Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Επιδότηση για μετατροπή τζακιών σε ενεργειακά μελετά το ΥΠΕΚΑ

Επιδότηση για μετατροπή τζακιών σε ενεργ...

δμγη

Την παροχή κινήτρων ώστε να μετατραπούν τα τζάκια σε ενεργειακά, με στόχο τόσο την εξοικονόμηση πόρων για θέρμανση όσο και την άμβλυνση του φαινομένου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων, το υπουργείο σχεδιάζει να εντάξει άμεσα το μέτρο της μετατροπής των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά στο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ' οίκον» για να παρέχεται και για τη δράση αυτή επιδότηση προς τους πολίτες.

Επί του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ Διονύσης Σταμενίτης τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για φιλικά προς το περιβάλλον κτήρια και είναι προτεραιότητα καθώς η αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας συμβάλλει και στην οικονομία και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής Θάνος Μωραΐτης τόνισε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το ζητούμενο και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η εναρμόνιση της χώρας μας με την κοινοτική οδηγία.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χαρούλα Καφαντάρη χαρακτήρισε «πρόχειρο» το νομοσχέδιο και διατύπωσε ενστάσεις σε πολλά άρθρα του, μεταξύ των οποίων εκείνα που αφορούν στους ενεργειακούς επιθεωρητές, τα αυθαίρετα μέσω ναοδομίας και τον Κώδικα αστικών απαλλοτριώσεων.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η Ραχήλ Μακρή έκανε λόγο για πολλές ασάφειες στο νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα στα άρθρα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και ζήτησε να υπάρξει ακρόαση φορέων.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος από την Χρυσή Αυγή τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου επί της αρχής λέγοντας ότι δεν θα υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος απόδοσης στα παλαιά κτήρια. Πάντως, δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει ορισμένα άρθρα.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, η Νίκη Φούντα τόνισε ότι η κοινοτική οδηγία που προωθείται προς ψήφιση αποτελεί σημαντικό βήμα για την εξοικονόμηση ενέργειας και κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Για «κατασταλτικό» νομοσχέδιο, έκανε λόγο η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ αφού, όπως είπε, προβλέπει κυρώσεις αν δεν υπάρχει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, κάτι που επιφέρει όφελος κυρίως στο μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο.

Το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων με το οποίο εναρμονίζεται σχετική κοινοτική οδηγία με το εθνικό μας δίκαιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά