Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Χολυγουντιανή ηθοποιός Ριζ Γουίδερσπουν παίζει με αληθινούς Σουδανούς πρώην πρόσφυγες στη νέα δραματική της ταινία

Η Χολυγουντιανή ηθοποιός Ριζ Γουίδερσπου...

Το φιλμ «Τhe Good lie – Ένα Γενναίο Ψέμα» βγαίνει στις Ελληνικές αίθουσες αυτή την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Aπό αυτή την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014 θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες η κοινωνική δραματική ταινία «Τhe Good lie – Ένα Γενναίο Ψέμα» στο οποίο πρωταγωνιστεί η βραβευμένη με Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου Ριζ Γουίδερσπουν.

Σε σκηνοθεσία του υποψήφιου για Όσκαρ, Φιλίπ Φαλαρντό (της Καναδέζικης ταινίας  “Ο Εξαιρετικός κύριος Lazhar”) και παραγωγή των Ρον Χάουαρντ (“A Beautiful Mind”) και Μπράιαν Γκρέιζερ (“A Beautiful Mind”, “Rush”), η εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, συγκλονιστική, ιστορία του “The Good Lie” ακολουθεί μια ομάδα νεαρών Σουδανών προσφύγων, από την κόλαση του πολέμου μέχρι τη σύγχρονη γη της επαγγελίας, τις ΗΠΑ.

Εκεί, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες του δυτικού πολιτισμού για πρώτη φορά, καταφέρνουν να αναπτύξουν μια δυνατή φιλία με μία παράτολμη Αμερικανίδα (στο ρόλο η βραβευμένη με Όσκαρ, Ρις Γουίδερσπουν) η οποία αναλαμβάνει να τους βοηθήσει. Κι ενώ οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή, τα συναισθήματα ενοχής για τον αδερφό που έχουν αφήσει πίσω τους κυριεύουν ολοένα και περισσότερο.

Δίπλα στην ταλαντούχα ηθοποιό, εμφανίζονται οι νεαροί Σουδανοί ηθοποιοί, Άρνολντ Οσένγκ, Γκερ Ντουανί και Εμμάνουελ Τζαλ, δύο από τους οποίους υπήρξαν θύματα του πραγματικού, καταστροφικού πολέμου.

Την ταινία που ξεκίνησε ήδη να προβάλλεται στις ΗΠΑ σε μικρό κύκλωμα αιθουσών με εισπράξεις κοντά στο 1 εκατομμύριο δολάρια, θα διανείμει στις Ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014 η εταιρεία Odeon.

Σύμφωνα με το στόρι του φιλμ «Ένα Γενναίο  Ψέμα» (The Good  Lie), στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η Αφρικανική ήπειρος και συγκεκριμένα το Σουδάν βρισκόταν στο επίκεντρο της ιστορίας και των πολιτικών γεγονότων λόγω του πολέμου. Ο περισσότερος κόσμος ήξερε πολύ λίγα για τον εμφύλιο στο Σουδάν και τα θύματα του. Περισσότερα από 100.000 παιδιά έμειναν ορφανά και αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν με τα πόδια χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος. Τότε ήταν που οι ΗΠΑ και το Σουδάν συνεργάστηκαν στα πλαίσια του προγράμματος «Τα Χαμένα Αγόρια», με σκοπό να μεταφέρουν χιλιάδες από αυτά τα παιδιά στις ΗΠΑ.

Παρόλο που στην ταινία οι χαρακτήρες είναι φανταστικοί, το “The Good Lie” αντικατοπτρίζει αυτά ακριβώς που βίωσαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Είναι εμπνευσμένο από τις εμπειρίες των «Χαμένων Αγοριών», τα οποία εγκατέλειψαν την πατρίδα τους χωρίς δεύτερη σκέψη για να σωθούν», λέει ο σκηνοθέτης Φιλίπ Φαλαρντό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Φιλίπ Φαλαρντό επικεντρώνει την ιστορία σε τρία «Χαμένα Αγόρια», τον Πολ, τον Μαμέρ και τον Τζερεμάια. Τους γνωρίζουμε - μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Μαμέρ, τον Τεό και τη μικρότερη αδερφή του, την Αμπιτάλ – καθώς περπατάνε εξουθενωμένοι από το  Νότιο Σουδάν προς την Κένυα. Ύστερα από δεκατρία χρόνια, τους ξανά συναντάμε – ενήλικες πλέον – να ακολουθούν μία ομάδα που διαφεύγει στην Αμερική για ένα καλύτερο μέλλον. Το πολιτισμικό σοκ που παθαίνουν όταν φτάνουν στην Αμερική είναι τεράστιο. «Προερχόμενοι από μία χώρα χωρίς τα βασικά: ηλεκτρικό, νερό και γενικότερα τεχνολογία αγωνίζονται σκληρά να ενταχθούν γρήγορα και να καταλάβουν πως λειτουργεί αυτή η – ξένη γι’ αυτούς - κοινωνία. Με τη βοήθεια της Κάρι Ντέιβις, μίας Αμερικανίδας, προσπαθούν να βρουν δουλειά ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν μία απίθανη φιλία μαζί της», λέει ο σκηνοθέτης.

«Η ιστορία γεφύρωσε δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και η παραγωγή της ταινίας. Κάποια κομμάτια της ταινίας γυρίστηκαν στη Νότιο Αφρική ενώ οι σκηνές της Αμερικής γυρίστηκαν στις περιοχές των πολιτειών Ατλάντα και Τζόρτζια. «Ήταν αδύνατο να γυριστούν σκηνές στο Σουδάν, έτσι διαλέξαμε τη Νότιο Αφρική που έχει κάποιες απομονωμένες περιοχές. Δουλέψαμε επίσης στενά με τον ΟΗΕ για να εξασφαλίσουμε πρόσβαση στον προσφυγικό καταυλισμό στην Κένυα. Πάνω από 100.000 θύματα του πολέμου ζουν εκεί εκ των οποίων πολλά «Χαμένα Αγόρια»,  τα οποία δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Τα γυρίσματα δυστυχώς στον καταυλισμό ήταν ελάχιστα αλλά καταφέραμε να γυρίσουμε αρκετά πλάνα με τους πρωταγωνιστές.», ανέφερε ο σκηνοθέτης.

Η μικροκαμωμένη αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχα Ρις Γουίδερσπουν που έχει αρχίσει να μπαίνει δυναμικά και στον χώρο της κινηματογραφικής παραγωγής, υπογράμμισε για την ταινία. «Αμέσως μου κέντρισε το ενδιαφέρον η ιστορία των «Χαμένων Αγοριών» και η προσπάθεια τους για επιβίωση θεώρησα πως ήταν συγκλονιστική. Φανταστείτε ότι αναθέτουν στην Κάρι, την οποία υποδύομαι, να βοηθήσει αυτούς τους τρεις πρόσφυγες, χωρίς να έχει κάποιο σχέδιο στο μυαλό της. Σταδιακά δημιουργούν μία δυνατή φιλία και καταφέρνουν να της αγγίξουν την καρδιά με την συμπεριφορά τους. Η ιστορία είναι πραγματικά συγκινητική».

Η 38χρονη Ρις Γουίδερσπουν γεννήθηκε στην Νέα Ορλεάνη και άρχισε να ασχολείται με το modeling – με εμφανίσεις σε αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις - σε ηλικία μόλις 7 ετών. Το 1991 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με την ταινία «Συνέβη το Καλοκαίρι» του Ρόμπερτ Μάλιγκαν ενώ το 1996 έλαβε εξαιρετικές κριτικές στο διάσημο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Sundance στη Γιούτα για την ερμηνεία της στην ανεξάρτητη παραγωγή "Freeway". Έχει βρεθεί υποψήφια για αμέτρητα βραβεία, έχοντας κερδίσει αρκετά από αυτά, ανάμεσά τους η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία και το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Walk the Line" όπου υποδύθηκε την σύζυγο του θρύλου της κάντρι μουσικής Τζόνι Κας.

Το πλούσιο βιογραφικό της περιλαμβάνει ταινίες κάθε είδους, όπως τα  φιλμ "Pleasantville", "Cruel Intentions", "Election" του Αλεξάντερ Πέιν, "American Psycho", "Legally Blonde" που ήταν και από τις πιο μεγάλες εμπορικές της επιτυχίες, "Vanity Fair", "Rendition", “Water For Elephants” και “This Means War”.

Το καστ περιλαμβάνει εκτός από την Ρις Γουίδερσπουν, τον 38χρονο γνωστό Αμερικανό ηθοποιό Κόρεϊ Στολ και τους Μαρία Χόουελ, Άρνολντ Οσένγκ, Γκερ Ντουανί, Εμμάνουελ Τζαλ, κ.α.

Διάρκεια – 110 λεπτά.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως η Ριζ Γουίδερσπουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sydney Morning Herald, ένιωσε έντονη νευρικότητα όταν πρωτοέμαθε στο ξεκίνημα των γυρισμάτων της ταινίας πως ο σκηνοθέτης είχε επιλέξει για συμπρωταγωνιστές τρεις αληθινούς πρόσφυγες από το Σουδάν, δύο εκ των οποίων μάλιστα ήταν πρώην παιδιά – πρόσφυγες. «Θεώρησα ότι ήταν μία σπουδαία ιδέα για την αληθοφάνεια της ταινίας, δεν το κρύβω ωστόσο ότι ένιωσα ένα κράτημα αρχικά και μία δυσπιστία και νευρικότητα», ομολόγησε η συμπαθής ηθοποιός που εδώ εμφανίζεται με σκούρα καστανά μαλλιά. Πάντως η Ριζ Γουίδερσπουν γνώριζε για την περιπέτεια αυτών των ανθρώπων.

Για παράδειγμα, παρότι το σενάριο του φιλμ και οι ήρωες δεν είναι αληθινοί, εν τούτοις, το «The Good Lie – Ένα Γενναίο Ψέμα» αντικατοπτρίζει και παρουσιάζει την ιστορία ορισμένων «χαμένων αγοριών και κοριτσιών» που έμειναν ορφανά στη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου του Σουδάν, ο οποίος άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Κάποια από αυτά τα παιδιά χρειάστηκε να περπατήσουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες ακόμη και 1600 χιλιόμετρα για να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο ενώ υπολογίζεται πως γύρω στους 3600 πρόσφυγες κατάφεραν με κάποιο τρόπο να φτάσουν μέχρις τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’90.

*Η ταινία "Ένα Γενναίο Ψέμα" ενδεχομένως να έρθει για προβολή και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture