Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Βιταμίνες Β και τα οφέλη τους για την υγεία μας

Βιταμίνες Β και τα οφέλη τους για την υγεία μας

Ενημερωθείτε αναλυτικά

Τα οφέλη των βιταμινών Β είναι πάρα πολλά και περιλαμβάνουν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού στην πρόληψη λοιμώξεων, την υποβοήθηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, την υποστήριξη των επιπέδων ενέργειάς σας και πολλά ακόμα σημαντικά οφέλη. Η διασφάλιση ότι έχετε τα βέλτιστα επίπεδα των 8 βιταμινών Β είναι απαραίτητη για την υγεία σας, ενώ τα χαμηλά επίπεδα θα μπορούσαν να σας θέσουν σε κίνδυνο ανεπάρκειας. Μάθετε πόση είναι η ποσότητα που χρειάζεστε και με ποιον τρόπο θα προμηθευτείτε τη βιταμίνη Β.

Οι Bιταμίνες Β είναι μια ομάδα 8 βιταμινών, οι οποίες αναφέρονται πιο συχνά ως «Βιταμίνη Β» ή σύμπλεγμα βιταμινών Β. Ένα από τα οφέλη των βιταμινών Β είναι ότι βρίσκονται συχνά στις ίδιες ομάδες τροφίμων, γεγονός που διευκολύνει την προμήθεια τους. Μπορείτε επίσης να τις βρείτε σε συμπληρώματα βιταμινών Β ή σε συμπλήρωμα συμπλέγματος Β που περιέχει και τα 8 οφέλη βιταμινών Β. 

Η βιταμίνη Β12 είναι η πιο γνωστή από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, επειδή είναι τόσο απαραίτητη για τη σύνθεση του εγκεφάλου, του αίματος και του DNA.

Αν υπάρχει ένα κοινό στοιχείο όλων των βιταμινών Β, είναι το εξής: Οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές βιταμίνες που λειτουργούν ως συνένζυμα.

Υδατοδιαλυτά σημαίνει ότι δεν αποθηκεύονται από το σώμα σας, επομένως πρέπει να τα τρώτε καθημερινά για τα καλύτερα αποτελέσματα. (Μια εξαίρεση σε αυτό είναι η βιταμίνη Β12. Η περίσσεια Β12 αποθηκεύεται στο συκώτι σας.)

Συνένζυμο σημαίνει ότι λειτουργούν για να τροφοδοτήσουν τα ένζυμα . Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που βοηθούν στην επιτάχυνση των χημικών αντιδράσεων στο σώμα σας. Αλλά δεν μπορούν να δουλέψουν μόνοι τους. Χρειάζονται συνένζυμα, όπως βιταμίνες Β και άλλες, για να λειτουργήσουν ως διακόπτης που τα ενεργοποιεί.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι:

●      θειαμίνη (Β1)

●      ριβοφλαβίνη (Β2)

●      νιασίνη (Β3)

●      παντοθενικό οξύ (Β5)

●      Β6

●      βιοτίνη (Β7)

●      φυλλικό οξύ και φολικό οξύ (Β9)

●      Β12

Η αποτελεσματική συμπλήρωση επαρκών επιπέδων αυτών των τύπων βιταμινών μπορεί να σας βοηθήσει να βιώσετε τα οφέλη που έχει να προσφέρει η βιταμίνη Β. Η λήψη της σωστής δόσης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε περισσότερη ενέργεια και να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Σε ποιές τροφές βρίσκουμε τις βιταμίνες Β

Θειαμίνη (Β1)

Η Β1 βρίσκεται στα ψάρια, το κρέας, το ψωμι ολικής αλέσης, τα εμπλουτισμένα δημητριακά

Ριβοφλαβίνη (Β2)

Η Β2 βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί), τα εκχυλίσματα μαγιάς, τα αυγά, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Νιασίνη (Β3)
Η Β3 βρίσκεται στο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς.

Παντοθενικό οξύ (Β5)

Η Β5 βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως συκώτι, κρέατα, γάλα, αυγά, μαγιά, φιστίκια και όσπρια.

Πυριδοξίνη (Β6)
Η Β6 βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς και τα λαχανικά.

Βιοτίνη (Β7)
Η Β7 βρίσκεται στο συκώτι, το κουνουπίδι, τα φιστίκια, το κοτόπουλο, τη μαγιά και τα μανιτάρια.

Φολικό οξύ (Β9)
Η Β9 η όπως αλλιώς λέγεται το φολικό οξύ βρίσκεται στο συκώτι, τα όσπρια, τα ψωμιά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Όσο περισσότερο επεξεργάζεται και μαγειρεύεται το φαγητό, τόσο λιγότερο φυλλικό οξύ θα έχει.

Κοβαλαμίνη (Β12)
Η Β12 βρίσκεται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως κρέας, ψάρι, αυγά και γάλα) και σε ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Οφέλη των βιταμινών Β

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι βιταμίνες ωφελούν τον οργανισμό σας, από την ενίσχυση της ενέργειάς σας έως την υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διατηρούνται τα βέλτιστα επίπεδα θρεπτικών συστατικών.

Τα κορυφαία οφέλη των βιταμινών Β περιλαμβάνουν:

●      Υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος

●      Αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

●      Συμβολή στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης

●      Προαγωγή της υγείας των κυττάρων

●      Διατήρηση υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων

●      Υποστήριξη της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου

●      Αύξηση των επιπέδων συγκέντρωσης

●      Υποστηρίζει την καλή πέψη

●      Προώθηση της υγιούς όρεξης

●      Ενθάρρυνση της σωστής λειτουργίας των νεύρων

●      Βοηθάει την ορμονική ισορροπία

●      Υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας

●      Διατήρηση φυσιολογικών μαλλιών και δέρματος

Για να βιώσετε αυτά τα οφέλη της βιταμίνης Β, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για τη συνολική υγεία. Τα ανεπαρκή επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με ανεπάρκεια των βιταμινών Β.

Συνιστώμενη δόση βιταμινών Β

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα , η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Β12 είναι:

●      1,5 mg την ημέρα για ενήλικες ηλικίας 19 - 64 ετών.

Εάν η πρόσληψή σας με συμπληρώματα διατροφής είναι κάτω από αυτό, τότε μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο ανεπάρκειας. Κατά τη λήψη συμπληρωμάτων, θα πρέπει να προσέχετε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις θρεπτικές τιμές αναφοράς και να παραμένετε εντός του ασφαλούς ανώτατου ορίου, για να διασφαλίσετε ότι δεν υπερβαίνετε τα επιτρεπτά όρια.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being