Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καρναβάλι: Πώς η Θεσσαλονίκη καταφέρνει να κάνει παρέλαση για πρώτη φορά- «Έβλεπα το Καρναβάλι της Πάτρας και ζήλευα»

Καρναβάλι: Πώς η Θεσσαλονίκη καταφέρνει ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr η Θένια Δρακοπούλου που πήρε την πρωτοβουλία

Το ήθελε πολύ και το κατάφερε. Η πόλη της Θεσσαλονίκης θα ζήσει για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια μία καρναβαλική παρέλαση με τους Θεσσαλονικείς που ήθελαν να συμμετάσχουν να ξεπερνούν όλα τα εμπόδια που ήταν κυρίως γραφειοκρατικά.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Θένια Δρακοπούλου έφτιαξε μία ομάδα στο Facebook αναζητώντας άτομα που θα ήθελαν την Κυριακή 10 Μαρτίου να φορέσουν την στολή τους και να… «παρελάσουν» μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

«Μεγάλωσα χωρίς καρναβαλικές παρελάσεις αφού στη Θεσσαλονίκη δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο εδώ και 60 χρόνια. Έβλεπα τις καρναβαλικές παρελάσεις που γίνονταν στην Πάτρα  και σε άλλες πόλεις από μακριά, από τα μέσα ενημέρωσης και ζήλευα. Δεν έχω καταφέρει ποτέ να ταξιδέψω σε μία άλλη πόλη για να συμμετέχω ή να παρακολουθήσω από κοντά μία παρέλαση. Τα έξοδα για κάτι τέτοιο είναι αρκετά. Από την άλλη στην Θεσσαλονίκη έχουμε Καρναβάλι μόνο για μία μέρα, την Τσικνοπέμπτη. Είναι  η μόνη μέρα που φοράμε στολές και διασκεδάζουμε στους δρόμους. Ήθελα λοιπόν άλλη μία μέρα που θα ζήσουμε κάτι τέτοιο. Σκέφτηκα να απευθύνω κάλεσμα  μέσω μίας ομάδας που έφτιαξα στο facebook σε όποιον ενδιαφέρεται καθώς σκέφτηκα ότι θα ήταν περίεργο να βάλω τη στολή μου και να κάθομαι μόνη μου στο Λευκό Πύργο. Αρχικά αυτό είχα σκεφτεί» λέει χαρακτηριστικά στο thebest.gr η κα Δρακοπούλου.

Και μπορεί όπως εξηγεί να περίμενε ότι θα ανταποκριθούν μέχρι 20 άτομα στο κάλεσμά της, το ενδιαφέρον όμως ήταν μεγάλο. «Ξεκινήσαμε την πρώτη ημέρα με 1.000 συμμετοχές ενώ τη δεύτερη μέρα φτάσαμε τις 6.000. «Στις 31 Ιανουαρίου ξέραμε ήδη τι θα θέλαμε να κάνουμε και απευθυνθήκαμε στην τροχαία και το Δήμο έτσι ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να έχουμε έγκριση για την παρέλασή μας. Λειτούργησα ως γραμματέας, συντονιστήκαμε και κάναμε ό,τι έπρεπε. Τελικά όμως πριν λίγες μέρες μάθαμε ότι η τροχαία ήταν αντίθετη με μία τέτοια παρέλαση. Βλέπετε πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο και ίσως για τις αρχές θεωρήθηκε επικίνδυνο» εξηγεί η κα Δρακοπούλου.

Ωστόσο βρέθηκε τρόπος να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Η καρναβαλική παρέλαση μετονομάστηκε σε «Καρναβάλι Θεσσαλονίκης- Συλλαλητήριο αγάπης» κι έτσι χιλιάδες Θεσσαλονικείς θα καταφέρουν να συγκεντρωθούν την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 15:00 στο Λευκό Πύργο φορώντας τις στολές τους. «Το να δινόταν άδεια και έγκριση για μία καρναβαλική παρέλαση ήταν δύσκολο ωστόσο ένα συλλαλητήριο ή μία διαμαρτυρία δεν μπορεί να απαγορευτεί καθώς είναι ανθρώπινο δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης» λέει η κα Δρακοπούλου.

 

Κάπως έτσι λοιπόν οι πρωτάρηδες καρναβαλιστές της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν στις 16:00 από το Λευκό Πύργο θα κατευθυνθούνε στην Τσιμισκή θα κάνουν τη δική τους καρναβαλική διαδρομή μπροστά σε θεατές και να επιστρέψουν στο  Λευκό Πύργο για ένα μεγάλο πάρτι.  

«Όλα είναι αυτοσχέδια. Ακόμα και τη μουσική η οποία θα ακούγεται από φορητά ηχεία που θα έχουμε μαζί μας την επιλέξαμε εμείς. Είναι κάτι που γίνεται για να περάσουμε όμορφα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν ενώ ανάλογα με τις στολές που είχε ο καθένας κατηγοριοποιήσαμε σε γκρουπ. Στην περίπτωση που κάποιος έχει στολή που δεν ταιριάζει με κάποιο γκρουπ ή δεν έχει καθόλου στολή και θέλει να βάλει απλώς σερπαντίνα στο λαιμό μπορεί να μπει στο γκρουπ “τρελός είμαι ό,τι θέλω φοράω”» καταλήγει η κα Δρακοπούλου. 

Θένια Δρακοπούλου

Θένια Δρακοπούλου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις