής μονάδας και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being