Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

«Εσκισαν» Cantelena και Gioventu in Cantata: Πάτρα- Βιτσέντσα σε ένα πρωτότυπο οικουμενικό ρεπερτόριο

«Εσκισαν» Cantelena και Gioventu in Cant...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Μεγάλη και ενθουσιώδης η απήχηση του χορωδιακού φεστιβάλ «The sound of the choirs»

Η πολυβραβευμένη χορωδία «Gioventu in Cantata» από τη Βιτσέντσα της Βόρειας Ιταλίας έσμιξε με την αγαπημένη πατρινή χορωδία Cantelena  προκαλώντας το αδιαχώρητο στο Royal Theater το περασμένο σαββατόβραδο.

Ηταν μια βραδιά που ύμνησε τη μουσική δίχως σύνορα, γεφυρώνοντας  κουλτούρες και ενώνοντας φωνές. Τα άσματα που απόλαυσε  ο κόσμος ήταν πολύ πρωτότυπα ρεπερτοριακά μεταδίδοντας κοινωνικά, οικολογικά και ανθρωπιστικά μηνύματα.  

 Συγκεκριμένα, η εκδήλωση με την οικουμενική διάσταση, σηματοδότησε το τρίτο φεστιβάλ «The sound of the choirs», μια γιορτή της χορωδιακής τέχνης που διεξάγεται την ωραιότερη εποχή του χρόνου, την άνοιξη. Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η… οικοδέσποινα Cantelena υποδέχθηκε δυο τμήματα του περιζήτητου ιταλικού συγκροτήματος, που έχει διακριθεί με εμφανίσεις και συμμετοχές σε διαγωνισμούς ανά τον κόσμο.

Οι φιλοξενούμενοι χορωδοί (παιδιά, έφηβοι, νέοι 10-23 ετών) παρουσίασαν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη Μητέρα Γη, στο νερό, στο φεγγάρι και τον ήλιο το οποίο ήταν επιμελώς χορογραφημένο από τη χορογράφο της χορωδίας. Μαέστρος  ήταν η Cinzia Zanon.

 

Η «δική μας»  Cantelena  εκπροσωπήθηκε αρχικά από το πρώτο τμήμα της, που αποτελείται από παιδιά ηλικίας 7-13 ετών ερμηνεύοντας έργα σπουδαίων σύγχρονων συνθετών σε ένα νοητό ταξίδι σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από την εξωτική Χαβάη, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία καταλήγοντας στην Ελλάδα. Στο φινάλε απάντησε τραγουδώντας στο εικονικό ερώτημα αν ο Bach είναι Rock! Υπεύθυνες του τμήματος είναι η Σοφία Μιχαηλίδη και η μαέστρος Ελένη Παπαδοπούλου- Αραβαντινού.

Επιπλέον, το γυναικείο τμήμα της Cantelena χειροκροτήθηκε σε  παραδοσιακό αφρικάνικο ύμνο με ιδιαίτερο συμβολισμό και τίτλο «Ukuthula» που σημαίνει «ειρήνη» στη γλώσσα των Ζουλού. Στη συνέχεια ακούστηκαν έργα κορυφαίων σύγχρονων συνθετών όπως  οι Jim Papoulis, Darius Lim και Ola Gjielo. Από την εμφάνιση της χορωδίας δεν θα μπορούσε να λείψει και ένα ελληνικό τραγούδι και μάλιστα του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο: «Η προσευχή του Ακροβάτη». Ενα κομμάτι πολύ  επίκαιρο με θέμα την εσωτερική αναζήτηση του Ανθρώπου για το Θεό.

Η συναυλία ολοκληρώθηκε όπως ακριβώς λέει  ο τίτλος του φεστιβάλ «The sound of the Choirs» δηλαδή  με όλες τις χορωδίες επί σκηνής.  Ηχησε το τραγούδι- κάλεσμα: «Singing all together», γιατί στη χορωδιακή τέχνη, οι φωνές συναντιούνται, σε μια εποχή που ο καθένας θέλει να ακούγεται πιο πολύ απ’ τον άλλον… Μαέστρος του γυναικείου τμήματος της Cantelena είναι η Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού. Πλαισιώθηκε από τους  μουσικούς/συνεργάτες Μαρίνα Μυλωνά στο πιάνο και Γιώργο Λαμπράκο στα κρουστά.

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος και ο εκπρόσωπος του  Μητροπολίτου κ.κ. Χρυσόστομου, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Προκόπιος. Παρών και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάτρας Απόστολος Αγγελής. Την ευθύνη της παρουσίασης των χορωδιών είχε η Κατερίνα Κωνσταντινίδη.

 

Ακολούθησε ακόμα μια σύμπραξη  την Κυριακή 31 Μαρτίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Οι χορωδίες «Cantelena» και «Gioventù in Cantata», ταξίδεψαν εκεί ως προσκεκλημένες της παιδικής χορωδίας «Rosarte» και της βραβευμένης μαέστρου Ρόζης Μαστροσάββα. Όλα τα σύνολα μαζί ξεσήκωσαν το αθηναϊκό κοινό, που χειροκρότησε θερμά με επιφωνήματα ενθουσιασμού.

 *Θυμίζουμε πως η  Cantelena Χορωδία συνεχίζει- από το 2016 που ιδρύθηκε από τη σημερινή μαέστρο Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού- να υπηρετεί τη χορωδιακή τέχνη σε υψηλό επίπεδο, με νεωτεριστική ματιά  και προτάσεις με χαρακτήρα. Αυτό συνέβη και σε αυτό το φιλόδοξο φεστιβάλ που στοχεύει να εξελιχθεί σε θεσμό διεθνούς ακτινοβολίας. Ετσι άλλωστε, κάθε φορά ανυπομονούμε να ξαναδούμε και να ξανακούσουμε τα μέλη της!

 Ειδήσεις Τώρα

Βερμούδα ολοταχώς στα 30, στα 40, στα 50 κι αργότερα όπως η Maye Musk

Mary Katrantzou: Aνέλαβε Accessory Creative Director της Bulgari και είναι η πρώτη ever

Ηλιάνα Παπαγεωργίου- Πλάτωνας Παπαγιαννόπουλος: Βραβεία ομορφιάς με τις πιο γοητευτικές πατρινές παρουσίες

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View