Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Επίδομα αδείας 2024: Πότε χορηγείται και ποιοι θα το πάρουν φέτος “φουσκωμένο”

Επίδομα αδείας 2024: Πότε χορηγείται και...

Δειτε αναλυτικά

Και φέτος θα πρέπει οι εργοδότες να πληρώσουν το επίδομα αδείας στους μισθωτούς εργαζόμενους  με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

 Η πληρωμή αυτή θα πρέπει να γίνει κατά την έναρξη της καλοκαιρινής  άδειάς του μισθωτού εργαζόμενου. Σημειώνεται  πως η άδεια αυτή δίνεται στον εργαζόμενο ύστερα από συνεννόηση με τον εργοδότη του. Από την ημέρα που ο μισθωτός υποβάλει αίτημα για άδεια, ο εργοδότης θα πρέπει  να του την χορηγήσει (μαζί με το επίδομα αδείας) μέσα σε 2 μήνες.  Διευκρινίζεται δε πως ο εργοδότης θα πρέπει να χορηγήσει την ετήσια άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, προτού λήξει το ημερολογιακό έτος. Πάντως οι μισθωτοί εργαζόμενοι που δεν πήραν καλοκαιρινή άδεια, δικαιούνται να πάρουν τις αποδοχές της άδειάς τους αυξημένες κατά 100%, αμέσως μόλις λήξει το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου θα έπρεπε να τις είχαν πάρει.

Επίδομα αδείας: Για ποιους θα είναι αυξημένο
Αυξημένο θα είναι φέτος το επίδομα αυτό για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, λόγω της αναπροσαρμογής του τελευταίου στα 830 ευρώ μεικτά από 780 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος. Δηλαδή ένας εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό θα πάρει φέτος επίδομα αδείας ύψους 415 ευρώ μεικτά από 390 ευρώ μεικτά που έπαιρνε μέχρι πρότινος.

 Όσον αφορά στον υπολογισμό του επιδόματος επισημαίνεται πως ισχύουν τα εξής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

Ο εργαζόμενος δικαιούται να πάρει μισό μηνιαίο μισθό εάν αμείβεται με μισθό ή 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Εάν η εργασιακή σχέση λύνεται πριν από την ημερομηνία καταβολής, τότε το επίδομα αδείας υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τι ισχύει για την άδεια του εργαζόμενου
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου να πάρει το ποσοστό της αδείας του. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο. Από εκεί και μετά:

Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος και εφόσον ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών (πενθήμερη εργασία) και 25 ημερών (εξαήμερη εργασία).

Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

ΠΗΓΗ enikonomia.gr
 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις