Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CINEFIL

/

Ζεστό χειροκρότημα από το κοινό της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας στον σκηνοθέτη Αντώνη Βαλληνδρά

Ζεστό χειροκρότημα από το κοινό της Κινη...
Μαρτάτος Tάκης

Ο νεαρός δημιουργός παρέστη στις προβολές της μικρού μήκους ταινίας του "Λευκά Χριστούγεννα 1948" στα Options Cinemas και μίλησε στους σινεφίλ

Μία σινεφίλ έκπληξη περίμενε τους θεατές που πήγαν στις δύο προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας το βράδυ της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου 2024 στα Οptions Cinemas, στη Βέσο Μάρε.

Η έκπληξη ήταν η παρουσία του νεαρού, ταλαντούχου σκηνοθέτη Αντώνη Βαλληνδρά με αφορμή το 16 λεπτών φιλμ του, «Λευκά Χριστούγεννα 1948» παραγωγής 2022 που προβλήθηκε πριν το Ρουμάνικο «Ράδιο Μετρονόμ» του Αλεξάντρου Μπελκ και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας, Ελένη Δάσιου, ο Αντώνης Βαλληνδράς κατάφερε να μας συγκινήσει και κάνει μία καλή αρχή στην ενασχόληση του με τον κινηματογράφο. «Άφησε τον τομέα των οικονομικών όπου εργαζόταν για να κάνει αυτό που αγαπάει, το σινεμά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Δάσιου.

Ο σεμνός Αντώνης Βαλληνδράς απήντησε σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την ταινία του που μεταξύ άλλων έχει προβληθεί στο 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας το Σεπτέμβριο του 2023. Όπως μας είπε, το σενάριο βασίστηκε σε διήγημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη και μας πηγαίνει χειμώνα στα χιόνια, τα Χριστούγεννα του 1948 μέσα στον Εμφύλιο σπαραγμό, όπου λαβαίνει χώρα μια ανεπίσημη Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία μεταξύ των πολεμιστών του Δημοκρατικού και του Εθνικού Στρατού. Η εκεχειρία αυτή θα επιτρέψει στους στρατιώτες και των δύο πλευρών να μοιραστούν μια ανθρώπινη, συγκινητική στιγμή πριν επανέλθουν και πάλι στη βάρβαρη πραγματικότητα των αιώνια διχασμένων Ελλήνων. Καθισμένοι οι ταλαιπωρημένοι στρατιώτες του Δημοκρατικού στρατού θ’ αρχίσουν να λένε τα κάλαντα ενώ από την απέναντι πλευρά με τον αντίλαλο να φέρνει στα αυτιά τους τις μακρινές φωνές των «αντιπάλων», οι στρατιώτες του Εθνικού μετώπου θα αρχίσουν να λένε ένα γνωστό ρεμπέτικο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη. Όπως εξήγησε ο Αντώνης Βαλληνδράς διαβάζοντας αυτό το διήγημα, θυμήθηκε τις ιστορίες του παππού του Αντώνη για τον πόλεμο του ’40 και τον Εμφύλιο που τον διαδέχθηκε. «Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η περίοδος του Εμφυλίου πολέμου και θα ήθελα να την εξερευνήσω κινηματογραφικά», ανέφερε ο κ. Βαλληνδράς τονίζοντας και το μήνυμα της ταινίας μέσα από την σκηνή με τα κάλαντα & το ρεμπέτικο τραγούδι, πως οι μεν πολεμιστές του Εθνικού στρατού δεν περίμεναν πως οι άλλοι θα έλεγαν τα χριστιανικά κάλαντα και πως αντίστοιχα την ίδια έκπληξη προξένησαν και οι του Εθνικού στρατού που άρχισαν να τραγουδούν ένα ρεμπέτικο κομμάτι.

Ο Αντώνης Βαλληνδράς μας μίλησε για τις δυσκολίες των γυρισμάτων στα χιόνια (εξαιρετική πραγματικά η φωτογραφία του Μιχάλη Γκατζόγια) αλλά και της δυσκολίας της χρηματοδότησης. «Κανονικά ένα τέτοιο φιλμ για το οποίο δουλέψαμε για πάνω από 6 μέρες στο βουνό ενώ μετά υπήρχε και δουλειά με ειδικά εφέ, χρειαζόταν ένα μπάτζετ 80 με 90.000 ευρώ. Τελικά έγινε με κάτι περισσότερο από 50.000 ευρώ χάρη στην επιχορήγηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ μέσω του προγράμματος “Μικροφίλμ”», τόνισε. Η ταινία θα παιχθεί στο μέλλον στην πλατφόρμα ERTFLIX.

Όσο για το αν έχει σχέδια για μία μεγάλου μήκους ταινία, μας είπε πως αυτήν την περίοδο δουλεύει πάνω σε ένα σενάριο μικρού αλλά και μεγάλου μήκους φιλμ και πως το θέμα είναι να μπορέσει να βρει τα χρήματα.

Στην ταινία «Λευκά Χριστούγεννα 1948» έπαιξαν επαγγελματίες ηθοποιοί όπως ο Νίκος Γκέλια αλλά και η Πατρινής καταγωγής ηθοποιός Πέτρα Μαυρίδη αλλά και ερασιτέχνες όπως ο Βασίλης Κουτσογιάννης.

Ο Αντώνης Βαλληνδράς έχει γεννηθεί στην Αθήνα και μεγάλωσε σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού́. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και δούλεψε ως Account Executive στην Ogilvy Greece. Ωστόσο το 2014 αποφάσισε να αλλάξει καριέρα και επικεντρώθηκε στον κινηματογράφο. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «MA in Directing Film and Television» από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ και έχει σκηνοθετήσει ήδη 4 ταινίες μικρού μήκους. Η ταινία του «The Life of a Sober Man» (2016) προτάθηκε για το βραβείο «RTS Student Television Award» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και συμπαραγωγός στην εξαιρετική ταινία «Amerika Square» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σακαρίδη.

H ταινία «Λευκά Χριστούγεννα 1948» άφησε όπως προείπαμε, πολύ θετικές εντυπώσεις στο κοινό της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας και μάλιστα στο τέλος της προβολής χειροκρότησε τον δημιουργό. Στη συνέχεια παίχθηκε το ενδιαφέρον φιλμ «Ράδιο Μετρονόμ» βραβευμένο στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών όπου καλύτερο ήταν το πρώτο μέρος που μας μετέφερε την ασφυκτική ατμόσφαιρα της Ρουμανίας του Τσαουσέκου εν έτει 1972, όπου μία ομάδα παιδιών τελειόφοιτων του σχολείου προσπαθεί να βρει τρόπο να δραπετεύσει, να ακούσει Doors και "Light my fire" ελπίζοντας σ’ ένα καλύτερο και ελεύθερο αύριο χωρίς φόβο και απαγορεύσεις.

"Ράδιο Μετρονόμ".

"Ράδιο Μετρονόμ".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Cinefil