Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

GreenWave Festival 2012: Το Πράσινο Κύμα "χτυπάει" ξανά τη Θεσσαλονίκη

GreenWave Festival 2012:  Το Πράσινο Κύμ...

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει από το απόγευμα της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου

Την ώρα που η κρίση φθάνει στην κορύφωση της, μια λογική δείχνει να υπάρχει για την αντιμετώπιση της: η κοινωνία των πολιτών. Πολίτες και ομάδες πολιτών που ελεύθερα και αυτόνομα συνεταιρίζονται, συνδιαλέγονται, επικοινωνούν, δρουν και λύνουν τοπικά προβλήματα επιβίωσης, περιβάλλοντος, αλληλεγγύης, με δράσεις στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, στη βιολογική γεωργία, στους εναλ­λακτι­κούς τρόπους μετακίνησης, διασκέδασης, διακοπών, κοινωνικής δικαιοσύνης, υπο­στή­ριξης στις αδύναμες και ευπαθείς ομάδες, εκπαίδευσης, προστασίας περιβάλ­λοντος κ.ά.

Μετά το GreenWave2011 στο οποίο πολλές από αυτές τις ομάδες ενώθηκαν σε μία οικολογική, εναλλακτική και αλληλέγγυα γιορτή (http://greenwavefestival.com/), ξεκι­νήσε και φέτος την προετοιμασία του GreenWave 2012. Ο στόχος και πάλι είναι ο ίδιος: όλες οι συλλογικότητες μαζί και η κάθε μία ξεχωριστά να προωθήσουν τον οικο­λογικό και εναλλακτικό τρόπο ζωής, αλλά και την κοινωνικά αλληλέγγυα επίλυση της κρίσης που βιώνουμε. Να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν, να γιορτάσουν και να προτείνουν λύσεις όλες οι συλλογικότητες των πολιτών οι οποίοι παίρνουν την λύση των προβλημάτων τους στα χέρια τους απαιτώντας, αντιδρώντας, προτείνοντας και δημιουργώντας, χωρίς να περιμένουν λύσεις των προβλημάτων τους από πολιτικούς, τηλεπαρουσιαστές, υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων, ή Διευθύνοντες Συμβούλους (golden boys) ιδιωτικών ή κρατικών εταιρειών.

Ήδη υπάρχουν συμμετοχές από τις εξής οργανώσεις: Greenpeace, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Μεσόγειος SOS, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Αρκτούρος, Καλλιστώ, Δράση για την Άγρια Ζωή, Φιλοζωικό Σωματείο «Ο Άργος», Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Γραφείο Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, AIESEC UoM (παράρτημα Παν. Μακεδονίας Διεθνούς Φοιτητικής Οργάνωσης), Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Βοτανόκηπος, Κίνηση 136, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο., Βιος Coop, Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων, Ελληνική Διατροφή, Κέντρο Πληροφόρησης «Αντιγόνη», Eλληνικό Συντονιστικό Κέντρο Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών – EUROVELO.

Ωστόσο, υπάρχει μια διαρκής πρόσκληση προς όλες τις οργανώσεις που έχουν την διάθεση και τη θέληση να συμμετάσχουν είτε με συνδιοργάνωση, είτε με συμμετοχή, είτε με απλή υποστήριξη, ώστε να μεγαλώσει αυτό το Πράσινο Κύμα που ξεκίνησε πέρσι.

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει από το απόγευμα της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου και θα τελειώσει το μεσημέρι της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Δημοτικό Πάρκο, δίπλα στο Θέατρο Κήπου. Η αλέα – πεζόδρομος του πάρκου θα χρησιμοποιηθεί για να στηθούν τα περίπτερα που θα διατεθούν στις οργανώσεις. Το σιντριβάνι που βρίσκεται προς την παραλία θα χρησιμοποιηθεί για την εξέδρα των συναυλιών. Ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, το πρόγραμμα των ομιλιών – συζητήσεων ακολουθεί πιο κάτω:

1. Πέμπτη 13/9: «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 100 χρόνια πριν, 100 χρόνια μετά. Σκοτεινές πτυχές, χαμένες ευκαιρίες και θετικές προβολές για το μέλλον (κοινωνικές, περιβαλλοντικές, συλλογικές, αλληλέγγυες)».

2. Παρασκευή 14/9: «Πρωτοβουλίες προστασίας της φύσης στα Βαλκάνια – από την προστασία των μεγάλων θηλαστικών έως τις αντιστάσεις στις εξορύξεις χρυσού».

3. Σάββατο 15/9: «Οικονομική κρίση, συλλογικά αγαθά (νερό, δάση, ενέργεια, σκουπίδια) και οικονομία της κοινωνίας των πολιτών».

Η περσινή σειρά περιπτέρων που θα διατίθενται για να παρουσιάσουν τις δράσεις τους οι διάφορες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εθελοντικές οργανώσεις θα υπάρχει και φέτος. Ωστόσο, θα υπάρχει και μια δεύτερη σειρά περιπτέρων, τα οποία θα διατεθούν σε παραγωγούς βιολογικών ή άλλων εναλλακτικών προϊόντων και συνεταιρισμούς. Θα υπάρχουν επίσης παράλληλα γεγονότα και δράσεις, εργαστήρια (π.χ. παραγωγής φυσικών καθαριστικών), αλλά και δράσεις για παιδιά και αρκετές εκπλήξεις, για τις οποίες θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture