Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

"Εδώ Πολυτεχνείο".. unplugged

"Εδώ Πολυτεχνείο".. unplugged

της Έρης Δημητριάδου, φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών

Στην Ελλάδα του 2012 της δημοκρατικότητας, της ελευθεριότητας και του αμίμητου και πρωτοπόρου σεβασμού στο «διαφορετικό», όποια παρέκκλιση κι αν υποδηλώνει, η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε από την άρνηση 7 γυμνασιόπαιδων να συμμετάσχουν στη σχολική γιορτή για το Πολυτεχνείο.

Τι αντιπροσωπεύει όμως αυτή η καθ’όλα σεβαστή γιορτή για εμάς σήμερα;

Αποτελεί άραγε ένα ρομαντικό αγωνιστικό σύμβολο που έλλειπε από τη συλλογή μας, με παιδάκια που αποθέτουν γαρύφαλλα στην κεφαλή του καθηγητή Σβορώνου σε μουσικό υπόβαθρο αισθαντικών τραγουδιών του Λοϊζου;

Ή μήπως αποτελεί έπος ιστορικό κι εθνικό, ισάξιο με αυτό του ‘40 στο βάθρο των εθνικών μας επιτευγμάτων ανά τους αιώνες; Η 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση μας δίδαξε το δεύτερο κι ως εκ τούτου δεν έχουμε λόγους να το αμφισβητούμε.

Υπάρχει όμως κανείς που βιώνει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και τον κόσμο και διατηρεί τη συμπαθητική αφέλεια ότι εκείνοι οι φοιτητές σε μια αυθόρμητη (δηλαδή μη υποκινούμενη από ξένες δυνάμεις) εξέγερση, έριξαν ένα καθεστώς; Ας αντιπαραθέσουμε τώρα τις τελευταίες συγκεντρώσεις εκατομμυρίων αγανακτισμένων πολιτών στο Σύνταγμα κι όλη την επικράτεια, που δεν σάλεψαν ούτε το κασκόλ από τον ώμο του εκάστοτε (διορισμένου ή μη) πρωθυπουργού μας.

Οι σκηνές βίας του Πολυτεχνείου του 1973 αποτυπωμένες σε φιλοδόξως ανατριχιαστικά ντοκιμαντέρ, συγκρινόμενες με την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην παραμικρή πορεία στην Αθήνα, με τον αμφίπλευρο επαγγελματισμό της βίας, φαντάζουν παιδικό πρόγραμμα «κατάλληλον δια ανηλίκους». Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.

Αλλά ποια ήταν τα ιστορικά αποτελέσματα εκείνων των πολυτάραχων ημερών.. unplugged;

Την πολιτική κυβέρνηση Μαρκεζίνη που είχε προκηρύξει εθνικές εκλογές για τον Φεβρουάριο του 1974 αντικατέστησε, εκμεταλλευόμενος την αστάθεια, ο σκληροπυρηνικός Ιωαννίδης που αποτελούσε δάκτυλο των Αμερικανών. Με τα γνωστά αποτελέσματα χαμού του 4% της Κύπρου και του 35% υπό μετέπειτα δημοκρατική διακυβέρνηση, με προοδευτική κατάληξη το ανοσιούργημα της μεταπολίτευσης για την Ελλάδα.

Όπου οι αυτοπροσαγορευόμενοι «αγωνιστές των 3 ημερών» εξαργύρωσαν σε κυβερνητικά αξιώματα τη συμμετοχή τους. Κι ενώ οι νεκροί του Πολυτεχνείου αναζητούν ακόμη ζώντες συγγενείς κι οι συντάξεις φιλόξενες τσέπες, οι μωροζώντανοι πολίτες της Ελλάδας του 2012 θαρρούν πως είναι ελεύθεροι!

Οι πολιτικές διακυμάνσεις μιας εποχής ως δυναμικές δομές δεν αναλύονται in vitro με εύκολους επιστημονικούς αφορισμούς, αλλά κατανοούνται βιωματικά στο χωνευτήρι μιας έκρυθμης πολιτικής κατάστασης που ανακυκλώνεται όταν οι συνθήκες το ευνοούν.

Η συνειδητοποίηση αιτίων κι αιτιατών χωρίς προκαταλήψεις μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, ως αντίδοτο ακροτήτων της κοινωνικοπολιτικής μας ζωής.

Τα πολιτεύματα όμως αξιολογούνται και αναδρομικά, εκ του αποτελέσματος.

Κακώς η κοινή γνώμη φοβάται σήμερα μια επερχόμενη «δικτατορία». Διότι όσο φοβάται, τόσο συναινεί. Τόσο μεταρσιώνεται σε καθηλωμένα ανδρείκελα που άγονται και φέρονται από τον κάτοχο της πιο διάτορης φωνής. Γιατί η δικτατορία στην πιο ύπουλη, δημοκρατική πλέον και οικονομική μορφή της του σφίγγει ήδη την αγχόνη!

Όπως σε 3000 αδικοχαμένους συνανθρώπους μας που δεν είναι μοντέλα για σαμπουάν και οι συγγενείς τους δεν θα πάρουν συντάξεις.

Όπως οι δημοσιογράφοι που συλλαμβάνονται απροκάλυπτα γιατί εξωκείλουν της γκεμπελικής γραμμής κι ενοχλούν.

Όπως η παιδεία, που σε καιρούς «δικτατορίας» έγινε δημόσια και δωρεάν, σε καιρούς «δημοκρατίας» θα είναι πάλι προνόμιο των εκλεκτών τέκνων των λίγων.

Και ο παρονομαστής πάντοτε κοινός: ο λαός που στενάζει κι ο ελληνισμός που οδηγείται έντεχνα κι ασυνείδητα σε πλήρη υποδούλωση. Οι γείτονες που επιβουλεύονται κι ο ίκαρος με μισθοδοσία επαίτη. Οι επιστήμονες που ξενιτεύονται κι οι καθηγητές που συμβιβάζονται με την προοπτική ενός επόμενου μισθού.

Συγχαρητήρια λοιπόν κι ας αρχίσουν οι χοροί! Η πολισχιδής, κατά το ήμισυ συντελεσμένη «γενοκτονία» των Ελλήνων, είναι αποκλειστικό καύχημα της μεταπολιτευτικής μας «δημοκρατίας»!

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις