Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

«Ολύμπιον»: Ένα πρότυπο κέντρο αποκατάστασης δίπλα μας προσιτό σε όλους - Μας ξεναγούν οι Φώτης Παπαβασιλόπουλος και Χρήστος Γκάρτζιος

«Ολύμπιον»: Ένα πρότυπο κέντρο αποκατάστ...

Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης του «Ολύμπιον» Θεραπευτηρίου Πάτρας: Ολοκληρωμένη επιστημονική φροντίδα για ποιότητα ζωής

Για τον όμιλο «Ολύμπιον» και προσωπικά για τον πρόεδρό του κ. Φώτη Παπαβασιλόπουλο, η αποκατάσταση και η αποθεραπεία των ασθενών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Άλλωστε, το «Ολύμπιον» ήταν η πρώτη ιδιωτική μονάδα υγείας  που λειτούργησε στην Ελλάδα, Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, ήδη από το 2004, αναγνωρίζοντας ακριβώς τη σοβαρή κοινωνική διάσταση αυτού του κλάδου της υγείας.

Σήμερα, μετά από 13 χρόνια συσσωρευμένης εμπειρίας το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, δίπλα από το «Ολύμπιον» Θεραπευτήριο στην Πάτρα, συνεχίζει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, διαθέτοντας υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και πλήρως  εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό.

Το εξειδικευμένο προσωπικό αποτελείται από ιατρούς κάθε ειδικότητας κυρίως φυσιάτρους, ορθοπεδικούς, νευρολόγους, καρδιολόγους, νευροχειρουργούς, παθολόγους, αλλά και επιστήμονες ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές.

Όλα τα δωμάτια νοσηλείας είναι άνετα και πολυτελή κοντά στην εξοχή, με ηλεκτρικές τηλεχειριζόμενες κλίνες προσωπικής αυτονομίας, ατομικό τηλέφωνο, τηλεόραση, υποδοχή σύνδεσης προσωπικού υπολογιστή και internet καθώς και υπερσύγχρονο σύστημα κλήσης αδελφής.

Μάλιστα, το κέντρο συνεργάζεται με Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου, τα οποία καλύπτουν το κόστος.

Η αποκατάσταση είναι δικαίωμα του ασθενή το οποίο κανείς δεν μπορεί να τους το αφαιρέσει, τονίζει ο φυσιάτρος κ. Χρήστος Γκάρτζιος

Η αποκατάσταση είναι δικαίωμα του ασθενή...

Η αποκατάσταση είναι δικαίωμα του ασθενή το οποίο κανείς δεν μπορεί να τους το αφαιρέσει, τονίζει ο φυσιάτρος κ. Χρήστος Γκάρτζιος

Η αποθεραπεία είναι δικαίωμα του ασθενή

Όπως εξηγεί ο φυσιάτρος κ. Χρήστος Γκάρτζιος, το Κέντρο Αποκατάστασης – Αποθεραπείας στο «Ολύμπιον» Θεραπευτήριο προσφέρει  υπηρεσίες κλειστής και ανοικτής νοσηλείας των ασθενών που αντιμετωπίζουν κακώσεις ή παθήσεις κυρίως του ορθοπεδικού, του νευρολογικού, του καρδιολογικού, κτλ., που επηρεάζουν τη λειτουργικότητά τους. Και όταν λέμε λειτουργικότητα εννοούμε τη δυνατότητα του ατόμου να ανταπεξέλθει στο κοινωνικό, εργασιακό και τον οικογενειακό του ρόλο, ώστε να καταστεί κατά το δυνατόν αυτοεξυπηρετούμενο.

Οι παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργικότητα ενός ατόμου είναι τα εξής: εγκεφαλικά, σκλήρυνση κατά πλάκας, κατάγματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παθήσεις του ερειστικού, του νευρικού συστήματος, όγκοι, αλλά και οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να επηρεάσουν τους ασθενείς,  στην κινητικότητα, στην ομιλία ή ακόμη και τις βασικές του λειτουργίες.

«Εμείς ως γιατροί της αποκατάστασης ερχόμαστε να βοηθήσουμε τους ασθενείς, ώστε να καταστούν λειτουργικοί, οργανώνοντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με τη βοήθεια των γιατρών, των θεραπευτών μας και του υπερσύγχρονου και καινοτόμου τεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτουμε», εξηγεί ο κ. Χρήστος Γκάρτζιος για να τονίσει πως:

«Η αποκατάσταση είναι δικαίωμα του ασθενή το οποίο κανείς δεν μπορεί να τους το αφαιρέσει. Αυτό στα προηγμένα κράτη του εξωτερικού θεωρείται δεδομένο, αλλά στην Ελλάδα ακόμη πάσχουμε στον τομέα αυτό. Εμείς εδώ προσπαθούμε με τα δικά μας μέσα να ανταπεξέλθουμε.»

Η πισίνα όπου γίνεται υδροθεραπεία. Ο πυθμένας της είναι αυξομειούμενος, προσαρμοζόμενος στις ανάγκες κάθε ασθενή

Η πισίνα όπου γίνεται υδροθεραπεία. Ο πυ...

Η πισίνα όπου γίνεται υδροθεραπεία. Ο πυθμένας της είναι αυξομειούμενος, προσαρμοζόμενος στις ανάγκες κάθε ασθενή

Το μοναδικό προνόμιο που έχει το Κέντρο Αποκατάστασης – Αποθεραπείας στο «Ολύμπιον» Θεραπευτήριο είναι ότι έχει και την υποστήριξη της γενικής κλινικής, κάτι που το καθιστά ξεχωριστό, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο φυσιάτρος κ. Χρήστος Γκάρτζιος, το Κέντρο Αποκατάστασης – Αποθεραπείας σχεδιάστηκε εξ αρχής, ώστε να υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων από τη Γενική Κλινική οι οποίοι παρέχουν τις επιστημονικές τους γνώσεις και βοηθούν στην αποκατάσταση του κάθε ασθενή.

Μάλιστα, επειδή το Κέντρο Αποκατάστασης – Αποθεραπείας στο «Ολύμπιον» είναι το πρώτο που έγινε στην Ελλάδα, υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία τόσο από το ιατρικό, όσο και από το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, κάτι που ο φυσιάτρος κ. Χρήστος Γκάρτζιος, αναφέρει με υπερηφάνεια, ωστόσο όπως σπεύσει να συμπληρώσει: «Συνεχώς βελτιωνόμαστε, τόσο από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής, όσο και επιστημονικά παρακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις».

Το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης του «Ολύμπιον» διαθέτει καινοτόμο υπερσύχρονο εξοπλισμό

Το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης...

Το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης του «Ολύμπιον» διαθέτει καινοτόμο υπερσύχρονο εξοπλισμό

Φώτης Παπαβασιλόπουλος: Τα Κέντρα Αποκατάστασης βοηθούν την κοινωνία

Ο πρόεδρος του «Ολύμπιον» κ. Φώτης Παπαβασιλόπουλος και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Κέντρα, παρέχοντας δυνατότητα στους ασθενείς να επανακτήσουν ποιότητα ζωής και να επιστρέψουν στην κοινωνική τους ζωή και στην εργασία τους. Εξίσου σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό ρόλο διαδραματίζουν τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, τόσο στην τοπική, όσο και στην εθνική οικονομία, με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, αλλά και την αποτροπή διαρροής κεφαλαίων στο εξωτερικό για νοσηλεία.

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαβασιλόπουλος, με τα Κέντρα λύνεται η υπερφόρτωση των νοσοκομείων, καθώς ο ασθενής μπορεί να πάρει γρήγορα εξιτήριο και να ακολουθήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αρθροπλαστικές επεμβάσεις που συνήθως αφορούν ηλικιωμένους.

«Εάν δεν υπήρχε το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας θα έπρεπε μετά την επέμβαση να πάνε σπίτι τους, χωρίς να κάνουν την ειδική θεραπεία που απαιτείται.

Με τα κέντρα αποκατάστασης τα νοσοκομεία μπορούν γρήγορα να δώσουν εξιτήριο στον ασθενή και να πάει σε ένα «οικογενειακό περιβάλλον» στο οποίο μπορεί να συνεχίσει την αγωγή του μέχρι να γίνει αυτοεξυπηρετούμενος», εξηγεί ο κ. Παπαβασιλόπουλος.

Ο πρόεδρος του «Ολύμπιον» κ. Φώτης Παπαβασιλόπουλος

Ο πρόεδρος του «Ολύμπιον» κ. Φώτης Παπαβ...

Ο πρόεδρος του «Ολύμπιον» κ. Φώτης Παπαβασιλόπουλος

Ωστόσο, οι γιατροί είναι ακόμη επιφυλακτικοί με την αποθεραπεία, γεγονός που κατά τον κ. Παπαβασιλόπουλο είναι εξηγήσιμο. Επικαλούμενος τη μακρά του εμπειρία ως γιατρός, αναφέρει πως το ίδιο επιφυλακτικός ήταν ο ιατρικός κόσμος της περιοχής, όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι εξετάσεις της αξονικής, της μαγνητικής και των υπέρηχων. Σήμερα όμως είναι συνήθεις εξετάσεις καθώς οι γιατροί κατανόησαν, μετά την πρώτη επιφυλακτικότητά τους, ότι οι εξετάσεις αυτές αποτελούν ευεργετικά «εργαλεία» για την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών τους.

«Όταν ο γιατρός δεν γνωρίζει τι μπορεί να περιμένει για τον ασθενή του από μια νέα εξέταση ή και θεραπεία είναι αρνητικός», σημειώνει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του «Ολύμπιον» και συμπληρώνει πως το ίδιο συμβαίνει και με την αποκατάσταση, καθώς έπρεπε πρώτα να μάθουν οι γιατροί για τη νέα αυτή θεραπεία να διαπιστώσουν ότι, όντως έχει αποτελέσματα για τη λειτουργικότητα του ασθενή και μετά να την εμπιστευτούν.

«Εκείνο όμως, που χρειάζεται να μάθουν είναι η κοινωνική ωφέλεια από τα κέντρα Αποκατάστασης, αφού ο ασθενής δεν χρειάζεται να έχει έναν άνθρωπο, είτε από το οικογενειακό περιβάλλον ή νοσοκόμο, στο σπίτι για να τον φροντίζει» υπογραμμίζει ο κ. Φώτης Παπαβασιλόπουλος.

Παρά όμως την κοινά αποδεκτή ωφέλεια από τα κέντρα αποκατάστασης κάποια νοσοκομεία δυσκολεύονται να στείλουν τους ασθενείς για αποκατάσταση «λες και θέλουν να τους τιμωρήσουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παπαβασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι οι γιατροί των νοσοκομείων θα πρέπει να είναι θετικοί στη θεραπεία αποκατάστασης των ασθενών, καθώς στα κέντρα υπάρχει όλο το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό και ο κατάλληλος εξοπλισμός για την κατάλληλη και εξατομικευμένη θεραπεία για τον κάθε ασθενή, ώστε να καταστεί αυτοεξυπηρετούμενος.

Να σημειωθεί ότι, πέρα από το όφελος για τον ίδιο τον ασθενή και την οικογένειά του, υπάρχει και οικονομικό όφελος για τη χώρα, καθώς πριν από τη λειτουργία των Κέντρων Αποθεραπείας, το ΙΚΑ δαπανούσε κάθε χρόνο περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για θεραπεία ασφαλισμένων σε κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού.

Χρήματα που σήμερα μένουν την Ελλάδα και στην οικονομία της χώρας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που στέλνονται από τον ΕΟΠΠΥ για αποθεραπεία στο εξωτερικό, χωρίς όμως να υπάρχει λόγος, όπως παρατηρεί ο κ. Παπαβασιλόπουλος.

«Τα ελληνικά κέντρα αποθεραπείας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού, αφού εδώ υπάρχουν όλα τα εξειδικευμένα μηχανήματα και το κατάλληλο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, όπως και στα κέντρα του εξωτερικού. Μάλιστα το κόστος αποθεραπείας στο εξωτερικό είναι κατά πολύ πολλαπλάσιο από ότι στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει τις 200 και 300 χιλιάδες, ενώ το κόστος για τον ΕΟΠΠΥ στην Ελλάδα θα ήταν 2000 ή 2500 χιλιάδες το μήνα» εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), κ. Παπαβασιλόπουλος, ο οποίος αποδίδει το φαινόμενο αυτό, μάλλον σε επικοινωνιακούς λόγους, αφού όπως εξηγεί οι γιατροί γνωρίζουν από την αρχή, εάν η περίπτωση ενός ασθενούς μπορεί να αποκατασταθεί ή όχι.

«Όσοι ξένοι έχουν έρθει στα Κέντρα Αποκατάστασης στην Ελλάδα τρίβουν τα μάτια τους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαβασιλόπουλος  και αναφέρει την προσωπική του εμπειρία από την επίσκεψη γιατρών φημισμένου κέντρου αποκατάστασης της Σουηδίας, οι οποίοι βρέθηκαν στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στο «Ολύμπιον» με την προοπτική να ζητήσουν να τους στέλνονται ασθενείς στη Στοκχόλμη, ωστόσο μόλις είδαν τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αποθεραπείας έφυγαν άπραγοι…

Η αποθεραπεία καλύπτεται από τα Ταμεία

Να σημειωθεί ότι, η Πολιτεία αναγνωρίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα του ασθενή στην αποθεραπεία καλύπτει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων τα έξοδα της θεραπείας, ενώ και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν το ίδιο, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού.

Όπως αναφέρει ο κ. Φώτης Παπαβασιλόπουλος: «Η αποκατάσταση κοστίζει 150 ευρώ την ημέρα, ωστόσο το 99% των περιπτώσεων καλύπτονται είτε από ιδιωτικές ασφαλιστικές, είτε από τον ΕΟΠΠΥ.  Σε τετράκλινο δωμάτιο δεν υπάρχει συμμετοχή του ασφαλισμένου, ωστόσο υπάρχει μια μικρή συμμετοχή του ασφαλισμένου εάν θελήσει να φιλοξενηθεί σε τρίκλινο, δίκλινο ή μονόκλινο δωμάτιο, που για το Κέντρο Αποκατάστασης του «Ολύμπιον» ξεκινά από τα 12 ευρώ την ημέρα. Μια οικονομική συμβολή που είναι προσαρμοσμένη στις σημερινές καταστάσεις».

Όπως διαπιστώνει ο κ. Παπαβασιλόπουλος στην Ελλάδα υπάρχουν σωρεία αντικινήτρων για τη δημιουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της ανεργίας

Όπως διαπιστώνει ο κ. Παπαβασιλόπουλος σ...

Όπως διαπιστώνει ο κ. Παπαβασιλόπουλος στην Ελλάδα υπάρχουν σωρεία αντικινήτρων για τη δημιουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της ανεργίας

Επενδύσεις κόντρα στο δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον

Ο πρόεδρος του «Ολύμπιον» δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το διαμορφούμενο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, κυρίως στον τομέα της ιδιωτικής υγείας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα νέα κέντρα του «Ολύμπιον» σε Καρδίτσα και Ιωάννινα, παρά τη σχετική υπουργική απόφαση, μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, εξαιτίας της εμμονής κάποιων, ενώ και ο ΕΟΠΥΥ έχει να πληρώσει επτά μήνες για τις ιατρικές υπηρεσίες που είχαν οι ασφαλισμένοι του.

Όπως διαπιστώνει ο κ. Παπαβασιλόπουλος στην Ελλάδα υπάρχουν σωρεία αντικινήτρων για τη δημιουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν κίνητρα για την ανάπτυξη για να προσθέσει πως μόνο μέσω της δημιουργίας επιχειρήσεων θα εισρεύσουν χρήματα και στα κρατικά και στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Ποιο είναι το κυρίαρχο ότι δημιουργήσαμε σύγχρονα κέντρα που απασχολούνται εργαζόμενοι και εισπράττει φόρους το κράτος ή οι έλεγχοι που γίνονται από κάποιους «χαρτογιακάδες»;» διερωτάται χαρακτηριστικά ο κ. Παπαβασιλόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being