Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Βιοπαλαιστής, υπερήφανος και ταπεινός αν και... γίγαντας - Πανελλήνια συγκίνηση

Βιοπαλαιστής, υπερήφανος και ταπεινός αν...

Τον αποχαιρετούν πολιτικοί, καλλιτέχνες και κυρίως οι απλοί πολίτες των οποίων ήταν η... εικόνα

Πανελλήνια θλίψη έχει προκαλέσει ο χαμός του μεγάλου Έλληνα κωμικού Θανάση Βέγγου που έφυγε σήμερα σε ηλικία 84 ετών και κηδεύεται αύριο Τετάρτη στις 2 μετά το μεσημέρι  στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο.

«Η είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου προκαλεί πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση. Ήταν σπουδαίος, χαρισματικός, γεμάτος σπάνια καλοσύνη για τους ανθρώπους. Οι ταινίες του θα συνεχίσουν να ψυχαγωγούν πολλές γενιές ακόμη, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό».

Με τα θερμά αυτά λόγια αποχαιρέτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον σπουδαίο ηθοποιό που έφυγε το πρωΐ από τη ζωή, στα 84 του χρόνια στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός μετά από πολύμηνη νοσηλεία.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο του ηθοποιού.

«Ο Θανάσης Βέγγος χάρισε σε όλους μας στιγμές μεγάλης χαράς, αλλά ακόμα και φιλοσοφικού προβληματισμού. Έβγαλε στην επιφάνεια, με τους ρόλους του, με την ίδια του την στάση, την ουσία της ανθρώπινης ζωής. Μας έκανε να γελάμε, αλλά και να δεχόμαστε τον αυτοσαρκασμό ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας. Μας μίλησε για τη ματαιότητα της κενοδοξίας, της ενασχόλησης με τα μικρά και τα ασήμαντα. Μας θύμιζε την ουσία της ζωής, στον αγώνα για την επιβίωση και την ολοκλήρωσή μας, την αγάπη για τους συνανθρώπους μας.

Η πορεία του στην τέχνη αλλά και η στάση του στη ζωή, ταυτίστηκαν με την πορεία των κοινωνικών αγώνων και χαρακτηρίστηκαν από την ανθρωπιά, την καλοσύνη, την ειλικρίνεια, τον αυθορμητισμό και πάνω απ’ όλα το ήθος του. Αντίο καλέ μας άνθρωπε» καταλήγει ο πρωθυπουργός στο συλλυπητήριο μήνυμα του.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, για τον θάνατο του Θανάση Βέγγου - «ενός από τους πιο ταλαντούχους και δημοφιλείς ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου» εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Για την καλλιτεχνική πορεία και σημαντική προσφορά του Θανάση Βέγγου στον κινηματογράφο και το θέατρο κάνει λόγο και η δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. «Ανθρωπος του μέτρου, σεμνός και ταυτόχρονα δημιουργικός, με φιλοτιμία και διάθεση προσφοράς, ιδιοφυής και πρωτοπόρος προσέγγισε την ελληνική κωμωδία συνδυάζοντας την τρυφερότητα με τον απόλυτο ρεαλισμό, τον αυτοσαρκασμό με το σεβασμό σε όλες τις ανθρώπινες καταστάσεις», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Για το ήθος, την απλότητα και το αστείρευτο ταλέντο του Θανάση Βέγγου, κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς και τονίζει ότι στους ρόλους που υποδυόταν, ο καθένας μας έβλεπε κομμάτια του εαυτού του, αντλώντας διδάγματα συνεχούς πάλης, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «γνήσιο λαϊκό καλλιτέχνη». «Αν και η αυλαία έπεσε, οι αξέχαστοι ρόλοι του θα τον κρατούν ζωντανό ανάμεσά μας»,αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός( ΛΑΟΣ) κάνει λόγο «για την κλασσική φιγούρα του Έλληνα της μεταπολεμικής περιόδου. Ο καθένας στο πρόσωπό του έβλεπε τον εαυτό του. Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι της δικής μας ζωής».

«Για τον βιοπαλαιστή και Μακρονησιώτη, τον αυτοδίδακτο και σπουδαίο ηθοποιό που υπήρξε η χαρακτηριστικότερη μορφή του λαϊκού πολιτισμού και της κουλτούρας» μιλάει και ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλ. Τσίπρας.

Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρέτησε με μεγάλη θλίψη «τον Θανάση όλων των Ελλήνων» χαρακτηρίζοντας τον, «αυτοδίδακτο ηθοποιό, εξαιρετικό ταλέντο που θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο αγαπημένες φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου».

«Η απώλεια του Θανάση Βέγγου κάνει φτωχότερη την Ελλάδα. Πηγαίο ταλέντο, συνεπής επαγγελματίας, βαθιά λαϊκός και ανθρώπινος, γέμισε τις καρδιές των Ελλήνων με γέλιο», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η Δημοκρατική Συμμαχία.

«Για το ταλέντο του Θανάση Βέγγου που φύτρωσε στα ξερονήσια της εξορίας και άνθισε στις ψυχές όλων μας, με το γέλιο, αλλά και με το δάκρυ που μας χάρισε», κάνουν λόγο στην σχετική ανακοίνωση οι Οικολόγοι Πράσινοι.

«Η Ελλάδα σήμερα πενθεί το χαμό ενός μεγάλου κωμικού, του Θανάση Βέγγου. Ενός ανθρώπου σεμνού, απλού, που παρά τις δάφνες των επιτυχιών και την ευρεία αναγνωρισημότητά του, έζησε διακριτικά, εντός σκηνής αλλά και εκτός αυτής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

«Με βαθιά θλίψη το ΑΚΕΛ πληροφορήθηκε το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού Θανάση Βέγγου», επισημαίνει επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.

«Ηθοποιός αυτοδίδακτος, εμπειρικός, ο Θανάσης Βέγγος, ενσάρκωσε με το ξεχωριστό του πηγαίο ταλέντο, έναν αυθεντικό λαϊκό κινηματογραφικό ήρωα, που συγκίνησε, αγαπήθηκε, ταυτίστηκε με τα βιώματα και τα όνειρα της μεταπολεμικής Ελλάδας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Ο Θανάσης Βέγγος υπήρξε ένας από τους πλέον σημαντικούς και σεμνούς ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Απέφευγε τη δημοσιότητα και  τις συνεντεύξεις και στις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του άφηνε 'αφωνους και γοητευμένους όλους όσους είχαν την τιμή και την τύχη να είναι συνομιλητές του 

Ο  Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο στις 29 Μαίου του 1927.  Έφυγε από την ζωή λίγες μέρες πριν κλείσει τα 84 του χρόνια.  Καταγόταν από τα Θολάρια της Αιγιάλης από την πλευρά της μητέρας του Ευδοκίας, του γένους Ιωάννη Σμυρνή. Η γιαγιά του η Μαρουλιώ ήταν πρακτική μαία στα Θολάρια της Αμοργού.

'Ηταν το μοναχοπαίδι του κυρ Βασίλη και της κυρα-Ευδοκίας. Ο πατέρας Βέγγος, υπάλληλος στο εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρίας στο Φάληρο, αγωνίστηκε επί Κατοχής για να το σώσει από την ανατίναξη που σχεδίαζαν οι Γερμανοί.

Oι μαρτυρίες λένε πως το εργοστάσιο σώθηκε χάρη στις προσπάθειες αυτού ακριβώς του ανθρώπου, ο οποίος στη συνέχεια απολύθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των αριστερών φρονημάτων του. Αλλά και ο Βέγγος αντιμετώπισε την εκδικητικότητα του κράτους: βρέθηκε στη Μακρόνησο, το κολαστήριο και τόπο μαρτυρίου για χιλιάδες αριστερούς φαντάρους αλλά και πολίτες.

Εκεί, συνδέθηκε φιλικά με τον Νίκο Κούνδουρο, τον άνθρωπο που θα άλλαζε την πορεία της ζωής του.

Tο 1953 τον κάλεσε ο Κούνδουρος να παίξει στη «Μαγική πόλη», την πρώτη ταινία της καριέρας του: υποδύεται τον πωλητή λεμονιών στη λαχαναγορά, μέλος μιας παρέας νεαρών βιοπαλαιστών. Ο ήρωας λέγεται Θανάσης.

O Βέγγος παίζει τον εαυτό του. To όνομα μπαίνει αργότερα και στους τίτλους των ταινιών του («Ο Θανάσης, η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα», «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;», «Θανάση, πάρε τ' όπλο σου», «Δικτάτωρ καλεί Θανάση», «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας» κτλ.), όταν βέβαια δεν μπαίνει το επώνυμό του («Είναι ένας τρελός τρελός Βέγγος», «Δόκτωρ Ζι-Βέγγος», «Ενας Βέγγος για όλες τις δουλειές»).

Στον «Δράκο», τη δεύτερη ταινία του Κούνδουρου, ο Βέγγος υποδύεται τον μπάρμαν σε ένα κέντρο διασκέδασης, ο οποίος είναι συγχρόνως και μπράβος του αρχηγού μιας συμμορίας απατεώνων.

Εκεί τρώει και τις τρεις πρώτες θεαματικές φάπες, τις οποίες θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές σε ολόκληρη την κινηματογραφική σταδιοδρομία του.

Ετσι ο εκφραστικός ηθοποιός με τη φαλάκρα, το συμπαθητικό πρόσωπο, την αβέβαιη έκφραση, μπήκε δυναμικά στον χώρο του κινηματογράφου, χωρίς να έχει προϋπηρεσία στο θέατρο. Ηταν ένας ερασιτέχνης που για να επιβιώσει έκανε ένα σωρό δουλειές ­ κυρίως του φροντιστή σε ταινίες ­, δουλειές κοπιαστικές, επίπονες και αισχρα αμειβόμενες.

Στη συνέχεια πήρε την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, γράφτηκε στο σωματείο, έπαιξε στο θέατρο και πήρε σημαντικότερους ρόλους.

Μολονότι συμμετείχε σε αρκετές ενδιαφέρουσες και ονομαστές ταινίες («Το κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Ο Ηλίας του 16ου» του Αλέκου Σακελλάριου, «Μανταλένα» του Ντίνου Δημόπουλου, «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασσέν, «Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ» του Ροβήρου Μανθούλη, «Ησυχες μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη, «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Το αίνιγμα» του Γιάννη Σολδάτου), ως κινηματογραφικός τύπος καθιερώθηκε από άλλες κωμικές παραγωγές όπου ενσάρκωνε τον μέσο Ελληνα: τον φουκαρά, τον γκαφατζή, τον αγαθό, τον περιδεή, τον αγχωμένο, τον κυνηγημένο, αλλά και τον καπάτσο.

Ο Θανάσης Βέγγος είχε τιμηθεί με τα παρακάτω βραβεία:

Έτος
Φορέας
Βραβείο
Ταινία
1962 Ένωση Ελλήνων κριτικών

1971 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Α' Ανδρικού Ρόλου Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;
1971 Ένωση Ελλήνων κριτικών
Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;
1972 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ερμηνείας Α' Ανδρικού Ρόλου* Θανάση, πάρε τ' όπλο σου
1991 Κρατικό βραβείο Ερμηνείας Β' Ανδρικού Ρόλου Ήσυχες μέρες του Αυγούστου
1993 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του
2008 Πρόσωπα 2008 Ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του


Διαβάστε ακόμα

Αντίο καλέ μας άνθρωπε- Πέθανε ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Θανάσης Βέγγος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture