Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

O ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΑ- ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΤΕΛΗ '80

O ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΑ- ΤΡΑΓ...

Τη θλίψη τους για τον χαμό του δήλωσαν στο thebest.gr Πατρινοί μουσικοί παραγωγοί και δημοσιογράφοι

Ιδιαίτερη συγκίνηση προξένησε και στην Πάτρα, η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του τραγουδοποιού και ερμηνευτή Λουκιανού Κηλαηδόνη στα 74 του χρόνια.

Το τελευταίο διάστημα όπως είχε γίνει γνωστό, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και έσβησε στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιδιωτικού Νοσοκομείου «Υγεία» συνέπεια καρδιακής ανεπάρκειας.

Τροβαδούρος, με στίχο και μουσική που έμενε στον ακροατή, έγραψε ιστορία στο εγχώριο τραγούδι κυρίως τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 αλλά παραμένοντας ενεργός μουσικά και δισκογραφικά και το ’90 και τη δεκαετία του 2000.

«Έχω στενοχωρηθεί, μου άρεσε πολύ η μουσική του». Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε στο χαμό του Λουκιανού Κηλαηδόνη η Πατρινή δημοσιογράφος, κοινωνιολόγος και μουσική παραγωγός (για χρόνια στον Μελωδία Πάτρας) Ρούλα Κωστακοπούλου. «Το πάρτυ – συναυλία που είχε διοργανώσει ο ίδιος ο Κηλαηδόνης το καλοκαίρι του ’83 στη Βουλιαγμένη έχει γράψει ιστορία σε πολλές ηλικίες.

Ήταν βραδιά με πανσέληνο και εκτός του Λουκιανού είχαν τραγουδήσει ονόματα όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Αφροδίτη Μάνου, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, κ.α.  Από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια είναι το “είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι μες στα θερινά τα σινεμά, νύχτες που περνούν που δε θα ξαναρθούν μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά”», μας είπε.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Μιχάλης Παπαγεωργίου στον Max fm, αν και είναι περισσότερο του ξένου ρεπερτορίου, μοιράστηκε μαζί μας μία ανάμνηση του από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη στην Πάτρα. Όπως μας είπε, ο Λουκιανός είχε έρθει και είχε τραγουδήσει στην τελετή λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού στην πλατεία Γεωργίου Α’, προς τα τέλη του ’80 (ή το ’88 ή το ’89). Ο Μιχάλης Παπαγεωργίου ξεχωρίζει ως πιο αγαπημένο του κομμάτι από τα τραγούδια του Κηλαηδόνη, τον «Ύμνο των μαύρων σκυλιών» με τον χαρακτηριστικό στίχο «στα ξενύχτια λέμε ναι και στις τρέλες λέμε ναι, όχι παιδιά στις ψόφιες, όχι και στους κρυόκωλους, όχι στους σοβαρούς».

Ο Γιάννης Μουγγολιάς που εδώ και χρόνια έχει την διοργανωτική ευθύνη του τριήμερου μίνι τζαζ Φεστιβάλ στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας μας είπε με τη σειρά του ότι στενοχωρήθηκε μαθαίνοντας το θλιβερό αυτό νέο ενώ μας θύμισε πως ο Λουκιανός Κηλαηδόνης εκτός από συναυλία με δικά του τραγούδια στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στα μέσα του ’90, πρέπει να είχε κάνει και μία συναυλία με μία ορχήστρα από τη Νέα Ορλεάνη, την Preservation Jazz Hall Orchestra.

Στην Πάτρα πριν λίγους μήνες, το περασμένο φθινόπωρο είχε έρθει η σύζυγος του Λουκιανού Κηλαηδόνη Άννα Βαγενά παρουσιάζοντας την «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, καλεσμένη του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ενώ το Πατρινό κοινό είχε χειροκροτήσει και την κόρη τους Γιασεμή Κηλαηδόνη τόσο στο Δημοτικό θέατρο όσο και στο Λιθογραφείον όπου είχε παρουσιάσει τον μονόλογο του Θωμά Ψύρρα «Μαράν Αθά».

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ήταν μαζί με την Άννα Βαγενά σχεδόν 45 χρόνια, σχεδόν από την περίοδο που η Άννα Βαγενά έκανε τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο παίζοντας στο «Προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη.

Ο εκλιπών καλλιτέχνης που δήλωνε μέσα από ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του «είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ» (το κομμάτι αυτό έχει τον χαρακτηριστικό στίχο, "όλοι μου φίλοι παντρευτήκανε, γίνανε ρεζίλι, γι’ αυτό κρυφτήκανε"), είχε γεννηθεί τον Ιούλιο του ’43, είχε σπουδάσει αρχιτέκτων αλλά έμελλε να τον κερδίσει η μουσική.

Αντισυμβατικός, πολύ ταλαντούχος, με το μακρύ γκριζαρισμένο μαλλί του σήμα κατατεθέν του, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μας αφήνει για πάντα τα τραγούδια του, όπως το «Θα κάτσω σπίτι» αλλά και το «Πάμε μία βόλτα στη Βουλιαγμένη», το "Αρχίζει το ματς" ή το «Βαδίζουμε κύριοι» (τα έφτιαξε ο Μηνάς με την Αννέτα που τα είχε με το Δήμο τον τρελό…», και πολλά άλλα.

Η κηδεία του θα γίνει σε στενό κύκλο, όπως έγινε γνωστό.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι φωτ. είναι από το σάιτ gossip-tv.gr.

Με την αγαπημένη του Άννα Βαγενά.

Με την αγαπημένη του Άννα Βαγενά.

Με την αγαπημένη του Άννα Βαγενά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture