Του Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επίτ. Δικηγόρου, Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών
Σήμερα (4-9) συμπληρώνονται 203 χρόνια από την αποφράδα μέρα της 4ης Σεπτεμβρίου 1821 που έπεσε έξω από την πόρτα της Μονής Ομπλού από τα βόλια συναγωνιστών του ο πρώτος επαναστάτης της Πάτρας, Παναγιώτης Καρατζάς.
Τυφλωμένοι από το μίσος που εξέθρεψαν με υποψίες που διέσπειραν, οι πρόκριτοι της Αχαΐας, περί δολοφονίας του Σταμάτη Κουμανιώτη, στην πολιορκία του Κάστρου από τον Καρατζά, η ζηλοφθονία που είχε φωλιάσει στις καρδιές των Κουμανιωταίων για τις επιτυχίες του Καρατζά και ο φόβος των προκρίτων ότι ο Καρατζάς ήταν με τη δράση του ο φυσικός Ηγέτης του επαναστατημένου λαού των Πατρών ,κατάφεραν με τη δολοφονία του, να τον βγάλουν από την μέση.
«Φρικώδες αποτέλεσμα του πάθους και του φθόνου», χαρακτηρίζει σε ένα ελεγείο του ο ποιητής και δάσκαλος του Γένους Τριαντάφυλλος Σπονδής, τη δολοφονία του Καρατζά.
Αδικημένος από την ιστορία και όχι αντάξια τιμημένος από την πολιτεία παραμένει μέχρι σήμερα αγνοημένος.
Η ιστορία φάνηκε φειδωλή για τον γενναίο Οπλαρχηγό ,όχι όμως και η Δημοτική Μούσα που αντίθετα ύμνησε τα κατορθώματά του και θρήνησε τον άδικο χαμό του.
Ο Παναγιώτης Καρατζάς υπήρξε λαϊκός πρωτοκαπετάνιος που με τα παλικάρια του άρχισε την επανάσταση στην Πάτρα στις 21 του Μάρτη του 1821 .
Μυημένος στη Φιλική Εταιρεία από τον Παπαφλέσσα διαδραμάτισε τον πρώτο ρόλο στην έναρξη της Επανάστασης.
Επικεφαλής ξεσηκωμένων οπλισμένων Πατρινών χτύπησε τους Τούρκους μέσα στην πόλη και τους εξανάγκασε να κλειστούν στο κάστρο του οποίου κατέστρεψε το υδραγωγείο.
Τους στέρησε το νερό κι επιχείρησε να καταστρέψει μέρος των τειχών με υπονόμευση και πυροδότηση
Η πολιορκία του Κάστρου ήταν δική του επιχείρηση την οποία συνέδραμαν Κεφαλλονίτες και Ζακυνθινοί.
Ήταν η πρώτη σημαντική οργανωμένη και συντονισμένη επαναστατική απελευθερωτική πράξη του Λαού των Πατρών υπό την άξια ηγεσία του.
Για την αποτυχία άλωσης του Κάστρου δεν ευθύνεται , αφού στις εκκλήσεις του για βοήθεια, οι Πρόκριτοι, δεν ανταποκρίθηκαν.
Η δεύτερη σημαντική επαναστατική πράξη που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία ήταν η μάχη στο Γηροκομείο της Πάτρας.
Πρόκειται για την πρώτη τακτική μάχη που κίνησε το θαυμασμό όλων.
Στη Μάχη αυτή οι Επαναστάτες του Καρατζά έχασαν 20 συντρόφους ενώ οι Τούρκοι έχασαν 100 στρατιώτες και αξιωματικούς και υποχρεώθηκαν να ξανακλειστουν στο κάστρο.
Ο άσημος τσαγκάρης των Πατρών, στη διάρκεια της αναγκαστικής εξορίας του στη Ζάκυνθο είχε καταταγεί εθελοντής στο 3ο Τάγμα της Ελληνικής Λεγεώνας της Γραμμής και υπηρέτησε εκεί για τρία χρόνια και απέκτησε πολύτιμη εμπειρία και πολλές στρατιωτικές γνώσεις.
Ήθελε μ’ αυτή του την πράξη να βοηθήσει την πατρίδα υπό καλύτερες προϋποθέσεις.
Ο Καρατζάς είχε την βοήθεια και τη στήριξη ενός επίσης αγνοημένου , του μεγαλέμπορου , οικονομικού στυλοβάτη της επανάστασης, του Διοικητή των Ελεύθερων Πολιορκημένων , Ιωάννη Παπαδιαμαντοπούλου, γιού του Παπα-Διαμαντή Μαργαρίτη , ο οποίος είχε αναλάβει ακόμη και τη διατροφή της οικογένειας του στη διάρκεια της τριετούς αναγκαστικής εξορίας του, στη Ζάκυνθο.
Με την ευκαιρία της τελετής αποκαλυπτηρίων της προτομής του πρωτο καπετάνιου της επανάστασης Παναγιώτη Καρατζά , επισήμανα, πως ως Νομαρχιακός Σύμβουλος στις 24 Σεπτεμβρίου 2003 κατέθεσα υπόμνημα με το οποίο πρότεινα πως ήταν επιβεβλημένο χρέος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας σε συνεργασία με το Δήμου Πατρέων να τιμηθεί ένας από τους πρωτεργάτες της Ελευθερίας μας, ο οπλαρχηγός της Επανάστασης Παναγιώτης Καρατζάς.
Στη συνεδρίαση του Ν. Σ. είχα την ευκαιρία να αναφερθώ και να τονίσω τη σημασία της σημαντικής προσφοράς του ,στους πρώτους κυρίως μήνες της εξέγερσης αφού όπως είναι γνωστό, ανέκοψε την αγωνιστική του πορεία, ο άδικος και με εγκληματική πράξη ατυχής θάνατός του.
Είναι γεγονός πως δεν αξιολογήθηκε ούτε και φυσικά τιμήθηκε η προσφορά αυτού του τόσο σημαντικού αγωνιστή του 21 από την Πολιτεία .
Στις τότε προτάσεις μου, περιλαμβάνονταν και τα εξής:
1. Nα διαμορφωθεί κατάλληλα ο τάφος του Οπλαρχηγού και να δημιουργηθεί Ηρώο με ανάλογη επιγραφή .
2.Να τελείται κάθε χρόνο θρησκευτικό- πολιτικό μνημόσυνο στην ιερά Μονή Ομπλού όπου και ο τάφος του.
3.Να κατασκευαστεί ανδριάντας του και να τοποθετηθεί στο προαύλιο του Ναού του Οσίου Λουκά , όπου παραπλεύρως υπήρχε μέχρι πρότινος το σπίτι του.
4. Να εκδοθεί με δαπάνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας η ιστορική μονογραφία του απ’ ευθείας απόγονου του Αντιστρατήγου Ε. Α. Ανδρέα Κων/νου Καρατζά με τίτλο: «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ Ο ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ» και προωθηθεί στις βιβλιοθήκες όλων των σχολείων της Αχαΐας
Χαίρομαι που πολλές από τις προτάσεις μου υλοποιήθηκαν, όπως η έκδοση της ιστορικής μονογραφίας του Ανδρέα Καρατζά, το κοινό ετήσιο μνημόσυνο των φορέων στον τόπο της δολοφονίας του και η τοποθέτηση της προτομής του Ήρωα στην Πλατεία Ομονοίας
Παραμένει ακόμη για υλοποίηση η πρότασή μας για τη διαμόρφωση του χώρου του τάφου του Οπλαρχηγού έξω από τη Μονή Ομπλού, σε Ηρώο με ανάλογη επιγραφή.
Ο Σύλλογος ενεργών πολιτών της πόλης μας που φέρει την επωνυμία «Παναγιώτης Καρατζάς», ίσως κάνει και το επόμενο βήμα της ανέγερσης Ηρώου στο τάφο του στον Ομπλό.
Τον συγχαίρουμε για τη δράση του και ευχόμαστε καλή συνέχεια…
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr
* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.