Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Ένα παγκόσμιο εικαστικό γεγονός στην Πάτρα

Ένα παγκόσμιο εικαστικό γεγονός στην Πάτρα

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη & Εξερεύνηση του Διαστήματος 1900-1930»

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, η έκθεση «Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη & Εξερεύνηση του Διαστήματος 1900-1930», παρουσία των αρχών της πόλης και πολλών φιλότεχνων. Προλογίζοντας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Αντώνης Σκιαθάς, αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης, με έργα από την περιώνυμη συλλογή Κωστάκη, καθώς και στην ευόδωση των προσπαθειών για την επίτευξη της συνεργασίας με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ευχαριστώντας την Πρόεδρο του Δ.Σ Κατερίνα Κοσκινά, την Διευθύντρια Μαρία Τσαντσάνογλου και το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου, Αγγελική Χαριστού, Όλγα Φώτα και Κώστα Κοσμίδη.

Ακολούθως η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Τσαντσάνογλου, αναφερόμενη στο περιεχόμενο της έκθεσης, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι: «η έκθεση εξετάζει τη σχέση της ρωσικής τέχνης με την επιστήμη, ιδίως πριν και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση εστιάζει στις περίπλοκες και γόνιμες σχέσεις των καλλιτεχνικών οραμάτων για το σύμπαν και των επιστημονικών ερευνών που οδήγησαν στην υλοποίηση του διαστημικού ταξιδιού. Διερευνώντας το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή τη ρωσική αντίληψη για το σύμπαν, τόσο σε μεταφυσικό και όσο και σε πραγματικό επίπεδο, η έκθεση τονίζει την αλληλεπίδραση της αισθητικής και τη φιλοσοφικής συνείδησης των καλλιτεχνών και των αστροφυσικών με την αστροναυτική έρευνα των αρχών του 20ου αιώνα στη Ρωσία η οποία, με πολλούς τρόπους, συνοψίστηκε στην «Πρώτη Παγκόσμια Έκθεση Σχεδίων και Μοντέλων διαπλανητικών συσκευών και μηχανισμών» που έγινε στη Μόσχα το 1927.

Πολλοί πειραματιστές καλλιτέχνες, εκπρόσωποι της ρωσικής πρωτοπορίας των δεκαετιών 1910 και 1920, εμπνεύστηκαν από το θέμα της αναζήτησης άλλων κόσμων και διερεύνησαν με το έργο τους αφηρημένα λεξιλόγια με την βοήθεια των οποίων διηγήθηκαν όχι μόνο την πτήση του πρώτου αεροπλάνου και τα πρώτα πειράματα για την υλοποίηση της διαστημικής πτήσης, αλλά και το όραμα των ποιητών και φιλοσόφων για την αναζήτηση ενός απόκρυφου, αστρικού χώρου. Επίσης, τονίστηκε ότι, η ιδέα για ένα ταξίδι στο διάστημα είχε συνεπάρει πολλούς καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας, όπως τον Ιβάν Κουντριασόφ, τον Βλαντίμιρ Τάτλιν, τον Μιχαήλ Ματιούσιν, τον Σολομόν Νικρίτιν, τον Αλεξάντρ Ρότσενκο και τον Γκούσταβ Κλούτσις. Ο Τάτλιν ασχολήθηκε με την έννοια της πτήσης και ο Ματιούσιν με τον ήχο του διαστήματος. Ο Νικρίτιν αναπαριστούσε τους πλανήτες και ο Κουντριασόφ την σκόνη του διαστήματος. Ο Ρότσενκο εμπνεύστηκε από την τροχιά των πλανητών και ο Κλούτσις φαντάστηκε και ζωγράφισε την εποίκισή τους.

Η έκθεση διοργανώθηκε αρχικά ως μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος Μποτίν στο Σανταντέρ της Ισπανίας και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη, μετά από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποτίν, ενώ η έκθεση που φιλοξενείται στην Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα (8.11-31.12.2011) και είναι μια μικρότερη εκδοχή εκείνης που παρουσιάστηκε στο Σανταντέρ (24.06-19.09.2010) και κατόπιν στη Θεσσαλονίκη (10.12.2010-27.03.2011).

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται ταινίες και animation των δεκαετιών 1920-1930 με θέμα την κατάκτηση του διαστήματος. Συγκεκριμένα προβάλλονται διαδοχικά, η ταινία κινούμενων σχεδίων «Διαπλανητική Επανάσταση», 1924, των Zinon Komisarehko, Nikolai Khodotaev και Yuri Merkalov, η ταινία «Aelita», 1924 του Yakov Protazanov, καθώς και η διάρκειας 70 λεπτών ταινία «Ταξίδι στο Διάστημα», 1935 του Vassilii Zhuravlev. Επίσης, έχουν οργανωθεί εκπαιδευτικά προγράμματα για του μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην έκθεση παρέστησαν, η βουλευτής Μαρία Κυριακοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι Αντώνης Φίλιας και Γεώργιος Σιγαλός, ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Νίκος Μακρής, τα μέλη του Δ.Σ Γεώργιος Βιδάλης, Φραγκίσκος Κεραμόντε, Αγγελική Χαμακιώτη, εικαστικοί καλλιτέχνες, συγγραφείς της πόλης και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View