Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MORE SPORTS

/

Όλα τα διεθνή μετάλλια της πατραϊκής Πυγμαχίας

Κάντζαρη-Γεωργοπούλου και Πλέα, Γιαννακο...

Κάντζαρη-Γεωργοπούλου και Πλέα, Γιαννακοπούλου, Σδούγα

Ένδεκα σε μια δεκαετία

Είναι δεκάδες οι πατρινοί πυγμάχοι τη σύγχρονη περίοδο του αθλήματος, από τη λήξη του Β' παγκοσμίου πολέμου έως σήμερα, που έγιναν διεθνείς, κλήθηκαν στην Εθνική ομάδα (από την Παίδων έως την Ανδρών) και αγωνίστηκαν σε διεθνείς διοργανώσεις, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Αθλητές που πήραν μέρος σε Βαλκανικούς Αγώνες, Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα, Προολυμπιακά τουρνουά και φυσικά Ολυμπιακούς Αγώνες. Νεαρά πατρινόπουλα που στο στήθος τους βάραινε το Εθνόσημο και που οι διακρίσεις τους παραμένουν αξέχαστες!

Διαβάστε στο sportin.gr

Στο Γερεβάν της Aρμενίας, εκεί όπου διεξήχθη το παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας παίδων - κορασίδων γράφτηκε χρυσή σελίδα στην ιστορία της Πατραϊκής πυγμαχίας αφού για πρώτη φορά είχαμε την κατάκτηση μεταλλίου, και μάλιστα δυο (Ουρανία Κάντζαρη - Μαρία Γεωργοπούλου), σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς μέχρι τότε μόνο σε Βαλκανικούς Αγώνες και Ευρωπαϊκα πρωταθλήματα, είχαμε.

Αλλά ας τα δούμε με τη σειρά.
Εκτός «στατιστικής σύγκρισης» είναι ασφαλώς η εκπροσώπηση της Πάτρας σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πυγμαχία στην Πάτρα διαχρονικά είναι ένα άθλημα με απήχηση, περιόδους ακμής και μεγάλες επιτυχίες. Είναι λογικό αυτές τις έξι δεκαετίες να έχει στείλει δύο αθλητές στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η αρχή έγινε το 1972 στο Μόναχο, στους αγώνες της 20ής Ολυμπιάδας. Ενας πατρινός, εκ των κορυφαίων πυγμάχων της ΕΑΠ, ο Παναγιώτης Θεριανός γίνεται ο πρώτος πατρινός με αυτή την τιμή. Ραγδαία η εξέλιξή του είχε ως αποτέλεσμα την επιλογή του από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τους Αγώνες που έγιναν στο Μόναχο το 1972 (τέσσερις συνολικά οι πυγμάχοι).

Συμμετείχε, 24 ετών, στην κατηγορία των 67 κιλών και αποκλείστηκε στον 2ο γύρο (στον πρώτο είχε περάσει α.α.) χάνοντας με 4-1 στα σημεία από τον Ανατολικογερμανό Μάνφρεντ Γουόλκε, κάτοχο του χρυσού μεταλλίου από τους αγώνες του 1968 στο Μεξικό, ο οποίος έχασε στον επόμενο γύρο από τον Κουβανό Εμίλιο Κορέα που κατέκτησε τελικά το χρυσό μετάλλιο.

Τριάντα δύο χρόνια μετά το Θεριανό, η ΕΑΠ και η Πάτρα στέλνουν σε Ολυμπιάδα και δεύτερο πυγμάχο! Στους αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας, στην Αθήνα το 2004, μετέχει ο Μάριος Καπερώνης, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Περιστερίου. Κληρώθηκε εξαρχής στα δύσκολα.

Αντίπαλός του στον 1o γύρο των 60 κιλών ο Βρετανός Αμίρ Καν, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο σε κείνη τη διοργάνωση. Ηταν ένας από τους 6 Ελληνες πυγμάχους στους Αγώνες και ήταν μόλις 21 ετών. Είχε προλάβει να στεφθεί δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδας και είχε μέχρι εκείνο το καλοκαίρι 55 αγώνες, οι 38 με Ελληνες πυγμάχους και οι 17 με ξένους. Στα 38 "εσωτερικά" παιχνίδια μετρούσε 35 νίκες και 3 ήττες, ενώ στα διεθνή οκτώ νίκες και εννέα ήττες.

Ο Καπερώνης έχασε με διακοπή στον τρίτο γύρο λόγω μεγάλης διαφοράς στα σημεία (32-12). Πραγματοποίησε καλή εμφάνιση αλλά έκανε λάθη στον δεύτερο γύρο. Την προσπάθειά του ενίσχυσαν περισσότεροι από 1.500 φίλαθλοι, ανάμεσά τους η Πριγκίπισσα της Βρετανίας, Αννα.

Ας δούμε όμως όλα τα μετάλλια της Πάτρας ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Είναι 11 συνολικά, δύο σε παγκόσμια και 9 σε ευρωπαϊκά, όλα από γυναίκες (!!), αθλήτριες της Παναχαϊκής (προπονητής ο Νίκος Πλέας), της ΠΥΓΜΗ (Λάμπρος Μιχαλόπουλος) και του Μίλωνα (Ηλίας Πελεκούδας), δύο χρυσά, ένα ασημένιο και οκτώ χάλκινα!

Αναλυτικά:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
* ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ Μαρία (Παναχαϊκή): Ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο κορασίδων το 2023.
* ΚΑΝΤΖΑΡΗ Ουρανία (Μίλων): Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο κορασίδων το 2023.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
* ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Αντωνία (Παναχαϊκή): Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ευρωπαϊκό νεανίδων το 2021. Χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό νέων το 2023.
* ΣΔΟΥΓΑ Αγγελική (ΠΥΓΜΗ): Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ευρωπαϊκό παγκορασίδων το 2023. Χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό παγκορασίδων το 2022.
* ΠΛΕΑ Φωτεινή (Πανχαϊκή): Ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό νεανίδων το 2015. Χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό κορασίδων το 2013. Χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό κορασίδων το 2014. Χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό νεανίδων το 2016.
* ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ Μαρία (Παναχαϊκή): Χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό κορασίδων το 2022. Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό κορασίδων το 2023.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ ΒΑΘΡΟΥ
* ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Αντωνία (Παναχαϊκή): Στο ευρωπαϊκό κορασίδων το 2018. Στο ευρωπαϊκό κορασίδων το 2019. Στο παγκόσμιο νεανίδων το 2021. Στο ευρωπαϊκό νεανίδων το 2022. Στο ευρωπαϊκό Γυναικών το 2022. Στο 2023 στο παγκόσμιο στην Ινδία. Χάλκινη στο Βαλκανικό γυναικών το 2023.
* ΠΛΕΑ Φωτεινή (Παναχαϊκή): Στο παγκόσμιο κορασίδων το 2013. Στο παγκόσμιο νεανίδων το 2015. Στο πρωτάθλημα Ε.Ε. γυναικών το 2017. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών το 2018.
* ΚΑΝΤΖΑΡΗ Ουρανία (Μίλων): Στο ευρωπαϊκό κορασίδων το 2023.
* ΠΛΕΑ Χρυσούλα (Παναχαϊκή): Στο ευρωπαϊκό κορασίδων το 2016. Στο ευρωπαϊκό κορασίδων το 2017. Στο ευρωπαϊκό νεανίδων το 2018. Στο παγκόσμιο νεανίδων το 2018. Στο ευρωπαϊκό νεανίδων το 2022. Στο ευρωπαϊκό γυναικών το 2022.
* ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ Εβελίνα (Άμυνα): Στο ευρωπαϊκό γυναικών το 2018.
* ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Λαμπρινή (Παναχαϊκή): Στο ευρωπαϊκό κορασίδων το 2022. Στο ευρωπαϊκό κορασίδων το 2023.
* ΚΑΝΤΖΑΡΗ Ιωάννα (Παναχαϊκή): Στο ευρωπαϊκό κορασίδων το 2022
* ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ Bασιλική (Παναχαϊκή): Στο ευρωπαϊκό παγκορασίδων το 2023.
* ΠΕΤΡΙΤΣΗ Παναγιώτα (Παναχαϊκή): Στο ευρωπαϊκό παγκορασίδων το 2023.
* ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Μάρκος (ΠΥΓΜΗ): Στο ευρωπαϊκό παμπαίδων το 2016. Στο ευρωπαϊκό παίδων το 2017. Στο ευρωπαϊκό παίδων το 2018.
* ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ Αγγελος (Παναχαϊκή): Στο ευρωπαϊκό παίδων το 2018 στην Ανάπα Ρωσίας. Στο ευρωπαϊκό παίδων το 2019.
* ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος (Παναχαϊκή): Στο ευρωπαϊκό παίδων το 2018.
* ΠΛΕΑΣ Γιώργος (Παναχαϊκή): Στο ευρωπαϊκό παμπαίδων το 2019. Στο ευρωπαϊκό παμπαίδων το 2021. Στο ευρωπαϊκό παίδων το 2022. Στο ευρωπαϊκό εφήβων το 2023. Χρυσός Βαλκανιονίκης ανδρών το 2023.
* ΝΙΚΟΛΑΟΥ Δημήτρης (Τόφαλος): Στο ευρωπαϊκό εφήβων το 2021.
* ΖΟΥΡΝΑΤΖΗΣ Λευτέρης (Παναχαϊκή): Στο ευρωπαϊκό παγκορασίδων το 2023.

Ειδήσεις τώρα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports