Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ποιός είναι ο μάγειρας των δρόμων Κ. Πολυχρονόπουλος- Από στέλεχος marketing στο "μαγειρείο" της αλληλεγγύης

Ποιός είναι ο μάγειρας των δρόμων Κ. Πολ...

Η διαδρομή μετά την ανεργία και η δημιουργία της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος’.

O Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, όταν πριν 7 χρόνια έχασε τη δουλειά του, δεν μπορούσε να φανταστεί τι δρόμους θα άνοιγε αυτή η εξέλιξη στη ζωή του και στις ζωές άλλων ανθρώπων, οι οποίοι  βρίσκονταν όχι μόνο στην ίδια, αλλά σε χειρότερη κατάσταση από τον ίδιο. Δηλαδή χωρίς φαγητό και δίχως στέγη. Επί 25 χρόνια εργαζόμενος στον τομέα του marketing , είχε μάθει να περνά το μήνυμα και αυτό θα έκανε, όταν αποφάσισε να γλιτώσει από την παραίτηση και την κατάθλιψη που αυτή προκαλεί. Τώρα όμως δεν θα επικεντρωνόταν στη δημιουργία αναγκών όπως συνήθως κάνει το marketing, αλλά στην κάλυψη  κάποιων απ΄αυτών, μέσω της συλλογικότητας. Και θα το κατάφερνε. Θα έβρισκε έναν τρόπο να περάσει, μέσω της περιέργειας, το μήνυμα για τον «Άλλο άνθρωπο» και την κοινωνική κουζίνα που μόλις έστηνε.Γιατί όπως είπε και ο ίδιος στην Πάτρα, η περιέργεια μπορεί να σκότωσε τη γάτα, αλλά έστειλε και τον άνθρωπο στο φεγγάρι.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Σίγουρα δεν ήταν συνηθισμένο, σε μια κοινωνία που έβγαινε από την επίπλαστη εν πολλοίς ευμάρεια , να βλέπεις κάποιον να μαγειρεύει στο πεζοδρόμιο και να στήνει επί τόπου «οικογενειακό τραπέζι». Την  πρώτη φορά αποφάσισε να στήσει γκαζιέρα  και να βάλει επάνω μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μια λαϊκή αγορά, στην Αθήνα . Εκεί όπου άνθρωποι  έψαχναν στα σκουπίδια να βρουν φαγητό. Ήθελε ,κι έτσι έκανε, να μαγειρέψει επί τόπου, για εκείνους που  περνούσαν από εκεί, με στόχο όσους το είχαν πραγματικά ανάγκη. Όμως  έφτιαξε ένα γεύμα, χωρίς διαχωρισμούς, σε ένα κλίμα ουσιαστικής και αξιοπρεπούς αλληλεγγύης και όχι ελεημοσύνης και λύπησης .Έφαγαν όλοι μαζί. «Κι έφαγα κι εγώ , που δεν είχα ανάγκη το φαγητό» είπε στη διάρκεια της εκδήλωσης «Πυλώνες Αλληλεγγύης» που έγινε στην Πάτρα, την Κυριακή 15 Μαΐου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

"Ο Άλλος Άνθρωπος" γεμίζει την κατσαρόλα και στρώνει τραπέζι και στην Πάτρα, από τις 12 Ιουνίου-Πώς και για ποιούς θα λειτουργεί η κοινωνική κουζίνα-ΦΩΤΟ

Για να φτιάξει το φαγητό έβαλε το «παιχνίδι» παραγωγούς της λαϊκής αγοράς. Πήγε σε έναν  και ζήτησε μια πατάτα. Να την αγοράσει και όχι να του την προσφέρει. Η ερώτηση  γιατί θέλεις να αγοράσεις μια πατάτα και τι θα την κάνεις  ήταν αναμενόμενη και του είπε τον σκοπό του .  Ο παραγωγός του πρόσφερε όχι μια πατάτα, αλλά ένα τσουβάλι πατάτες. Ακολούθησαν κι άλλοι και η κατσαρόλα γέμισε.

Το ζήτημα ήταν μαγειρευτεί το φαγητό εκείνη την ώρα, ώστε να φάνε όλοι μαζί και για να σπάσει την όποια ντροπή νιώθει κάποιος,, όταν του προσφέρουν μαγειρεμένο φαγητό.

«Έχει αναρωτηθεί κάποιος μέσα του, εσύ γουστάρεις να σε λυπούνται; Με ποιο δικαίωμα εσύ λυπάσαι; H διαφορά της αλληλεγγύης, από το κάθετο που είναι  η φιλανθρωπία , είναι η οριζόντια. Δεν σε λυπάμαι, σε σέβομαι. Να είμαι ίσος με σένα. Να μην πάω να σου δώσω ένα πιάτο φασόλια να φας και να φύγω κι εγώ να πάω να φάω ή ρεβίθια ή μπριζόλα. Αλλά να κάτσω να φάω μαζί σου, το ίδιο φαγητό που θα σου δώσω. Θα φάμε φίλε μαζί το ίδιο φαγητό. Αυτός είναι ο σεβασμός και πάνω εκεί θα με σεβαστείς κι εσύ. Κι αυτή είναι η αλληλεγγύη, που είναι  οριζόντια, γιατί  ο άλλος σε εμπιστεύεται. Δεν σκύβει το κεφάλι. Δεν θέλω να βλέπω κατεβασμένα κεφάλια. Λένε μερικές φορές ότι είμαστε στον πάτο και οι άλλοι είναι από πάνω. Ναι, αλλά αυτοί που είναι από πάνω σκύβουν το κεφάλι για να μας δουν, εγώ που είμαι κάτω το σηκώνω ψηλά».

Η κοινωνική κουζίνα που δημιούργησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έχει το όνομα “Άλλος Άνθρωπος” και όχι τυχαία και τώρα πλέον έχει επεκταθεί χάρη στη συμμετοχή πολλών άλλων εθελοντών, σε διάφορες πόλεις  και περιοχές  της Ελλάδας  (Σαλαμίνα, Μυτιλήνη ,  Χαϊδάρι, Πειραιάς, Κερατσίνι, Αιγάλεω, Μέγαρα, Θεσσαλονίκη, Μοναστηράκι, Ίλιον,  Δραπετσώνα)  , από το 2011 έως σήμερα. Και η Πάτρα θα είναι η δωδέκατη από τις 12 Ιουνίου.

Ο «Άλλος άνθρωπος» όπως ονομάζεται η κοινωνική κουζίνα έχει μια φιλοσοφία πίσω της. «Άλλος άνθρωπος είναι αυτός που έχει εργασία, άλλος άνθρωπος είναι ένας μαγαζάτορας που βγάζει το μεροκάματό του, άλλος άνθρωπος είναι ένας επιχειρηματίας, γενικά  όλοι είμαστε ένας άλλος άνθρωπος παρανομαστής όμως είναι ίδιος .Άνθρωπος. Δεν υπάρχει όπως έλεγε ο μακαρίτης ο Ραφαηλίδης αίμα ελληνικό, ούτε πακιστανικό, ούτε χριστιανικό, ούτε μουσουλμανικό. Υπάρχει ένα και είναι βαθύ κατακόκκινο. Αυτός είναι ο άλλος άνθρωπος. Αφού είμαστε όλοι άνθρωποι αποφάσισα κι εγώ μια περίοδο , το 2009.,όπου έχασα τη δουλειά μου, και γύρισα στο σπίτι της μητέρας μου , στα 45 μου για να μη μείνω στο δρόμο,  να κάνω κάτι. Αφορμή ήταν ένα περιστατικό. Είναι σε μια λαϊκή αγορά δυο πιτσιρίκια και  τσακώνονται σε έναν κάδο σκουπιδιών, για πράγματα που πετούσαν άνθρωποι της λαϊκής. Καθόμουν στο απέναντι πεζοδρόμια και κοίταζα μια τα παιδιά που τσακώνονταν και μια τους ανθρώπους που ήταν στη λαϊκή,  μέσα σε αυτούς κι εγώ, οι οποίοι δεν τα κοιτούσαν. Και είπα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Μια ωραία χώρα. Είμαστε πολύ καλοί άνθρωποι όλοι μας. Κι εγώ μαζί. Κάτι έπρεπε να κάνουμε γι αυτό. Μέσα στην τρέλα μου , με 4 ευρώ στην τσέπη αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ και προσπαθούσα να βρω τρόπο να προσεγγίσω και να ενώσω τους ανθρώπους και αποφάσισα να κάνω το τραπέζι στους δρόμους. Πήγα σε διάφορες περιοχές που ήξερα ότι υπήρχαν άνθρωποι αλλά και άλλοι που δεν ήταν. Το πρώτο τραπέζι το έστησα ανάμεσα σε δύο πάγκους λαϊκής , βλέποντας ανθρώπους να με κοιτούν παράξενα .Εκεί ποντάρισα όμως, στην περιέργεια» περιέγραψε. Οι περαστικοί τον κοιτούσαν παράξενα να καθαρίζει πατάτες στη μέση του δρόμου αλλά κάποιοι τον ρωτούσαν κιόλας να ήθελε να τον βοηθήσου. Κι ο Κωνσταντίνος έλεγε ναι. . «Τελικά φάγαμε όλοι μαζί  δέκα άνθρωποι που δεν είχαμε στην ουσία ανάγκη το φαγητό κι άλλοι πενήντα που έψαχναν φαΐ στα σκουπίδια. Την ώρα που τρώγαμε όλοι μαζί δεν καταλάβαινες ποιος είναι ο άστεγος, ο άνεργος, ο επιχειρηματίας. Έτσι ξεκίνησε η κοινωνική κουζίνα».

Ο Κωνσταντίνος τόνισε ότι δεν είναι φιλανθρωπικό σωματείο, δεν κάνουν καν συσσίτιο. «Το φαγητό μας δεν είναι μόνο για Έλληνες, μόνο για άστεγους, μόνο για πρόσφυγες. Είναι για όλους τους ανθρώπους». Και συμπλήρωσε. « Δεν είμαστε ΜΚΟ με την κακή έννοια. Δεν  θέλουμε να πάρουμε  ούτε ένα σεντ από κανέναν κρατικό προϋπολογισμό, από κανένα ΕΣΠΑ. Θέλουμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι την αλληλεγγύη δεν τη ζητάς. Την προσφέρεις με την καρδιά σου. Οι άνθρωποι μεταξύ μας μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, αν σκεφτείτε  ότι  εγώ ένας τύπος άνεργος εδώ κι 7 χρόνια , χωρίς δυνάμεις, χωρίς να έχουμε ζητήσει ποτέ τίποτα, μπορέσαμε σε 4,5 χρόνια καθημερινής λειτουργίας να κάνουμε 12 κοινωνικές κουζίνες σε όλη την Ελλάδα και να τρώμε μαζί 4,500 με 5.000 άνθρωποι μαζί κάθε μέρα ».

Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα. Στην αρχή μάλιστα κάποιοι του έφερναν την αστυνομία, λέει στο thebest.gr Δεν το έβαλε όμως κάτω και επιπλέον ο Κ. Πολυχρονόπουλος δεν δέχτηκε το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2015 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για εκείνον, όπως ανέφερε,  είναι πιο σημαντικό το βραβείο από τα μάτια των ανθρώπων. . Όμως  τον δυσαρέστησε το γεγονός ότι, όπως είπε , του απαγόρευσαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  να πάει  και να τους εξηγήσει γιατί δεν δέχεται το βραβείο. Ωστόσο δεν υπάκουσε,  πήγε και μίλησε.

Η βάση της κοινωνικής κουζίνας βρίσκεται στο Μεταξουργείο, όπου υπάρχει και το σπίτι του «Αλλου ανθρώπου. Σε αυτό 80 με 100 άνθρωποι την ημέρα, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους, να μπουν στο ίντερνετ και ν΄αναζητήσουν δουλειά, ενώ παρέχεται και ενισχυτική διδασκαλία σε 30 με 35 παιδιά, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

«Ξεκίνησα εγωιστικά στην αρχή για μένα, για να αποδείξω δηλαδή στους άλλους που μου έλεγαν ότι είμαι 45 χρονών και δεν μπορώ  να βρω δουλειά, ότι μπορώ και το κάνω. Τον πρώτο χρόνο δεν ήταν όλα ρόδινα. Είχα πέντε προσαγωγές για κατάληψη χώρου».

Στην ερώτηση αν αισθάνεται τυχερός που η απώλεια της δουλειάς του έφερε ένα άλλου είδους κέρδος, απαντά ναι και με το παραπάνω.

«Το πιο ωραίο είναι ότι έχουν βάλει πλάτη οι άστεγοι.  Μαγειρεύουν και τρώνε μαζί μας, έχουν βρει δουλειές , έχουν παντρευτεί, έχουν κάνει μωρά. Υπάρχει περίπτωση όπου δύο άστεγοι γνωρίστηκαν στην «κουζίνα» παντρεύτηκαν, έκαναν ένα μωρό και θα το βαφτίσουμε εμείς κι ετοιμάζονται να πάρουν ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ν΄ανοίξουν μαγαζί».

Και κάπως έτσι τα 25 χρόνια της επαγγελματικής ενασχόλησης με το marketing φάνηκαν χρήσιμα. «Και πάλι marketing κάνω. Επικοινωνώ με σένα για να μάθω ποια είναι η ανάγκη σου και να στην καλύψω από άλλους ανθρώπους. Το ίδιο είναι. Απλά δεν δημιουργώ ανάγκες και δεν έχω κέρδος  στην τσέπη, αλλά στην καρδιά».

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ

Όπως αναφέρεται στο σχετικό blog  της κοινωνικής κουζίνας μπορείτε να βοηθήσετε με τρόφιμα, χρήματα ή με εθελοντική εργασία.

Aνάγκες

ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΛΑΤΑΙΩΝ 55 ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΟΦΩΡΟΣ ΑΙΑΝΤΕΙΟΥ &  ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ( 1η ΣΤΑΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΟ) ΣΑΛΑΜΙΝΑ

ΚΑΙ ΑΓ.ΘΕΡΑΠΩΝΤΟΣ 20 ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΠΙΚΠΑ(ΧΩΡΙΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ)

ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 0026.0294.88.0200608548 Κωνσταντίνος  Πολυχρονόπουλος τράπεζα EUROBANK  και iban GR 60026 0294 0000 88020 0608548 EUROBANK SWIFT ERBKGRAA. διεύθυνση τράπεζας,  δημιουργία  λογαριασμού Ιερά Οδός 197 Αιγάλεω Αττικής ,κατάστημα Πλατεία Εσταυρωμένου


Τρόφιμα, μπαχαρικά, μέλι, καφέδες(ελληνικός, φραπε, γαλλικός),γάλατα εβαπορε, πάνες.

Χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, πλαστικά πιρούνια και κουτάλια, μπολ μίας χρήσεως για τη συσκευασία του φαγητού, γάντια μιας χρήσεως. αλουμινόχαρτο

Απορρυπαντικά, σφουγγαράκια.

Γκάζι και γκαζιέρα.

Μαρμίτα. 150 ΛΙΤΡΩΝ

Αν είστε εστιάτορας και έχετε περίσσευμα φαγητού, επικοινωνήστε με τον "Άλλο άνθρωπο" στο 6940882355 (Κωνσταντινος)για να κανονιστεί η παραλαβή.

Μπορείτε να προσφέρετε τρόφιμα για μαγείρεμα.

Μπορείτε να συμμετέχετε στην πρωτοβουλία πιο ενεργά, βοηθώντας στο επί τόπου μαγείρεμα και τη διανομή.

Ακτιβισμός

Ακτιβιστές με αυτοκίνητα για τη μεταφορά.

Ακτιβιστές για το μαγείρεμα και το σερβίρισμα.

Ακτιβιστές για την συγκέντρωση υλικού/προμηθειών.



 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις