Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Δημήτρης Φραγκίογλου: Έρχεται στην Πάτρα για ένα σεμινάριο κωμωδίας και μιλάει για όλα στο thebest.gr

Δημήτρης Φραγκίογλου: Έρχεται στην Πάτρα...

Για τρεις μέρες το θέατρο act

Στην Πάτρα θα βρεθεί ο ηθοποιός Δημήτρης Φραγκίογλου καθώς θα πραγματοποιήσει ένα σεμινάριο κωμωδίας στο θέατρο act από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την συμμετοχή του στην επιτυχημένη τηλεοπτική κωμική σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά» με τον Γάννη Μπέζο.

Ο ρόλος του «χλαπάτσα» είναι ένας από τους τηλεοπτικούς ρόλους που έγραψαν ιστορία. Αρκετά χρόνια μετά, ο Δημήτρης Φραγκίογλου έχει ασχοληθεί με πολλά πράγματα χαράσσοντας μια ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή πορεία στον χώρο του θεάτρου και της υποκριτικής.

Λίγο πριν την επίσκεψη του στην Πάτρα μίλησε για όλα στο thebest.gr.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Ποια είναι η σχέση σας με την Πάτρα;

Έχω βρεθεί αρκετές φορές στην Πάτρα λόγω παραστάσεων. Την τελευταία φορά ήρθα με παράσταση του Εθνικού θεάτρου, το «Παραμύθι χωρίς όνομα».

Αυτή την φορά θα βρεθείτε στην πόλη για κάτι διαφορετικό, ένα σεμινάριο κωμωδίας….

Αυτή η συνεργασία γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας με το θέατρο act η οποία ξεκίνησε με το «Γελώντας άγρια». Έτσι έγινε η γνωριμία με το θέατρο και  τον Τηλέμαχο Τσαρδάκα. Γνώριζε ότι κάνω μαθήματα σε σχολές και θεατρικά εργαστήρια.  Είπαμε λοιπόν να δοκιμάσουμε και στην Πάτρα ένα τριήμερο εργαστήριο με θέμα την κωμωδία. Κάθε φορά που ασχολούμαι με κάποιο μάθημα- σεμινάριο χαίρομαι ιδιαίτερα.

Πώς προέκυψε η ενασχόληση με τη "διδασκαλία" της κωμωδίας;

Πριν πολλά χρόνια, σε ένα εργαστήριο στο Κερατσίνι όπου γινόταν συστηματική δουλειά. Πάντα με ενδιέφερε πολύ. Μέσα από αυτό βελτιώνομαι και εγώ ο ίδιος σαν ηθοποιός. Δεν τον αντιμετωπίζω σαν μια δουλειά από την οποία απλώς βγάζω χρήματα. Υπάρχει μια σχέση που αναπτύσσω με τους μαθητές στο μάθημα που με πηγαίνει «πιο μπροστά».

Σε ποιους απευθύνεται αυτό το σεμινάριο κωμωδίας;

Αυτό το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο και δεν έχουν «τολμήσει» να το κάνουν μέχρι στιγμής. Προσφέρεται για όσους θέλουν να κάνουν το πρώτο τους βήμα αλλά και για όσους το έχουν κάνει.

Φροντίζω το μάθημα να απευθύνεται σε όλους, μέσα από μια σειρά ασκήσεων και διαδραστικών παιχνιδιών. Δεν σε αποκλείει αν είσαι ηθοποιός. Αντίθετα σε βοηθάει να γυρίσεις στις βάσεις σου που μπορεί να είχες ξεχάσει.

Και το ευρύ κοινό σας γνώρισε μέσα από έναν κωμικό ρόλο που γνώρισε μεγάλη επιτυχία… είναι αυτό το είδος σας τελικά;

Έχω παίξει κατά καιρούς και πιοδραματικούς ρόλους. Μπορεί το κοινό να με γνώρισε μέσα από έναν κωμικό τηλεοπτικό ρόλο αλλά αυτό συνέβη στο μακρινό παρελθόν. Από τότε έχω εξελιχθεί, έχω προχωρήσει. Αυτό ήταν μόνο μια πτυχή μου που είδε το κοινό. Δεν είδε άλλη και μοιραία ανατρέχει σε αυτή μου την τηλεοπτική μου εικόνα.

Στάθηκε εμπόδιο για την μετέπειτα πορεία σας αυτή η μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία; Σας «εγκλώβισε»;

Τώρα όχι ιδιαίτερα… Γινόταν τότε, όσο οι άνθρωποι του χώρου έβαζαν τα πράγματα σε κουτάκια. Ομολογώ ότι ήταν μια παγίδα όλο αυτό. Και οι άνθρωποι του χώρου όσο ανοιχτόμυαλοι και αν είνα,ι βλέπουν μέσα από το πρίσμα κάποιων δεν θέλουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα.

Από την τηλεοπτική σειρά "Της Ελλάδος τα παιδιά"

Από την τηλεοπτική σειρά "Της Ελλάδ...

Από την τηλεοπτική σειρά "Της Ελλάδος τα παιδιά"

Μετανιώσατε γι αυτό τον τηλεοπτικό σας ρόλο;

Όχι. Ήμουν και στο δημιουργικό κομμάτι αυτής της ιστορίας και έχω να θυμάμαι πολύ όμορφα πράγματα από αυτό το σίριαλ που αντέχει στον χρόνο…

Σας λείπει η τηλεόραση;

Αυτή την δουλειά δεν την βλέπω σαν επάγγελμα αλλά ως περιπέτεια. Κάποιες φορές θα ήθελα να είμαι στην τηλεόραση για να δοκιμάζω και να δοκιμάζομαι. Δεν μου λείπει επαγγελματικά, με την έννοια ότι δεν θα μπορούσα να ζήσω υπαρξιακά χωρίς αυτήν. Με ενδιαφέρει αυτό που κάνω να είναι το κομμάτι μιας περιπέτειας. Με αυτή την έννοια θα ήθελα να δοκιμάσω ξανά κάποια πράγματα στην τηλεόραση.

Ποια ήταν η πιο σημαντική σας στιγμή από τότε μέχρι σήμερα;

Η δουλειά  μου με την ομάδα μου, τους «Χρυσοθήρες», Πρότεινα στο κοινό κάποια πράγματα που δεν είχε ξαναδεί και που κάποιοι δεν είχαν τολμήσει να παρουσιάσουν. Ήταν πράγματα που σκέφτηκα, υλοποίησα, είδα τα αποτελέσματα τους…

Θα σας ξαναδούμε σύντομα στην Πάτρα;

Φαίνεται ότι θα έρχομαι συχνά στην Πάτρα για μια παράσταση – κωμωδία που θα ξεκινήσει από  την Πάτρα, θα παρουσιαστεί πρώτα σε αυτή και μετά στην Αθήνα.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο κωμωδίας….

Πάμε να δούμε με σοβαρότητα και χιούμορ αν αυτό το σεμινάριο θα είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η περιπέτεια τους στο θέατρο.

 

Μια διασκεδαστική εξερεύνηση κωμικών σκηνών, σύγχρονων αλλά και κλασσικών, από το ελληνικό και το παγκόσμιο ρεπερτόριο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να δοκιμαστούν στην κωμωδία και θέλουν να μάθουν τους κώδικες και τις τεχνικές της.

Λίγα λόγια για το σεμινάριο:

Διδάσκεται η κωμωδία; “Όχι, δεν διδάσκεται!”, απαντούν κάποιοι αφοριστικά και συνήθως δεν σηκώνουν κουβέντα. Και αρχίζουν να αραδιάζουν μια σειρά από επιχειρήματα. Τελευταίο όπλο στην φαρέτρα των επιχειρημάτων τους μια σειρά από ονόματα μεγάλων ηθοποιών που ο φόβος της αποτυχίας δεν τους επέτρεψε να αναμετρηθούν ποτέ με την κωμωδία. Στο σημείο αυτό οι αμφιβάλλοντες, λόγω έλλειψης αντίστοιχου πειστικού επιχειρήματος υποχωρούν και η συζήτηση συνήθως κλείνει - έχουν δεν έχουν πεισθεί.

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει από την «επίσημη γέννηση» της κωμωδίας. Την άνοιξη του 486 π.Χ. η κωμωδία συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στα μεγάλα Διονυσία και έγινε μαζί με την τραγωδία, ένα από τα δυο αρχετυπικά σύμβολα της τέχνης του θεάτρου.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η κωμωδία εξελίσσεται διαρκώς και απέκτησε νέες μορφές, όμως τα βασικά χαρακτηριστικά της δεν άλλαξαν παραμένουν ίδια. Η κωμωδία εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει τον τρόπο σκέψης και τα αισθήματα που σχετίζονται με τις πτυχές της ζωής μας, αφού αντλούσε και αντλεί τα θέματα της από την καθημερινή ζωή και την κοινωνική πραγματικότητα.

Η κωμωδία “μιμείται τα συνηθισμένα λάθη της ζωής μας”, κι είναι από τη φύση της ανατρεπτική, αναρχική, επαναστατική. Στην επικράτεια της δεν θα συναντήσουμε υποδειγματικούς ανθρώπους – χαρακτήρες. Η κωμωδία μπορεί να επιτρέπει διάφορες υπερβολές, αλλά όσο τρελή κι αν είναι ακολουθεί κανόνες και απαιτεί ακρίβεια. Όσοι έχουν παίξει κωμωδία και την κατέχουν θα σας βεβαιώσουν πως πρόκειται για ένα είδος απαιτητικό που ακροβατεί ανάμεσα στο ένστικτο και την τεχνική.

Στο «Πρόκειται περί Κωμωδίας» θα ξεκλειδώσουμε τα νοήματα και τους κώδικες κάθε σκηνής με βασικό στόχο να αναδείξουμε το αστείο και να αποσπάσουμε το γέλιο. Αντλώντας από την προσωπική μας αλήθεια θα αναμετρηθούμε με ένα είδος από τη φύση του ατίθασο, που αντιστέκεται σε κάθε είδους θεωρητικολογίες.

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

Πως προκαλείται το γέλιο

Μηχανισμοί του γέλιου

Κωμικές καταστάσεις και συμβάντα

Αστείο: πως πηγάζει (αναμενόμενο και μη)

Κωμικός Χαρακτήρας – πως διαμορφώνεται και πως οικοδομείται

Κωμικά στοιχεία στην ερμηνεία

Κωμική Φυσιογνωμία

Κωμικές Κινήσεις / Χειρονομίες

Κωμικές Λέξεις και Ευφυολογήματα

Κωμικά Τεχνάσματα (Επανάληψη, Αντιστροφή Καταστάσεων, Σύμπτωση, Παρεξήγηση, Υπερβολή, Γκαγκ)

Ακρίβεια (κωμικό timing)

Απεύθυνση και Αμεσότητα

«Πρόκειται περί Κωμωδίας»

Σεμινάριο υποκριτικής με τον ηθοποιό Δημήτρη Φραγκιόγλου

Διάρκεια Σεμιναρίου: 15 ώρες

Ημερομηνίες: Κυριακή 9, Δευτέρα 10, Τρίτη 11 Οκτωβρίου

Ώρες: 17.00-22.00

Κόστος συμμετοχής: 80€

Πληροφορίες-κράτηση θέσεων: 2610272037 & 6936122263

Θα δοθούν διπλώματα παρακολούθησης.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων - Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΘΕΑΤΡΟΥ: GALAXY HOTEL, NoiseBoxStudio

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture