Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Σε έξαρση ο στρεπτόκοκκος: Ποια είναι τα συμπτώματα

Σε έξαρση ο στρεπτόκοκκος: Ποια είναι τα...

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον στρεπτόκοκκο

Έξαρση εμφανίζει αυτή την περίοδο ο στρεπτόκοκκος, με τους γονείς και τους γιατρούς να είναι σε συναγερμό για την λοίμωξη.

Μιλώντας στο OPEN  ο Στυλιανός Χατζηπαναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας, εξηγεί πώς αντιμετωπίζεται, ποια είναι τα συμπτώματα, τονίζοντας την ίδια ώρα πως το πιο σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Υπάρχει έξαρση που δεν έχει εξηγηθεί

Όπως αναφέρει αρχικά:

 «Πάντα είχαμε κρούσματα. Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού είναι μια κατηγορία κοινών λοιμώξεων με μια έξαρση πάντα την χειμερινή περίοδο. Πηγαίνουν πάντα με τους ιούς του αναπνευστικού. Τις περισσότερες φορές είναι μια ήπια λοίμωξη η οποία χρειάζεται είτε μια ήπια θεραπεία είτε όχι πολλές φορές. Υπάρχει μια μικρή έξαρση τώρα και στην Ευρώπη. Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος πως πρόκειται για μια ήπια λοίμωξη η οποία αν διαγνωστεί εγκαίρως, έχει μια πάρα πολύ καλή ανταπόκριση στη θεραπεία με αντιβιοτικά».

«Κάθε χρόνο έχουμε άτομα που καταλήγουν με την συγκεκριμένη παθογόνο. Αλλά είναι μια έξαρση, απλά δεν μπορεί να εξηγηθεί. Τα κύματα, ακόμα και στις μικρές εξάρσεις, είναι κάτι το οποίο δεν έχει εξηγηθεί πώς συμβαίνει. Ούτε κλινικά ούτε επιδημιολογικά».

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
 Σε ερώτηση για το εάν μπορεί ο γιατρός να την μπερδέψει με μια απλή ίωση, ο καθηγητής αναφέρει πως: «Έτσι ξεκινάει αλλά το πώς θα εξελιχτεί είναι μια καθαρά εξατομικευμένη αντίδραση που αφορά κυρίως άτομα που είναι σε ευπαθείς ομάδες. Στις ευπαθείς ομάδες είναι σαφώς τα παιδιά, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα ωριμάζει γύρω στα 10-12 χρόνια πλήρως. Επίσης είναι οι ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατασταλμένοι, άτομα που διαβιούν σε συνθήκες κακής υγιεινής κτλ. Παίζει επίσης μεγάλο ρόλο η αρχική διάγνωση γιατί μπορεί να ξεκινήσει με μια απλή φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, με λίγο πυρετό, έναν πονόλαιμο. Παίζει ρόλο όμως και η παρακολούθηση και να ενημερωθεί ο γιατρός εγκαίρως για να μπορέσει να δώσει νέες οδηγίες».

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
 Για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν δουν συμπτώματα στα παιδιά τους, ο καθηγητής σημειώνει: «Πρέπει να ενημερωθεί ο παιδίατρος και θα πρέπει να μην γίνει ιατρική από τηλεφώνου, να το εξετάσει το παιδί γιατί με μια κλινική εξέταση φαίνεται κατά πόσο υπάρχει μια πυώδες φαρυγγοαμυγδαλίτιδα που πηγαίνει προς την κατεύθυνση της βακτηριδιακής, του στρεπτόκοκκου. Να έχει πονόλαιμο και πυρετό το παιδί είναι αναμενόμενο σε μια ήπια λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού. Το θέμα είναι να μην αρχίζει να αλλάζει όλη η κλινική εικόνα. Δηλαδή το παιδί να αρχίσει να έχει κακή διάθεση, να αρχίσει να εμφανίζει εξανθήματα, να είναι πολύ ευερέθιστο ή κουρασμένο. Τα πολύ μικρά παιδιά να αρχίσουν να βυθίζονται και να μην αντιδρούν. Εκεί θα πρέπει αμέσως να πάνε στον γιατρό και ίσως να γίνει και νοσοκομειακή κάλυψη».

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος
 Για το πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος, ο κ. Χατζηπαναγιώτου εξηγεί πως «είναι ένα παθογόνο που μεταδίδεται αερογενώς, με τα σταγονίδια ή με την άμεση επαφή, με τα χέρια, με μολυσμένα αντικείμενα και υπάρχει και ένα ποσοστό ανθρώπων που είναι υγιέστατοι, ένα ποσοστό κάτω του 5%, που φιλοξενούν το συγκεκριμένο βακτήριο στον φάρυγγα. Και αυτού δυνητικά θα μπορούσαν να μεταδώσουν, πολύ σπάνια όμως».

Είναι ένα μικρόβιο που δεν έχει αντοχή στα αντιβιοτικά
 Για να σταματήσει η μετάδοση σε μια οικογένεια, σύμφωνα με τον ειδικό χρειάζεται μια σχετική απομόνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση. «Είναι από τα λίγα βακτήρια που παγκοσμίως δεν εμφανίζουν αντοχή στα αντιβιοτικά. Είναι ένα μικρόβιο που ακούει πολύ καλά στα αντιβιοτικά της πενικιλίνης και αν υπάρχει σε κάποιο άτομο αλλεργία, τότε μπορούμε να πάμε σε άλλη ομάδα όπως της ερυθρομυκίνης και αντιμετωπίζεται πάρα πολύ καλά, αρκεί να μην ξεφύγει η λοίμωξη».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being