Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μαρία Παπαγιάννη: μια Ελληνίδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας του Βερολίνου

Μαρία Παπαγιάννη: μια Ελληνίδα στο Διεθν...

Η διακεκριμένη συγγραφέας είναι η σύζυγος του Πατρινού συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου

Μια (και μόνο) εκπρόσωπο θα έχει η Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Γερμανίας από τις 4 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2012. Η Μαρία Παπαγιάννη κλήθηκε να συμμετάσχει (πάντα στο πλαίσιο ενός από τα σημαντικότερα φεστιβάλ για το βιβλίο παγκοσμίως) στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, σε ένα δωδεκαήμερο ανοιχτών εκδηλώσεων για το γερμανικό και διεθνές κοινό.

Οι συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο που λαμβάνουν μέρος σε αυτό έχουν προταθεί από μια ομάδα λογοτεχνών, κριτικών και ερευνητών που συνεργάζονται με τους διοργανωτές. Παλαιότερα την Ελλάδα έχουν εκπροσωπήσει ο Μάνος Κοντολέων και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος. Τα βραβευμένα βιβλία της Μαρίας Παπαγιάννη που θα παρουσιαστούν είναι«Το δέντρο το μονάχο» και το «Ως δια μαγείας». «Είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για μένα μιας και τα βιβλία μου δεν έχουν μεταφραστεί ακόμα στο εξωτερικό, θα πάω με μεγάλη χαρά στο Βερολίνο» λέει η ίδια στο «Βήμα».

 

Η ίδια θα συμβάλει σε ένα πρόγραμμα που έχει τον τίτλο «Μια ιστορία για την Ευρώπη - Ποια λογοτεχνία χρειάζονται τα παιδιά και οι έφηβοι της Ευρώπης;», όπου συγγραφείς και εικονογράφοι θα συζητήσουν, θα ανταλλάξουν απόψεις και θα προτείνουν το βιβλίο που θεωρούν ότι ο κάθε νέος Ευρωπαίος θα πρέπει να διαβάσει.

 

«Δεν το σκέφτηκα πολύ. Πρότεινα ήδη την "Οδύσσεια" του Ομήρου που για μένα συνιστά ένα ύμνο στη ζωή» συνεχίζει η ίδια, εξηγώντας ότι το Φεστιβάλ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να φτιάξει μια βιβλιοθήκη με τέτοια «απαραίτητα» βιβλία. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα κυκλοφορήσει δίγλωσση έκδοση (αγγλικά και γερμανικά) με αυτό το υλικό και όποιοι πολιτιστικοί οργανισμοί στην Ευρώπη το επιθυμούν θα μπορούν να την πάρουν δωρεάν.

 

Δύσκολη εποχή, λέμε στην συγγραφέα, για την ευρωπαϊκή ιδέα. «Νομίζω ότι τώρα που είναι δύσκολα τα πράγματα για όλους στην Ευρώπη, με την ανεργία αλλά και την κρίση των αξιών της, είναι η ιδανική συγκυρία να ξαναφτιάξουμε το κατακερματισμένο μας "εμείς". Εμείς που γράφουμε να πούμε στα παιδιά και τους νέους της Ευρώπης ότι αν δεν μας αρέσει αυτός ο κόσμος είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες μας να τον αλλάξουμε, ότι δεν είναι καθόλου ουτοπικό να ονειρευόμαστε μια άλλη Ευρώπη» μας απαντά.

 

Η ίδια θα επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, και σχολεία στη Γερμανία. «Εδώ και μήνες αλληλογραφούμε με τους υπεύθυνους, έχουν ήδη επιλέξει και μεταφράσει στα γερμανικά τα αποσπάσματα των βιβλίων που θα συζητήσουμε, έχουνε δουλέψει πάνω σε αυτά, έχουν ετοιμάσει μάλιστα και ένα θεατρικό έργο βασισμένο σε ένα από τα βιβλία» τονίζει η Μαρία Παπαγιάννη.

 

Σύντομα θα κυκλοφορήσει το «Μια άλλη μέρα θα νικήσεις εσύ», μια ιστορία για μικρά παιδιά με εικονογράφηση της Εύας Θάρλετ από τις εκδόσεις «Minedition» στη διεθνή αγορά και από τις Εκδόσεις Πατάκη στην Ελλάδα, καθώς και το νέο χριστουγεννιάτικο βιβλίο της «Το καλικαντζαράκι που αγαπούσε τους ανθρώπους», μια τρυφερή και γραμμένη με χιούμορ χριστουγεννιάτικη ιστορία που επιχειρεί να εξηγήσει στα παιδιά ότι η ζωή έχει πολλές όψεις.

 

Το πιο πρόσφατο βιβλίο που κυκλοφόρησε για πολύ μικρά παιδάκια έχει τον τίτλο «Η Έλλη στο φεγγάρι». «Την τελευταία ημέρα των διακοπών, ένα κοριτσάκι, με τον ενθουσιασμό του για το φεγγάρι, καταφέρνει να παρασύρει τους πάντες σε ένα ονειροπόλημα, όλοι καταλήγουν να ονειρεύονται τι θα ήθελαν να τους φέρει η πανσέληνος».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture