Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιορτές: Οι πιο επικίνδυνες μέρες του χρόνου - Γιατί συνεχώς διαβάζουμε για φόνους και παραβατικές συμπεριφορές;

Γιορτές: Οι πιο επικίνδυνες μέρες του χρ...

Βία σε γιορτινή ατμόσφαιρα...

Γιορτές - Οι πιο επικίνδυνες μέρες του χρόνου, στατιστικά! Συνεχώς, εδώ και εβδομάδες, διαβάζουμε για φόνους, ειδεχθή εγκλήματα και παραβατικές συμπεριφορές; Γιατί; Γιορτινές μέρες και το βλέμμα μεταδίδει στην ψυχή μας τον θάνατο…

 Δεν προλαβαίνουμε να ταξινομήσουμε καθημερινά τα εγκλήματα, κάποια από αυτά ιδιαζόντως ειδεχθή: αδελφός σκότωσε με ψαλίδι τον αδελφό του, Νορβηγός τραυμάτισε θανάσιμα αστυνομικό σε μπαρ, γιος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον πατέρα του… Στην Ελλάδα αυτά. Ή: δύο έφηβοι, αδέλφια στη Φλόριντα, συνελήφθησαν μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό κατά της αδελφής τους, εν μέσω καυγά για χριστουγεννιάτικα δώρα! Και ας μην συνεχίσουμε γιατί μόνο γιορτές δεν θα κάνουμε…

 Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα κατά τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων είναι υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου: 

 1. Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, που οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις (ο Νορβηγός δολοφόνος της Θεσσαλονίκης ήταν μεθυσμένος).

2. Έντονα συναισθήματα: Κάποιοι άνθρωποι περνούν δύσκολα τις μέρες των γιορτών. Μπορεί να έχουν παραγκωνιστεί από μέλη της οικογένειας τους ή να βιώνουν ενδοοικογενειακή βία (ο 16χρονος που κατέσφαξε τον πατέρα του αυτό ακριβώς επικαλείται). Τα ψυχολογικά τραύματα, ο εθισμός σε αυτά και η βία προς τους άλλους είναι περισσότερο συνηθισμένα σε άτομα που είναι συναισθηματικά ασταθή.

 Τα έντονα συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να πάρουν παρορμητικές αποφάσεις για τις οποίες αργότερα μπορεί να μετανιώσουν. Προκαλεί ακόμα και σήμερα αποτροπιασμό κι’ απέχθεια η Σφαγή των Χριστουγέννων, που συνέβη παραμονή των Χριστουγέννων του 1980 στην Κοβίνα της Καλιφόρνια. Ένας άνδρας ντυμένος με στολή του Άγιου Βασίλη μπήκε στο σπίτι των πεθερικών του, πυροβόλησε όποιον τον πλησίασε- ακόμα και μικρά παιδιά- πυρπόλησε το σπίτι και άφησε πίσω του εννιά ανθρώπους νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο δέκατος νεκρός ήταν ο δράστης, που αυτοκτόνησε, λίγες ώρες μετά το μακελειό. Ο ψυχοπαθής δολοφόνος δεν είχε αντέξει το διαζύγιο, μέρες που ήταν…

3. Κλοπές και βία: Οι απαιτήσεις των γιορτών σε χρήμα οδηγούν πολλούς σε παραβατικές πράξεις για να εξασφαλίσουν τα… απαραίτητα. Άλλοι πάλι εκμεταλλεύονται τις γιορτινές ημέρες για να χτυπήσουν ανυποψίαστα θύματα που πλέουν σε πελάγη κατάνυξης… Μπορεί λοιπόν τα «εγκλήματα» των Χριστουγέννων να καλύπτονται με χιούμορ από μια κωμωδία του Χόλιγουντ, όπως το «Home Alone» (Μόνος στο Σπίτι), αλλά οι στατιστικές έχουν δείξει ότι η ζωή μιμείται την τέχνη τραγικά και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό.
Φαίνεται ότι οι «Άγιες Νύχτες» προκαλούν έξαρση της εγκληματικότητας. Και μάλιστα υπάρχει μεγάλη ποικιλία εγκλημάτων που αυξάνονται κατά τη διάρκεια των εορτών, όπως κλοπές, διαρρήξεις σπιτιών, απάτες μέσω διαδικτυακών αγορών, αλλά και κάθε είδους ιντερνετικές παραβατικές δραστηριότητες.

Βία σε γιορτινή ατμόσφαιρα...
 Τα καταγεγραμμένα βίαια αδικήματα στις στατιστικές είναι σταθερά υψηλά την ημέρα των Χριστουγέννων. Κι όταν λέμε «βίαια αδικήματα», εννοούμε: φόνους, απόπειρες ανθρωποκτονιών, ανθρωποκτονίες από πρόθεση, επιθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, επίθεση σε αστυνομικά όργανα, σεξουαλικές επιθέσεις, σεξουαλικά αδικήματα, ληστείες χωρίς όπλο ή με όπλο και λοιπά… Η περίοδος των γιορτών έχει αποδειχθεί ότι προσθέτει περισσότερο άγχος, κατάθλιψη, ακόμη και θυμό και οργή στη ζωή κάποιων ανθρώπων, ανάλογα με τις τρέχουσες περιστάσεις. Οι εγκληματίες γνωρίζουν επίσης ότι οι άνθρωποι θα βγουν για ψώνια ή θα ταξιδέψουν, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν «απροστάτευτα» τιμαλφή σε αυτοκίνητα ή σε σπίτια. Και ξαφνικά, για κάποιους τα Χριστούγεννα αντί να είναι εποχή για αγάπη, χαρά και ευτυχία, γίνονται συνώνυμα της θλίψης, του σοκ και της απώλειας.

 Ο Δρ. Brian A. Kinnaird, πρώην αστυνομικός που έγινε καθηγητής, συγγραφέας και εκπαιδευτής στους τομείς της κοινωνικής ψυχολογίας και της ποινικής δικαιοσύνης, είπε σχετικά με τις γιορτινές ημέρες: «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες και μεταβλητές που σχετίζονται με την κατανόηση τού γιατί οι άνθρωποι διαπράττουν εγκλήματα και πότε. Λίγες είναι οι εμπειρικές μελέτες από ερευνητές (κοινωνιολόγους και εγκληματολόγους) για το έγκλημα στις γιορτές, οπότε αυτό που μένει είναι πολλά σκοτεινά σημεία και κυρίως εικασίες βασισμένες σε εμπειρίες παθόντων».

 Και ο Brian Kinnaird κατέληξε: «Το απρόβλεπτο είναι που κάνει το έγκλημα να συμβεί. Οι γιορτές είναι οι στιγμές που κάποιος παρεκκλίνει από τη ρουτίνα του και αυτό δημιουργεί πρόβλημα».
Σαν να ‘χει δίκιο ο ποιητής: «Θέλω να φύγω! πέρα σ’ άλλους τόπους, τη νύχτα τη μοναδική, μακριά απ’ τη βοή και τους ανθρώπους γιατί είν’ οι άνθρωποι κακοί»…

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις