Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

H βασίλισσα του καλοκαιριού - Δύο συνταγές με ντομάτες Προβηγκίας και ντομάτα ...κορώνα

H βασίλισσα του καλοκαιριού - Δύο συνταγ...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Ντομάτες, Ντομάτες, κόκκινες, άγουρες, πράσινες, ντοματίνια κόκκινα η σε τσαμπί, ντομάτες σχεδόν μαύρες,ναι υπάρχουν και αυτές, αναμφισβήτητα οι Βασίλισσες του  καλοκαιρινού τραπεζιού. Κυριαρχούν στην μεσογειακή κουζίνα και τρώγονται με τόσους τρόπους όπως κανένα άλλο λαχανικό.

Ας ψάξουμε να βρούμε αυτές που μοσχοβολάνε και όχι τις ομοιόμορφες, αυτές με την ωραία σφιχτή σάρκα και όχι μόνο τις γυαλισμένες του θερμοκηπίου. Ψάχνοντας κυρίως στην λαϊκή αγορά θα ανακαλύψετε ντομάτες με αληθινό άρωμα καλοκαιριού.
Σας προτείνουμε δυο συνταγές, μια από την Προβηγκία της νότιας Γαλλίας με ντοματούλες γεμιστές, όχι με ρύζι η κάτι άλλο αμυλούχο, έτσι συνήθως μαγειρεύεται στην ανατολική
Μεσόγειο, αλλά με λαχανικά και μυρωδικά. Είναι εύκολη συνταγή,τα υλικά τα έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι μας και μπορεί να σερβιριστεί σαν πρώτο πιάτο, ή σαν ελαφρύ
βραδυνό. Ο συνδυασμός της όξινης γεύσης της μελωμένης ντομάτας με την γλύκα του κρεμμυδιού και το άρωμα του μαϊντανού γεμίζει το στόμα μας καλοκαίρι.

Η «κορόνα» μας είναι μια σαλάτα εντυπωσιακή, εμπεριέχει σχεδόν τα μισά υλικά της ελληνικής χωριάτικης αλλά αναδίδει άρωμα Παριζιάνας. Για κομψά δείπνα, προς τέρψη
πολλαπλών αισθήσεων.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ - ΑΛΑ ΠΡΟΒΕΝΣΑΛ

Χρόνος Προετοιμασίας: Ντομάτες : 20 ′ - Ψήσιμο : 45 ′- Εύκολο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ


Για τις ντομάτες

● 8 μέτριες ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτας

● 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

● 3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένο

● 200 ml ελαιόλαδο

● 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

● 400 γρ. τριμμένο παξιμάδι η ντάκος

● Ανθός αλατιού

● Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε μέρος από την σάρκα τους προσεκτικά (όχι όλο, όπως στα γεμιστά) για να τις κάνουμε λίγο σαν κούπες. Τις αναποδογυρίζουμε για 10′ για να βγάλουν μέρος από τον χυμό τους.

Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδο μαζί με τον μαϊντανό. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε ελαφρώς το μίγμα μας.

Αναποδογυρίζουμε τις ντομάτες μας, τις αλατίζουμε και τις γεμίζουμε με το μίγμα μας.

Πιέζουμε να εισχωρήσει το μίγμα στις ντομάτες. Τις τοποθετούμε σε ένα πυρέξ και τις λούζουμε με το λάδι. Τις αφήνουμε να απορροφήσουν λίγο το μίγμα-λάδι και ρίχνουμε το τριμμένο παξιμάδι σε πλούσια στρώση μέχρι να σκεπάσει εντελώς το μίγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180⁰C και ψήνουμε για 30′-35′ ανάλογα με το μέγεθος της ντομάτας μας. Ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 190⁰C και συνεχίζουμε
για 15′ μέχρι να κάνουν μια ωραία χρυσή κρουστά.

TIP: Διαλέγουμε ότι παξιμάδι ή ντάκο θέλουμε εκτός από λαδιού.

Τι πίνουμε;

Ας το συνοδεύσουμε με ένα φρέσκο Αγιωργίτικο που πίνεται δροσερό στου 12 ο C, «ID»,
της Αχαιών Οινοποιητική.

ΚΟΡΟΝΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Χρόνος Προετοιμασίας: Ντομάτες : 20 ′ - Εύκολο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ


Για τις ντομάτες

● 4 μέτριες ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτας συν 2 ακόμα για την γέμιση

● 2 πιπεριές κόκκινες

● 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο

● 1 αγγούρι

● 50ml αγουρέλαιο

● 2 κ.σ. βασιλικό

● Ανθός αλατιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά τις τέσσερις ντομάτες μας, κόβουμε ένα κομμάτι από το επάνω μέρος και με ένα κουταλάκι τους αφαιρούμε όλη την σάρκα τους προσέχοντας να μην κοπούν. Τις αναποδογυρίζουμε 10′ για να βγάλουν μέρος από τον χυμό τους.

Κόβουμε σε μικρά κυβάκια, τις υπόλοιπες ντομάτες αφού αφαιρέσουμε τους σπόρους τους, τις πιπεριές, το κρεμμύδι. Καθαρίζουμε το αγγούρι, το κόβουμε κατά μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους, και το κόβουμε επίσης σε κυβάκια. Πλένουμε τα φυλλαράκια του βασιλικού και τα στεγνώνουμε.

Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά μαζί με το λάδι να αναμιχθούν για λίγο οι διαφορετικές γεύσεις.

Παίρνουμε τις κομμένες ντομάτες, τις χαράζουμε ακτινικά ξεκινώντας από την βάση και μέχρι σχεδόν την μέση και τις κόβουμε για ανοίξουν σαν τριαντάφυλλο. Τις αναποδογυρίζουμε προσεκτικά το έξω μέσα και τις γεμίζουμε με το μίγμα.

Τοποθετούμε στο πιάτο από μια ντομάτα, αλατίζουμε, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και στολίζουμε με φυλλαράκια βασιλικού.

ΤIP: Μπορείτε να γεμίσετε τις «κορόνες» σας με ότι υλικό θέλετε, δεν είναι όμως μια χωριάτικη σαλάτα, είναι μια ντελικάτη σαλάτα, που θα αναδειχθεί με μία πολύ καλής ποιότητα ντομάτα πού μοσχοβολάει.

Τι πίνουμε;

Ας δοκιμάσουμε ένα τοπικό Chardonay, «Λειβεράδα», της οινοποιίας Γιαννόπουλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life