Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Με επιτυχία προβλήθηκε από την Κοινο_Τοπία η ταινία «Ο άνθρωπος ελέφαντας»

Με επιτυχία προβλήθηκε από την Κοινο_Τοπ...

Το πρόγραμμα των προβολών

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία σε συνέχεια του κύκλου προβολών της με τίτλο «Ημερολόγιο ταινιών» παρουσίασε στον πολυχώρο της την ταινία του Ντέιβιντ Λίνς «Ο άνθρωπος ελέφαντας». Ήταν η τέταρτη ταινία του κύκλου προβολών οι οποίες πραγματοποιούνται από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο με σκοπό το διάλογο, τα σχόλια, τις απόψεις, τις παρατηρήσεις αλλά και τις προτάσεις που έχουν ως αφετηρία τη θεματική της ταινίας και τη σύνδεσή της με τη ζωή. Υπεύθυνοι των προβολών είναι ο Παναγιώτης Καρώνης και ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε με συντονιστή τον Παναγιώτη Καρώνη σχολιάστηκε το πως ο Άνθρωπος ελέφαντας ξεχωρίζει από την υπόλοιπη φιλμογραφία του Λιντς σαν έργο ακαδημαϊκής γραφής που είναι αφού η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Παρόλο που εύκολα μπορούσε να πέσει στο μελόδραμα ο Λιντς καταφέρνει να το αποφύγει αλλά παράλληλα να μας συγκινήσει και να μας μαγέψει. Κινούμενος σε προθέσεις που αγγίζουν τον γοτθικό τρόμο -μην ξεχνάμε ότι ο όρος Γκότθικ είναι αγγλικός και ότι από το δέκατο όγδοο αιώνα και μετά τα λογοτεχνικά έργα, το περιεχόμενο των οποίων είχε κάποιο υπερβατικό χαρακτήρα, λέγονταν Γκόθικ και σχημάτισαν ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος που χαρακτηρίζει ένα στάδιο της Αγγλικής λογοτεχνίας.

Ο Λίντς λοιπόν κινούμενος σε προθέσεις υπερβατικού χαρακτήρα και με μια σπάνια ευαισθησία καταφέρνει να μετατρέψει την απέχθεια σε λυρισμό. Κινηματογραφώντας την πραγματικότητα σαν ένα απόκοσμο παραμύθι ανοίγει της πύλες του Happy-end μόνο για εκείνους που επιθυμούν τη λύτρωση μέσα από μια άλλη διάσταση.

Επισημάνθηκε επίσης η καθαρά ταξική οριοθέτηση της αντιμετώπισης του Τζον Μέρικ, του ανθρώπου ελέφαντα, αφού η αστική τάξη στα πλαίσια της φιλανθρωπίας που ήταν “υποχρεωμένη” να κάνει, πολύ πιο εύκολα δέχεται τούτο το περίεργο ανθρώπινο ον σε αντίθεση με την λαϊκή τάξη που το αντιμετωπίζει σαν εξωτικό αλλά και απόκοσμο θέαμα.

Όπως επίσης και το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οικειοποιούνται τον άνθρωπο ελέφαντα με ωφελιμιστικό σκοπό. Αν και ο σωτήρας του είναι ο μόνος που βλέπει σε αυτόν, τον άνθρωπο, με ότι αυτό συνεπάγεται: αισθήματα, νόηση, αγάπη, ανάγκες... Ο σωτήρας του λοιπόν είναι ο μόνος που τα βλέπει αυτά αφού ο περίγυρός του δεν θα πάψει ποτέ να τον αντιμετωπίζει σαν άνθρωπο, παρά μόνο ως αντικείμενο μελέτης και αξιοπερίεργο της φύσης.

Τέλος επισημάνθηκε η υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία του Φρέντι Φράνσις (Freddie Francis), και η συμβολή της στην όλη ατμόσφαιρα της ταινίας, η υποβλητική μουσική του Τζον Μόρις (John Morris) αλλά και οι σπουδαίες ερμηνείες τόσο του Άντονι Χόπκινς (Anthony Hopkins) στο ρόλο του γιατρού Φρεντερίκ Τρέβες (Frederick Treves), όσο και του Τζων Χαρτ (John Hurt) στο ρόλο του Ανθρώπου ελέφαντα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Ημερολογίου Ταινιών

- Φεβρουάριος (Τετάρτη 15/2ου στις 20:30): «Η λευκή κορδέλα» (Das Weisse Band) [The White Ribbon] του Μίκαελ Χάνεκε (Michael Haneke) 2009

- Μάρτιος (Τετάρτη 7/3ου στις 20:30): «Ondine» του Νιλ Τζόρνταν (Neil Jordan) 2009

- Απρίλιος (Τετάρτη 4/4ου στις 20:30): «Ίσως, αύριο» (In the better world) της Σουζάνε Μπίερ (Susanne Bier) 2010

- Μάιος (Τετάρτη 9/5ου στις 20:30): «Ο αδελφός μου είναι μοναχοπαίδι» (Mio fratello è figlio unico) του Ντανιέλε Λουκέτι (Daniele Luchetti) 2007

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture