Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Μονεμβασιά και Κρήτη ακατάλυτοι ιστορικοί δεσμοί - Ένα εξαιρετικό βιβλίο του Παναγιώτη Γεωργουδή

Μονεμβασιά και Κρήτη ακατάλυτοι ιστορικο...

Του Θανάση Μπαμπανέβα

Μια νέα σημαντική έκδοση, καρπό πολύχρονης και εμπεριστατωμένης μελέτης μ’ ένα μοναδικό πάντρεμα πολιτιστικής διαδρομής με αθλητικό περιεχόμενο, έρχεται να προστεθεί στην πλούσια πνευματική παρακαταθήκη επαγγελματιών συντακτών μελών της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Πρόκειται για το εξαιρετικό πόνημα του καταξιωμένου συναδέλφου, δημοσιογράφου, ιστοριοδίφη και ερευνητή Παναγιώτη Ιακώβου Γεωργουδή, που μας μυεί στις ιστορικές διαχρονικές αξίες της αέναης προσπάθειας του ανθρώπου να αναδείξει κώδικες επικοινωνίας και πλαίσιο λειτουργίας εκφράσεων και εθίμων που μαρτυρούν ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ των Ελλήνων, παρά τις διαφορετικές γεωγραφικές παραμέτρους.

Το αρχαίο πνεύμα αθάνατο του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού, αναβιώνει μέσα από την ερευνητική, διεισδυτική ματιά του ρέκτη συγγραφέα που παρουσιάζει με ντοκουμέντα τις σχέσεις ενσυναίσθησης μεταξύ Μονεμβασιάς και Κρήτης. Το βιβλίο με τίτλο «Οι αθλητικοί αγώνες και η άμεση δημοκρατία στα Κουλέντια Μονεμβασιάς, ο Ερωτόκριτος στα Κουλέντια», είναι ο καμβάς σημαντικών ιστορικών διαδρομών όχι μόνο στον αθλητικό, αλλά και τον γενικότερο κοινωνικοπολιτιστικό περίγυρο.

Οι αναφορές και αποκαλύψεις για την ανθρώπινη αλληλεγγύη των Λακώνων προς τους Κρήτες αγωνιστές της εθνικής αντίστασης με τις σωτήριες μεταφορές μέσω θαλάσσης από γενναίους καπετάνιους τιμούν ασφαλώς την ελληνική ναυτοσύνη και κατατάσσουν  την Μονεμβασιά ως τη μεγάλη μητροπολιτική μήτρα, ιδιαίτερα τη Βυζαντινή και Αναγεννησιακή (Ενετοκρατία) περίοδο, γεγονός που αποτελεί σταθμό διεθνούς εμβέλειας για όλη την Πελοπόννησο.

Η άμεση δημοκρατία διαπιστώνεται και στον τρόπο, αλλά και το πάθος διοργάνωσης αθλητικών αγώνων, αλλά και την διάθεση και θέληση των Κουλεντιανών να διατηρήσουν αλώβητη τη μουσική μήτρα του Έλληνα με το μοναδικό δημοτικό μας τραγούδι.

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον αγαπητό συνάδελφο – συγγραφέα και φιλόσοφο Παναγιώτη Γεωργουδή, που συνεχίζει να μάχεται για την ιστορική, διαχρονική πορεία όλων των Ελλήνων, επικεντρώνοντας στις μεγάλες του αγάπες τους Κουλεντιανούς, τους Λάκωνες και τους Κρητικούς.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παπαζήση» με την επαινετή συμβολή και συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης και το προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις