Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Τι κρύβει η αναβολή των μειώσεων στις συντάξεις

Τι κρύβει η αναβολή των μειώσεων στις συντάξεις

Οι περικοπές αφορούν σε όλα τα ταμεία, άρα θα εφαρμοστούν και στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Από τις 7 Απριλίου, το ΙΚΑ είχε ενημερώσει το υπουργείο Εργασίας ότι είναι πιθανό να μην προλάβει τις ημερομηνίες καταβολής των μειωμένων συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Συγκεκριμένα, με έγγραφό της προς το υπουργείο και την ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία πληροφορικής όλων των ασφαλιστικών ταμείων, η διεύθυνση παροχών του Ιδρύματος εμφανίζεται να μην μπορεί, λόγω φόρτου εργασίας, να  επεξεργαστεί τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ. Για το λόγο αυτό, ζητά ή ορθότερα προτείνει, η αναδρομική μείωση των συντάξεων να μη γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη μηνός Μαΐου, αλλά σε 7 μηνιαίες δόσεις με έναρξη της σύνταξη του μηνός Ιουνίου, η οποία θα καταβληθεί 22/5/2012.


Ένα μήνα μετά, στις 5 Απριλίου του 2012, η γενική διευθύντρια του υπουργείου ζητά από το γραφείο υπουργού Γ. Κουτρουμάνη  να απαντήσει, σε συνέχεια εγγράφων της 28ης Μαρτίου και της 4ης Απριλίου, εάν τελικά θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της διοίκησης του ΙΚΑ, για μετάθεση της ημερομηνίας κατά ένα μήνα...

Η απάντηση, ήρθε τελικά με τον πλέον... επίσημο τρόπο, τη διαρροή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης,  δύο ημέρες πριν από την πληρωμή των συντάξεων Μαΐου, της πληροφορίας ότι η ΗΔΙΚΑ δεν προλαβαίνει να εφαρμόσει την περικοπή που έχει ψηφιστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου. 

Η πρώτη εκτίμηση όλων, ήταν ότι το κώλυμα ήταν στην πραγματικότητα πολιτικό, αφού δυόμιση εβδομάδες πριν από τις εκλογές, δεν ήθελαν στην κυβέρνηση να εφαρμόσουν την περικοπή των συντάξεων σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. 

Παραθέτοντας τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι εκτός από τις δεύτερες σκέψεις ως προς το χρόνο εφαρμογής της περικοπής, υπάρχει και ένα στοιχείο κακοδιοίκησης ή ακόμη χειρότερα, αδιαφορίας από πλευράς της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. 

Γιατί μόνον έτσι εξηγείται ότι δύο μήνες νωρίτερα το ΙΚΑ είχε εκτιμήσει ότι λόγω Δώρου Πάσχα, αναπροσαρμογής των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ και περικοπών, ίσως να χρειαζόταν μια παράταση...

Στην πράξη βέβαια, αυτοί που θα την πληρώσουν για μια ακόμη φορά, είναι οι συνταξιούχοι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΝΑΤ, που οι περικοπές είναι οριζόντιες, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση, ενώ φαίνεται πως προλαβαίνουν και τις περικοπές στο ΤΕΑΔΥ. Στο ΙΚΑ η μείωση θα γίνει με τη σύνταξη του Ιουνίου, ίσως δε, και του Ιουλίου. 

Το πρόβλημα σε αυτό, είναι ότι οι περικοπές στις συντάξεις, έγιναν για την εξοικονόμηση κάποιων εκατομμυρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Συνεπώς, όποια συζήτηση για διατήρηση των 8 δόσεων στην αναδρομική περικοπή, δεν φαίνεται πως μπορεί να περάσει από την Τρόικα. Κάτι που σημαίνει πως, οι συνταξιούχοι θα υποστούν μεγαλύτερες αναδρομικές μειώσεις, με δραματική (σε κάποιες περιπτώσεις) επίπτωση στο ύψος των συντάξεων...

Σύμφωνα με το νόμο, ακόμη και με καθυστέρηση, οι συντάξεις κύριες και και επικουρικές θα μειωθούν. Συγκεκριμένα: 

Α) Για τις κύριες συντάξεις,  η παρακράτηση θα εφαρμοστεί σε ποσά άνω των 1.300 ευρώ, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων  και της επιπλέον εισφοράς.

Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1.1.2012 κύριας σύνταξης. Το ποσοστό της παρακράτησης θα είναι τέτοιο ώστε η σύνταξη να μην είναι μικρότερη από τα 1.300 ευρώ.

Οι περικοπές αφορούν σε όλα τα ταμεία, άρα θα εφαρμοστούν και στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Εφόσον στο ίδιο πρόσωπο καταβάλλονται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, από το Δημόσιο και ασφαλιστικό φορέα αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ή από ασφαλιστικούς φορείς αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ή από ασφαλιστικό φορέα αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το ΝΑΤ, τότε ως ποσό σύνταξης νοείται το άθροισμα των συντάξεων αυτών.

Η μείωση γίνεται από το φορέα (Δημόσιο ή ασφαλιστικό φορέα) που χορηγεί το μεγαλύτερο ποσό σύνταξης.

Β) Για τις επικουρικές συντάξεις, ορίζεται πως αυτές μειώνονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012. Μειώνονται οι συντάξεις που καταβάλλονται από  το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), τους Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους Τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), τους Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, ως εξής:

- Οι συντάξεις έως 250 ευρώ κατά ποσοστό 10% στο συνολικό ποσό.

- Οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως 300 ευρώ κατά ποσοστό 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.

- Οι συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω κατά ποσοστό 20% στο συνολικό ποσό.

Από τις μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, εξαιρούνται:

- Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 και του άρθρου 30 του ν. 2084/1992.

- Τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων, καθώς και οι ορφανικές οικογένειες αυτών.

-Οι αιμορροφιλικοί, οι μεταμοσχευόμενοι από συμπαγή όργανα, οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία που λαμβάνουν σύνταξη με βάση τον ν. 612/1977, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα και πάσχουν από μυασθένεια, ακρωτηριασμό, φωκομέλεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, οι συνταξιούχοι γονείς, αδέρφια και σύζυγοι αναπήρων, καθώς και τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες.

-Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν βάσει των διατάξεων του άρθρου 5 του ν.3232/2004, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν σύμφωνα με άλλες διατάξεις, καθώς και οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, των οποίων αποδεδειγμένα η αναπηρία, όπως αυτή προσδιορίζεται στο ν. 612/1977 και στο άρθρο 42 του ν. 1140/1981, όπως αυτοί έχουν συμπληρωθεί, τροποποιηθεί και ισχύουν, επήλθε μετά τη συνταξιοδότηση τους.

Για τις επικουρικές, σε περίπτωση καταβολής στο ίδιο πρόσωπο περισσότερων από μίας συντάξεων, οι μειώσεις υπολογίζονται σε κάθε σύνταξη χωριστά.



Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά