Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Λαΐνης: Τέσσερις γενιές και 127 χρόνια!

Λαΐνης: Τέσσερις γενιές και 127 χρόνια!

Το παλαιότερο κοσμηματοπωλείο της Πάτρας

Στον αριθμό 21 της Αγίου Νικολάου μπορεί να επισκεφτεί κανείς σήμερα το κατάστημα «Λαΐνης», ένα από τα πιο κεντρικά, τα πιο σύγχρονα και τα πιο προσιτά κοσμηματοπωλεία της Πάτρας. Εκείνο όμως που καθιστά το συγκεκριμένο εμπορικό κατάστημα του κέντρου ιδιαίτερο και μοναδικό στο είδος του είναι η… ηλικία του.

Μπορεί να βρισκόμαστε στο 16ο έτος του αιώνα μας, το κοσμηματοπωλείο «Λαΐνης» όμως έχει μια ιστορία και μία παράδοση που κρατάει από τον προ-προηγούμενο αιώνα. Όλα ξεκίνησαν σχεδόν 150 χρόνια πριν από την Κλεπά.
Η Κλεπά είναι ένα κεφαλοχώρι της Δημοτικής Ενότητας Πλατάνου του Δήμου Ναυπακτίας στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, στην καρδιά της περιοχής των Κραβάρων, κτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Εύηνου.

Από εκεί έλκει την καταγωγή της η οικογένεια Λαΐνη. Ο Γεώργιος Λαΐνης του Γρηγορίου καταγόταν από το συγκεκριμένο χωριό, ήταν γεννημένος στα 1869 και άνοιξε στην Πάτρα το πρώτο κοσμηματοπωλείο στα τέλη του 19ου αιώνα.

Τα εγκαίνια του καταστήματος έγιναν το 1889. Το πρώτο αυτό κατάστημα λειτούργησε από τα τελευταία χρόνια του 19 ου αιώνα, μέχρι και την εποχή της Μπελ Επόκ, που η Πάτρα τη βίωσε έντονα και είχε τη δική της αισθητική και τα δικά της κοσμήματα. Εικοσιπέντε χρόνια μετά, στις 19 Μαΐου 1914 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου καταστήματος της οικογένειας. Η επιχείρηση μεταφέρθηκε στη γωνία της Ρήγα Φεραίου με την Αγίου Νικολάου.

Στην ιστορία του καταστήματος έμελλε να γραφεί και μια λυπηρή εμπειρία για τους ιδιοκτήτες του. Ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου του ίδιου έτους (του 1914) σημειώθηκε ριφιφί, το πρώτο που καταγράφηκε ποτέ σε κοσμηματοπωλείο της Πάτρας. Η εμπειρία καταγράφηκε στη συλλογική μνήμη της οικογένειας, δεν στάθηκε όμως εμπόδιο στην πορεία του καταστήματος που συνέχισε έκτοτε να λειτουργεί, με παύσεις λειτουργίας κατά τους δύο πολέμους που ακολούθησαν.

Το 1944 το κατάστημα ανέλαβε η δεύτερη γενιά. Ο Κωνσταντίνος Λαΐνης έγινε ο νέος ιδιοκτήτης, ο οποίος συνέχισε την οικογενειακή παράδοση και διηύθυνε την επιχείρηση σχεδόν για μία τριακονταετία, μέχρι και το 1975.

Κατόπιν το κατάστημα πέρασε στα χέρια του Νικόλαου Λαΐνη, εκπροσώπου της τρίτης γενιάς, ο οποίος έγραψε με τη σειρά του μία ιστορία τεσσάρων δεκαετιών στην αγορά της Πάτρας και στο χώρο του κοσμήματος.

Πριν τρία χρόνια, το 2013 η κόρη του Κωνσταντίνα Λαΐνη, αφού πρώτα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αδαμαντολογία, αποκτώντας… πολύτιμες γνώσεις στην εκτίμηση πολύτιμων λίθων(συγκεκριμένα πάνω στο διαμάντι) ανέλαβε την ιδιοκτησία.

Χειροποίητο κόσμημα με ιστορία 100 χρόνων, από το Γεώργιο
Λαΐνη.

Νικόλαος και Κωνσταντίνα Λαΐνη

Το κοσμηματοπωλείο των τεσσάρων γενεών και των 127 χρόνων λειτουργίας θα το βρείτε σήμερα στην Πάτρα, στην οδό Αγίου Νικολάου 21, όπου η νέα ιδιοκτήτρια περιμένει να σας ενημερώσει για τις νέες τάσεις, να σας παρουσιάσει τα προϊόντα που διαθέτει το κατάστημα και –γιατί όχι- για να σας μιλήσει για την υπερ-αιωνόβια επιχείρηση που διευθύνει.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 273 671

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά