Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: «Η φωνή, τα πνευστά και τα κρουστά στην ερμηνεία της Παραδοσιακής Μουσικής στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα.»

Πάτρα: «Η φωνή, τα πνευστά και τα κρουστ...

Σεμινάριο Παραδοσιακής Μουσικής

Το Σύγχρονο Ωδείο Πατρών στα πλαίσια των μουσικών δραστηριοτήτων του, διοργανώνει την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 5:30 μμ, σεμινάριο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής με αντικείμενο την ερμηνεία και την εκφορά του Μουσικού λόγου στο παραδοσιακό Τραγούδι της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, την ζωντανή ντοπιολαλιά μας, μέσα από την φωνή, τα πνευστά και τα κρουστά.

Περιεχόμενο σεμιναρίου:

 

1. ΕΡΜΗΝΕΙΑ αντιπροσωπευτικών σκοπών και τραγουδιών από την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα.

2. ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΣΤΑ: θεωρητική και πρακτική ανάλυση των παραδοσιακών μελωδιών μέσα από τις τροπικές τους δομές (Ήχους της βυζαντινής μουσικής, Μουσικούς δρόμους, Μακάμ), τον ποικιλματικό χαρακτήρα και την ιδιαιτερότητα του τραγουδίσματος και της ερμηνείας των πνευστών της ευρύτερης περιοχής.

3. ΚΡΟΥΣΤΑ: ρυθμολογική ανάλυση των σκοπών μέσα από τα κρουστά όργανα και τα ηχοχρώματα του τόπου και δυνατότητες ερμηνευτικής ανάπτυξης των επιμέρους ρυθμών ακολουθώντας τις μελωδικές γραμμές.

Εισηγητές:

Γιάννης Μπαλαφούτης (Τραγούδι, Κλαρίνο, Νέϋ, Καβάλι).

Γιώργος Καραβούλιας (Νταούλι, Ηπειρώτικο ντέφι, Τουμπελέκι, Νταρμπούκα, Μπεντίρ).

Ο Γιάννης Μπαλαφούτης κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία και γεννήθηκε στην Πάτρα το 1964. Από μικρός αγάπησε την μουσική και με αυτή πορεύεται.

Παίζει νέϊ,κλαρίνο και καβάλ. Αυτά τά τρία παραδοσιακά πνευστά αποτελούν, μαζί με το τραγούδι,τον τρόπο εκφρασής του μέσα από την μουσική πράξη.

Ξεκίνησε ως έφηβος στα πρώτα βηματά του με το παραδοσιακό κλαρίνο, έχοντας δασκάλους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες της περιοχής του. (Νίκος Χατζής, Γιώργος Ντρόλας).

Παράλληλα σπούδασε φυσική στο Πανεπηστήμιο Πατρών από όπου και απεφοίτησε.

Διδάχτηκε νέϊ και θεωρητικά της Ελληνικής μουσικής και των μουσικων δρόμων επί σειρά ετών στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών,από τον Χρήστο Τσιαμούλη. Στο καβάλ είναι αυτοδίδακτος.

Είναι διπλωματούχος της Βυζαντινής μουσικής,παρακολουθώντας μαθήματα στον ιεροψάλτη Δημήτρη Γαλάνη. Ιδρυτικό μέλος του σχήματος «Εαρινή Ζυγιά» το έχει  ερμηνεύσει παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και φόρμες της Ανατολικής μουσικής.

Εχει διδάξει νέϊ στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, παραδοσιακά πνευστά στη σχολή της Ιερας Μητροπόλεως Πατρών,στα Μουσικά σχολεία Πατρών και Βαρθολομιού και Βυζαντινή μουσική στα Μουσικά σχολεία Καλαμάτας και Ζακύνθου.

Διδάσκει: Κλαρίνο, Νέϋ, Καβάλι, Φλογέρες στο Τονικό και Διατονικό Ωδείο Αθηνών και Παραδοσιακά πνευστά και Δημοτικό Ελληνικό τραγούδι οπως και θεωριτικά της Παραδοσιακής Μουσικής και των Μουσικών Δρόμων στο Σύγχρονο Ωδείο Πατρών.

Εχει εκδόσει δύο βιβλία. Το¨Μακάμ¨ οπου περιγράφονται μουσικοί τρόποι μέσα από έργα της κλασσικής φιλολογίας της Ανατολικής μουσικής και το «Η Ανάσα της Γης μου» με καταγραφές σε ευρωπαική σημειογραφία παραδοσιακών τραγουδιών της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Το 2009 εκυκλοφόρησε από την εταιρία Polytropon το cd με τις δικές το υ μουσικές συνθέσεις με τον τίτλο «Γέρμα».

Ο Γιώργος Καραβούλιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολείται με τα κλασικά κρουστά απ' όπου ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές, στην πορεία της ενασχόλησης μαγεύεται από τα παραδοσιακά κρουστά. Αργότερα πηγαίνει στην Τουρκία όπου θα σπουδάσει στο τμήμα παραδοσιακής μουσικής του Istanbul Technical University Itü Conservatory of Turkish Music (Geleneksel Müzik Bölümü) και θα μαθητεύσει δίπλα σε μερικούς από τους πιο σπουδαίους σολίστες των κρουστών.

Έχει παρακολουθήσει πληθώρα μουσικών σεμιναρίων και Master Class.

Είναι πτυχιούχος κλασικών κρουστών, επίσης είναι διπλωματούχος μηχανικός ήχου μουσικός παραγωγός. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους συνθέτες και ερμηνευτές συμμετέχοντας σε συναυλίες και δισκογραφία.


Περιορισμένες θέσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες - Εγγραφές:
Σύγχρονο Ωδείο Πατρών
Κορίνθου 377 & Μιαούλη, Πάτρα 262 22.
Τηλ & Φαξ: 2610 314 332

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture