Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μ. Πασχαλίδης στο thebest.gr:«Έχω πάρα πολλές κακές συνήθειες...Είμαι επίμονος κι έχω εμμονές»

Μ. Πασχαλίδης στο thebest.gr:«Έχω πάρα π...

Εμφανίζεται την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στην «Αίγλη», στη Veso Mare

Ο Μίλτος Πασχαλίδης  για μια ακόμα φορά έρχεται να μοιραστεί  με το κοινό του στην Πάτρα, τραγούδια, συναισθήματα και στιγμές. Με τη φωνή και την κιθάρα του θα ερμηνεύσει   αποσπάσματα από το συγκινητικό αφιέρωμα στους αγαπημένους του απόντες με τίτλο «Αυτοί μου λείπουν πιο πολύ»,ενώ στις θα έχει στις αποσκευές του τραγούδια από τους 9 προσωπικούς του δίσκους, από τις συμμετοχές του σε εργασίες φίλων, καθώς και μια μουσική αναφορά στα χρόνια που έζησε στην Κρήτη. Λίγο πριν τη νέα μουσική συνάντηση μιλά στο thebest.gr .

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Για μια ακόμα φορά έρχεστε στην Πάτρα. Ο Μίλτος Πασχαλίδης επιστρέφει με μια διάθεση να τραγουδήσει γι «αυτούς που λείπουν πιο πολύ», αναφέρει το κείμενο που προαναγγέλλει  την εμφάνιση στην Αίγλη. Ποιοι είναι αυτοί;

«Στη φράση αυτή έχτισα μια παράσταση τον Σεπτέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής κομμάτια της οποίας παίζουν στη δική μου παράσταση. Αυτοί που μου λείπουν πιο πολύ είναι τρία + ένα πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή την τελευταία δεκαετία, τα οποία ήταν σπουδαίοι καλλιτέχνες, αλλά και σημαντικά πρόσωπα στη ζωή μου. Σημαδιακά. Είχαμε συνεργαστεί, ήμασταν φίλοι, είχαμε δουλέψει πολύ, είχαμε φτιάξει πράγματα. Δηλαδή ο Μάνος  Ξυδούς  που με έβαλε στη δουλειά, ο Δημήτρης Μητροπάνος που ήταν ένας από τους ανθρώπους που με στήριξαν,με αγαπούσε πολύ, είχαμε δημιουργήσει πράγματα και θέλαμε να φτιάξουμε κι άλλα, ο Άλκης Αλκαίος, ίσως ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, με τον οποίο ήμασταν φίλοι 17 χρόνια και για τον οποίο αφιέρωσα ολόκληρο βιβλίο και ο Μάριος Τόκας,με τον οποίο δεν προλάβαμε να κάνουμε αυτά που θέλαμε, γιατί κυρίως μιλάγαμε για την ΑΕΚ (γέλια). Καλό είναι που δεν την είδε στη Γ΄Εθνική».

Πώς διαχειριστήκατε αυτές τις απώλειες στο προσωπικό επίπεδο;

«Δεν ήμουν οικογένειά τους, οπότε η απώλεια εκεί είναι πιο συντριπτική. Εμείς οι κοντινοί μακρινοί των ανθρώπων – εξαιρώ τον Άλκη, ήταν κολλητός μου φίλος – βρίσκουμε ψυχοθεραπευτικές μεθόδους κυρίως στα τραγούδια. Στα τραγούδια που έχουν γράψει ή έχουμε πει μαζί και ξέρετε,μερικές φορές επειδή με κάποια απ’ αυτά τα πρόσωπα δεν κάναμε και καθημερινή παρέα, έχουμε ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία να πιστέψουμε ότι φύγανε».

Τα τραγούδια ξορκίζουν την απώλεια;

«Τα τραγούδια είναι μεγάλο σύμπαν. Τώρα μιλάω ως ακροατής, όχι ως δημιουργός. Δηλαδή μπορεί να δράσουν παρηγορητικά, υποστηρικτικά, μπορεί να σε συγκινήσουν, να σε ξεσηκώσουν.Eμείς στην Ελλάδα είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με το τραγούδι και με αυτό που μπορεί να κάνει πάνω μας και μέσα μας».

Τις επόμενες ερωτήσεις θα τις αντλήσω από τίτλους τραγουδιών που έχετε πει ή δημιουργήσει. «Κακές συνήθειες»: Ποιες είναι οι δικές σας;

«Πείτε ένα γράμμα της αλφαβήτου. Έχω πάρα πολλές κακές συνήθειες, 24 τουλάχιστον. Μία από αυτές είναι ότι είμαι επίμονος πολύ, έχω εμμονές, είμαι πείσμων, καμιά φορά είμαι απότομος, δηλαδή δεν είμαι το τυπικό δείγμα ευγένειας θα έλεγε κανείς και αυτό με ενοχλεί βαθύτατα. Γιατί αν αγαπώ κάτι στους ανθρώπους είναι η ευγένειά τους».

Έχετε μετανιώσει να υποθέσω για κάποια περιστατικά;

«Δεν έχω μετανιώσει, αλλά στεναχωριέμαι που έχω κακές συνήθειες. Αλλά αυτή είναι η διαρκής πάλη που έχει κανείς με τον εαυτό του. Δηλαδή ό,τι μας δένει στα παλιά είναι οι κακές συνήθειες. Αυτά που έχουμε διαμορφωμένα από παιδιά, απ΄τη μία δεν τα αντέχουμε και από την άλλη είναι αυτά που μας καθορίζουν».

«Αγύριστο κεφάλι» είστε;

«Κι εγώ κι ο Άλκης»

«Στης λήθης το πηγάδι» τι πετάξατε;

«Στης λήθης το πηγάδι πέφτουν από μόνα τους, δεν τα πετάω εγώ, τα μη σημαίνοντα, τα μη σημαντικά. Προφανώς ό,τι ξεχνάω , είναι αυτό που μπορούσα να το ξεχάσω, γιατί είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος ζει κατεξοχήν με τη μνήμη».

Έχετε ρωτηθεί κι άλλες φορές αλλά θα σας ρωτήσω κι εγώ. Τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Πώς βλέπετε το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί και πώς σχολιάζετε τη στάση των πολιτών, των ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων και των κυβερνόντων;

«Από τη μεριά του κόσμου είναι αποκαρδιωτικό. Με την έννοια ότι δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να του συμβεί για να βγει στο δρόμο και να αντιδράσει. Από την άλλη κατανοώ πάρα πολύ καλά ότι είναι κουμπωμένος. Αυτό που έχουν επιτύχει οι κυβερνώντες είναι να τον τρομοκρατήσουν. Ένας άνθρωπος ο οποίος είναι τρομοκρατημένος και φοβισμένος,είναι πολύ εύκολα χειραγωγήσιμος. Παρόλα αυτά είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν ο ίδιος με την ψήφο του να δίνει την εξουσία για να διαχειριστούν την κρίση, αυτοί που τη δημιούργησαν. Αυτό δεν ξέρω, φτάνει στα όρια του ψυχαναλυτικού. Δηλαδή ψυχίατρο χρειαζόμαστε, όχι πολιτικό αναλυτή.

Όσον αφορά τους καλλιτέχνες δεν ξέρω τι ακριβώς περιμένατε από αυτούς,. Εγώ ωραία τραγούδια βλέπω να γράφονται, ωραίες παραστάσεις βλέπω να ανεβαίνουν, την παρουσία των καλλιτεχνών τη βλέπω καθημερινά εκεί που ο κόσμος τους χρειάζεται. Μήπως τους έχετε φορτώσει με πάρα πολλά και δεν έχετε πάρει χαμπάρι  ότι είναι απλώς άνθρωποι που καλούνται να κάνουν καλά τη δουλειά τους; Εγώ αν ένας τραγουδοποιός γράψει ένα ωραίο τραγούδι θεωρώ ότι με κάλυψε κι έχει συμπαρασταθεί σε αυτό που συμβαίνει. Η τέχνη έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν ξεκίνησε μια επανάσταση. Η τέχνη την επανάσταση την τραγούδησε, την έκανε να φαίνεται πιο μεγάλη, πιο ωραία. Συμπορεύτηκε μαζί της, αλλά δεν  ξεκίνησαν ποτέ οι πίνακες ή τα τραγούδια τις αληθινές επαναστάσεις».

Πώς είναι οι συναντήσεις σας με το κοινό της Πάτρας;

«Σούπερ. Μου αρέσουν πολύ. Γενικά οι πόλεις οι οποίες  είναι φοιτητουπόλεις  είναι πάντα ζωντανές και μαχητικές. Το κοινό που έρχεται να μας δει στην Πάτρα, γιατί όταν έχει τόσους φοιτητές δεν σημαίνει ότι είναι όλοι από εκεί, είναι πάρα πολύ ενθουσιώδες και πάρα πολύ ωραίο. Η τελευταία μου εμπειρία στη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Χρήστο Θηβαίο , τον Σεπτέμβρι στο γήπεδο της Παναχαϊκή ήταν πολύ ωραία και με πολύ συγκινητικό φινάλε».

 

Ο Μίλτος Πασχαλίδης κάθε Σάββατο παίζει στον "Σταυρό του Νότου" στην Αθήνα και τις Παρασκευές δίνει παραστάσεις ανά την Ελλάδα, σε μέρη είτε λίγο πιο κοντινά, είτε λίγο πιο μακρινά.

Info

Συνοδοιπόρος κι αυτή τη φορά η Μιρέλα Πάχου που θα παρουσιάσει υλικό απ τον πρώτο της προσωπικό δίσκο «ΜΙΡΕΛΑ» που μόλις κυκλοφόρησε.

Τον Μίλτο Πασχαλίδη συνοδεύουν επί σκηνής- εκτός από τη Μιρέλα Πάχου (πιάνο, ακορντεόν, τραγούδι)- ο Δημήτρης Σινογιάννης (ηλ. Κιθάρα), ο Δημήτρης Μουτάφης (μπάσο), ο Ηλίας Δουμάνης (τύμπανα) και ο Πάρις Περυσινάκης (κρητική λύρα).

Οργάνωση παραγωγής: Stray Music
Διοργάνωση : BR3AK EV3NT

Ώρα έναρξης: 10 μ.μ.

Κρατήσεις τραπεζιών (περιορισμένος αριθμός) : 6932.31.92.22

Γενική είσοδος (την ημέρα της συναυλίας) : 15€

Προπώληση εισιτηρίων (12€, φοιτητικό 10€) :
• Musical
• Discover
• Ηχότοπος art café

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture