Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πάτρα: Επενδύοντας στην αστική ανάπτυξη με τη σύμπραξη κοινοτικών κεφαλαίων και ιδιωτών

Πάτρα: Επενδύοντας στην αστική ανάπτυξη ...

H εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας στο Forum Ανάπτυξης

Ένα καινοτόμο και παράλληλα αποτελεσματικό εργαλείο για την αστική ανάπτυξη, το πρόγραμμα δράσης του «Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης JESSICA» παρουσίασε το Σάββατο η περιφερειακή διοίκηση Δυτικής Ελλάδος της Εθνικής Τράπεζας στα πλαίσια των εργασιών του διήμερου πολυσυνεδρίου « Forum Ανάπτυξης 2012» στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας.

Την εκδήλωση με θέμα «Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης JESSICA: Επενδύοντας στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη» χαιρέτισε από πλευράς της ΕτΕ ο κ. Χρήστος Ασημακόπουλος, Διευθυντής Δικτύου Καταστημάτων Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνοντας την πρόκληση όλων των συνεργαζόμενων φορέων στη δράση, να πετύχει μια σημαντική ευκαιρία σύμπραξης ιδιωτών και δημοσίων φορέων σε μια εποχή πολύ δύσκολη για χρηματοδότηση ανταποδοτικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι η δράση απαντά σε ένα συλλογικό αίτημα, την απευθείας διασύνδεση των πόρων του ΕΣΠΑ με την επιχειρηματική ανάπτυξη μέσω της στήριξης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος - εν προκειμένω της ΕτΕ- και του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η Περιφέρεια με το κονδύλι των 15 εκατ. ευρώ και οι τράπεζα με τη μόχλευση που ανεβάζει τους πόρους στα 21-22 εκατ. ευρώ συμμετέχουν σ’ ένα εγχείρημα με πολλαπλό αποτέλεσμα, την αστική ανάπτυξη μέσω αναπλάσεων, την εμφάνιση ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ο κ.  Κατσιφάρας.

Στη συνέχεια ο Ηλίας Παπαγεωργίου, Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  (ΕΤΕπ), τόνισε ότι μέσω του προγράμματος υπάρχει πλέον μια σωστή στρατηγική προσέγγιση για επενδύσεις μέσω ενός πλήρους και ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού από πλευράς των δήμων. Συνολικά σε όλη τη χώρα η ΕΤΕπ συμμετέχει σε δράσεις προϋπολογισμού 258 εκατ. ευρώ μέσω του JESSICA και μέσω της ίδρυσης πέντε διαφορετικών Ταμείων  Αστικής Ανάπτυξης, έχει στόχο να εξαντλήσει τους διαθέσιμους πόρους, επενδύοντας σε έργα ολοκληρωμένης ανασυγκρότησης των πόλεων.

Ο κ. Χρήστος Καλαντζής, Διευθυντής της PLANET ΑΕ και Σύμβουλος Υποστήριξης του έργου, επεσήμανε ότι η δράση αυτή δεν έχει στόχο τη διάθεση νέων κονδυλίων, αλλά τη διάθεση των ήδη υφιστάμενων πόρων από τα κοινοτικά ταμεία (Ε.Τ.Π.Α. κ.α.) με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή τους.

Το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων χρηματοδοτείται με δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους από την ΕΤΕπ στο 70% του προϋπολογισμού κάθε έργου, με ιδιωτική συμμετοχή και τραπεζικό δανεισμό σε ποσοστό 10-20%.

Στη Δυτική Ελλάδα κλήθηκαν ήδη οι επτά μεγαλύτεροι δήμοι να καταθέσουν προτάσεις είτε για την απευθείας αξιοποίηση, είτε μέσω προκηρύξεων πρόκλησης ενδιαφέροντος από πλευράς τρίτων αναδόχων, προτάσεων με κοινωφελή σκοπό και  ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σταυρίδης, Ειδικός Συνεργάτης της ΕτΕ και Επικεφαλής Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης επεσήμανε ότι οι φορείς που υλοποιούν τη δράση, έχουν απόλυτη συνείδηση του καθήκοντος που ανέλαβαν -σε σύντομο χρονικό διάστημα- να ωριμάσουν και να εντάξουν προς ολοκλήρωση μια σειρά από απαραίτητες δράσεις για την ανάπλαση παλαιών βιομηχανοστασίων, κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, επισημαίνοντας ότι η δράση δε λειτουργεί ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά με άλλες δράσεις του ΕΣΠΑ όπως ο Αναπτυξιακός νόμος.

Στην παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πατρέων Σπύρος Πολίτης τόνισε ότι απαιτείται να μελετηθεί επαρκέστερα το παράδειγμα καλών πρακτικών του παρελθόντος πάνω σε έργα αστικής ανάπλασης που καλούνται να έχουν και οικονομική απόδοση ενώ ζήτησε να γίνει πληρέστερη κατανομή των προς διάθεση πόρων.

Ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Λαχαναγοράς Πατρών Θανάσης Χριστοδουλόπουλος ζήτησε να επανεξεταστεί η πρόταση ένταξης του σχεδίου εκσυγχρονισμού της λαχαναγοράς και επέκτασής της στο αντικείμενο της κρεαταγοράς.

Τέλος ο δήμαρχος Αμαλιάδας κ.Λυμπέρης αναφέρθηκε στην ένταξη του έργου δημιουργίας της Δημοτικής Λαϊκής Αγοράς του δήμου με σχέδιο τόσο για την απευθείας διάθεση των προϊόντων από τους παραγωγούς, όσο και την αξιοποίηση του ως υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά