Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

ΤΡΑΓΩΔΙΑ στο NORMAN ATLANTIC: Νέα λίστα- 485 οι επιβάτες, δεν αποκλείονται διπλοεγγραφές- Ο Ιταλός καπετάνιος χρειάστηκε τρεις ώρες προκειμένου να επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές-ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

ΤΡΑΓΩΔΙΑ στο NORMAN ATLANTIC: Νέα λίστα-...

Η αναζήτηση των αγνοουμένων θα γίνει σε συνεργασία με τις ελληνικές προξενικές αρχές και την πλοιοκτήτρια εταιρία

19.25 Άλλο ένα στοιχείο έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής το Λιμενικό. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ενώ η φωτιά εκδηλώθηκε στις 4:10 τα ξημερώματα της Κυριακής, ο Ιταλός καπετάνιος χρειάστηκε σχεδόν τρεις ώρες προκειμένου να επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές αν και το πλοίο βρισκόταν στον ελληνικό χώρο ευθύνης.
Όπως προκύπτει από τα καταγεγραμμένα δεδομένα στο Ολυμπία Ράδιο, τον διαύλο επικοινωνίας στην θάλασσα, η πρώτη κλήση του Ιταλού καπετάνιου έγινε στις 7:03.

Είχε μεσολαβήσει στις 5:40 τηλεφωνική επικοινωνία του ελληνικού θαλάμου επιχειρήσεων με επιβάτη του πλοίου ο οποίος κάλεσε στον αριθμό 112 και με τρεμάμενη φωνή ενημέρωσε πως έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και αυτή η πρώτη επικοινωνία μετά από τόση καθυστέρηση αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη καθώς όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του θαλάμου επιχειρήσεων του Λιμενικού υπήρχε πρόβλημα τόσο με τη γλώσσα όσο και με την κατανόηση των απλών ναυτικών εντολών προς τον καπετάνιο του Norman Atlantic.

 

17.15 Συνεχίζεται το κομφούζιο με τον αριθμό επιβατών στο Norman Atlantic καθώς σύμφωνα με νέα λίστα των ιταλικών αρχών οι επιβαίνοντες ανέρχονται στους 485, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα λίστα υπάρχουν ακόμα διπλοεγγραφές ονομάτων.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν πως επιβεβαιώνεται, πλέον, ότι στο πλοίο δεν υπήρχαν υπεράριθμοι επιβάτες.

Σημειώνεται πως ο ανώτατος αριθμός επιβαινόντων για το συγκεκριμένο πλοίο, και σύμφωνα με το πρωτόκολλο του «Norman Atlantic», ήταν 499 άτομα, αριθμός που είχε ακουστεί από δικαστικό λειτουργό της Ιταλίας τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΑΝΕΚ ο αριθμός των επιβαινόντων στο πλοίο ήταν 474 άτομα.

Εξάλλου, το υπουργείο Ναυτιλίας γνωστοποίησε ότι επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα ένας ακόμα Έλληνας επιβάτης του μοιραίου πλοίου που νοσηλευόταν σε ιταλικό νοσοκομείο.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων αναμένεται στην Ιταλία ενώ επιθεωρητές έχει αποστείλει και η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ.

 

15.35: Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε δύο εκπροσώπους της ANEK για πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας και πρόκληση ναυαγίου, όπως μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ΑΝΣΑ.

Για τη νότια Ιταλία αναχώρησαν το μεσημέρι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγγενείς αγνοουμένων που επέβαιναν στο πλοίο Norman Atlantic, με σκοπό να αναζητήσουν οι ίδιοι τους δικούς τους ανθρώπους, με την ελπίδα ότι θα τους εντοπίσουν.

Η αναζήτηση των αγνοουμένων θα γίνει σε συνεργασία με τις ελληνικές προξενικές αρχές και την πλοιοκτήτρια εταιρία και με τη βοήθεια διερμηνέα και γιατρού, κυρίως στα νοσοκομεία της Ιταλίας όπου διακομίστηκαν επιβάτες του μοιραίου πλοίου.

Συνολικά έντεκα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς εκτιμάται ότι στο πλοίο βρίσκονταν και αρκετοί μετανάστες.

Σύμφωνα με τις ιταλικές ανακοινώσεις, έχουν ταυτοποιηθεί δύο νεκροί έλληνες επιβάτες του Norman Atlantic, ενώ δέκα Έλληνες φέρονται ως αγνοούμενοι. Ο Γιώργος Δούλης που είχε ανακοινωθεί ως ο πρώτος έλληνας νεκρός, θεωρείται πλέον αγνοούμενος από τις ιταλικές Αρχές.

Διαβάστε επίσης

Άφησαν τον Δούλη για να σώσουν άλλον οι διασώστες;

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ιταλία ενημέρωσαν τους συγγενείς ενός Έλληνα που φέρεται να είναι αγνοούμενος, να μεταβεί έως το Σάββατο στη γειτονική χώρα, για αναγνώριση σορού. Εφόσον ταυτοποιηθεί η σορός, θα πρόκειται για τον τρίτο Έλληνα νεκρό.

Διαβάστε επίσης:

Πλοίαρχος Norman Atlantic: "Θα ήθελα να τους έχω σώσει όλους - Μη με αποκαλείτε ήρωα"

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η ρυμούλκηση του «Norman Atlantic» έξω από το Πρίντεζι της Ιταλίας, για την οποία χρειάστηκαν τέσσερα σκάφη.

Οι ιταλικές αρχές θα αποφασίσουν για το πού θα οδηγηθεί το πλοίο, ενώ μόλις φτάσει στο λιμάνι, θα αρχίσει η έρευνα παρουσία εισαγγελέα.

Το «Norman Atlantic» είναι ήδη υπό κατάσχεση, ενώ σημαντικές απαντήσεις για το τι τελικά προκάλεσε τη ναυτική τραγωδία, αναμένονται από το «μαύρο κουτί».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Η αγωνία των συγγενών

Ανάμεσα στους συγγενείς των αγνοουμένων είναι και ο γιος του Σερραίου οδηγού φορτηγού, Νίκου Σαγιρίδη, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στις λίστες των αγνοούμενων επιβατών του «Norman Atlantic». «Ελπίζουμε να τον βρούμε ζωντανό, έστω και βαριά τραυματισμένο. Θα ψάξουμε σε όλα τα νοσοκομεία τη Ιταλίας» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γιος του, Κώστας Σαγιρίδης.

Στην Ιταλία θα μεταβούν συνολικά 18 συγγενείς των αγνοουμένων ελλήνων επιβατών.

«Ο πατέρας μου είναι τριάντα χρόνια οδηγός φορτηγού και δεν είχε ποτέ ατύχημα. Ήταν πολύ έμπειρος. Θα τα έχει καταφέρει» δήλωσε ο Κώστας Σαγιρίδης, λέγοντας ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές του λείπει η μητέρα του που την έχασε πριν από δύο χρόνια.

Ο αγνοούμενος 60χρονος οδηγός Νίκος Σαγιρίδης, από τους Επταμύλους Σερρών, πατέρας τριών παιδιών, εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια ως οδηγός σε μία αυστριακή εταιρεία και ταξίδευε συχνά στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας. Τα Χριστούγεννα τα πέρασε με την οικογένειά του στους Επταμύλους, όμως για την Πρωτοχρονιά έπρεπε να ταξιδέψει με το φορτηγό του. Η τελευταία επικοινωνία που είχε με τα παιδιά του ήταν το πρωί της Κυριακής.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 5.45, ενημέρωσε μέσω κινητού τηλεφώνου τα παιδιά του για το συμβάν, όπως και δεκάδες επιβάτες στο πλοίο, την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά. Αμέσως ο γιος του ειδοποίησε τις αρχές, ενώ τον παρότρυνε να κρατήσει την ψυχραιμία του, λέγοντάς του ότι όλα θα πάνε καλά. «Αγόρι μου δεν θα μας προλάβουνε» ήταν τα τελευταία λόγια του αγνοούμενου Νίκου Σαγιρίδη, όπως λέει ο γιος του.

Μετά από λίγα λεπτά, η επικοινωνία με τον πατέρα του ήταν σχεδόν αδύνατη. «Τον άκουγα να είναι έξω από το φορτηγό, από βαθιά ακουγόταν εκρήξεις, ο κόσμος ούρλιαζε…» θα περιγράψει ο Κώστας Σαγιρίδης.

Όπως αναφέρει, από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν μπορούσε πλέον να κάνει το παραμικρό, ενώ λέει ότι είδε τον πατέρα του κάποιος από τους διασωθέντες, στο πέμπτο κατάστρωμα του πλοίου, μαζί με άλλους που κρύφτηκαν, πίσω από μια πόρτα για να μην τους χτυπάνε τα κύματα και ο αέρας. «Του τηλεφωνούσαμε συνέχεια το κινητό πλέον δεν λειτουργούσε… Το παν για εμάς είναι να βρεθεί κάτι» είπε ο νεότερος γιος του αγνοούμενου, Βαγγέλης Σαγιρίδης.

Διαβάστε επίσης:

Οι πρώτες συγκλονιστικές εικόνες από το εσωτερικό του καμμένου Norman Atlantic

Εν τω μεταξύ, η εισαγγελία του Μπάρι θεωρεί ως υπόπτους άλλα τέσσερα άτομα: δύο μέλη του πληρώματος και δύο εκπροσώπους της ελληνικής εταιρείας ενοικίασης του πλοίου, την Anek Lines, ενώ έχουν αποδοθεί ευθύνες στον πλοίαρχο και τον πλοιοκτήτη του Norman Atlantic.

Τι λέει η ΑΝΕΚ για το αλαλούμ στην τραγωδία του NORMAN ATLANTIC; Την κάλεσε κανείς για εξηγήσεις; Αν όχι, γιατί; Αν ναι, τι εξηγήσεις έδωσε;

Πατρινοί οδηγοί φορτηγών του Norman Atlantic καταγγέλλουν: "Δεν είχαμε καμπίνες κι αναγκαστήκαμε να κοιμηθούμε στα γκαράζ

Ο πλοίαρχος του πλοίου κατηγόρησε την ελληνική εταιρεία ότι είχε υπερφορτώσει το Norman Atlantic. «Η ελληνική εταιρεία καταρτίζει τις λίστες των επιβατών» είπε, ενώ τόνισε ότι όσοι ακολούθησαν τις οδηγίες του πληρώματος σώθηκαν.

Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να διαπιστωθεί πώς γέμισε η σωσίβια λέμβος.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα:Η μαρτυρία της Βασιλικής Κατσαρού για τον εφιάλτη στο Norman Atlantic-Ο τρόμος και η αγωνία πάνω στο φλεγόμενο πλοίο-ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Συγκλονιστικές στιγμές αποτυπώθηκαν στα ΒΙΝΤΕΟ απο την επιχείρηση διάσωσης. Τις εικόνες έδωσε στη δημοσιότητα το λιμενικό σώμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr