Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Ήττα για τον Ερντογάν, σάρωσαν Ιμάμογλου και υποψήφιοι αντιπολίτευσης

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Ήττα για...

Το ΑΚΡ χάνει τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, με τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης να καταγράφουν μεγάλες διαφορές από τους αντιπάλους τους

Σε πανωλεθρία για το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας AKP και προσωπικά για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν μετατραπεί οι δημοτικές εκλογές.

Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κατήγαγαν σαρωτικές νίκες στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με σημαντικότερη την επικράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη.

Σαρώνει η αντιπολίτευση

Το ΑΚΡ χάνει τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, με τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης να καταγράφουν μεγάλες διαφορές από τους αντιπάλους τους, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Ενδεικτικά:

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Εκρέμ Ιμάμογλου καταγράφει έναν άνευ προηγουμένου θρίαμβο, καθώς με καταμετρημένο το 73,41%, συγκεντρώνει 50,37% έναντι 40,89% του Μουράτ Κουρούμ
Στην Άγκυρα, ο Μανσούρ Γιαβάς έκανε περίπατο: Με καταμετρημένο το 48,78%, συγκεντρώνει 58,85%, έναντι 33,26% που συγκεντρώνει ο Τουργκούτ Αλτιντοκ.
Στη Σμύρνη, με καταμετρημένο το 67,36%, ο Τσεμίλ Τουντσάι, συγκεντρώνει 48,24%, έναντι 37,05% που συγκεντρώνει ο Χαμζά Μουντέν.
Στα Άδανα, με καταμετρημένο το 41,22%, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, συγκεντρώνει 47,2%, έναντι 37,62% που συγκεντρώνει ο Φατίχ Μεχμέτ Κοτσαϊσπίρ.
Στην Αττάλεια, με καταμετρημένο το 55,75% ο Μουχετίν Μποτσέκ, συγκεντρώνει 48,22%, έναντι 40,29% του Χακάν Τουτουντσού.
Στην Προύσα, με καταμετρημένο το 59,4%, ο Μουσταφά Μποζμπέι, συγκεντρώνει 47,39% έναντι 38,34% του Αλινούρ Ακτάς.


Η Κωνσταντινούπολη δείχνει τον επόμενο πρόεδρο;

 

Σε όλη την προεκλογική εκστρατεία ο Ερντογάν υπογράμμιζε τη σημασία της Κωνσταντινούπολης. Πήρε στους ώμους του το βάρος του προεκλογικού αγώνα, επιχειρώντας να προσεταιριστεί τους εθνικιστές ψηφοφόρους. Και δεν τα κατάφερε τελικά να δώσει τη νίκη στο AKP.

Ο θρίαμβος του Ιμάμογλου, αναμένεται να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, αφού, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, αναμένεται να καταστεί αδιαφιλονίκητος  ηγέτης της αντιπολίτευσης -αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει. Η επικράτηση του Ιμάμογλου, αποκτά μεγαλύτερη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς πως είχε απέναντί του ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η οποία κατήλθε σε αυτές τις εκλογές κατακερματισμένη.

Ο Ερντογάν δεν εδραιώνεται

Από την άλλη, ο Ερντογάν δεν καταφέρνει να επανεδραιωθεί στην εξουσία μετά τις νικηφόρες προεδρικές εκλογές του 2023: Ενδεχόμενη σκέψη για επανεισαγωγή νέου συντάγματος που θα του επέτρεπε να κυβερνήσει και μετά το 2028, όταν λήγει η τρέχουσα θητεία του, πλέον απομακρύνεται.

Ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του δεν διαθέτουν επί του παρόντος επαρκείς έδρες στο κοινοβούλιο για να θεσπίσουν ένα νέο σύνταγμα.Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι εκλογές της Κυριακής θα είναι οι τελευταίες του σύμφωνα με το σύνταγμα. Οι επικριτές θεωρούν τα σχόλιά του ως ένα τέχνασμα για να κερδίσει ψήφους συμπάθειας από τους υποστηρικτές του που ταλανίζονται από την κρίση του κόστους ζωής, καθώς και ως μια στρατηγική για να προωθήσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

 

Πηγή:ethnos

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις