Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θα μας αφήσει χωρίς δουλειά η τεχνητή νοημοσύνη; – Ειδικός της Google διαφωνεί με τον Έλον Μασκ

Θα μας αφήσει χωρίς δουλειά η τεχνητή νο...

Εξηγεί τους λόγους

Αποκαλώντας την τεχνητή νοημοσύνη την πιο διασπαστική δύναμη στην ιστορία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, προανήγγειλε το τέλος του σύγχρονου εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας του την τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής για την Ασφάλεια στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο Bletchley Park.

«Για πρώτη φορά, θα έχουμε κάτι πιο έξυπνο από τον πιο έξυπνο άνθρωπο», είπε ο Μασκ. «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το “πότε”, αλλά θα έρθει κάποια στιγμή όπου καμία δουλειά δεν θα είναι απαραίτητη- θα μπορείς να έχεις δουλειά αν θέλεις για κάποιο είδος προσωπικής ικανοποίησης, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να κάνει τα πάντα».

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι καινούργια. Η ιδέα των ρομπότ, των υπερυπολογιστών και της υπερνοημοσύνης χρονολογείται σχεδόν έναν αιώνα πίσω. Ωστόσο, ήταν η σύγχρονη έλευση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης που ανάγκασε τον κόσμο να δώσει προσοχή στη δουλειά που έκαναν σε μεγάλο βαθμό οι επιστήμονες υπολογιστών και οι λάτρεις των υπολογιστών.


 Σύμφωνα με τον Μασκ, ο οποίος παρομοίασε την τεχνητή νοημοσύνη με ένα μαγικό τζίνι που εκπληρώνει ευχές, η ανάγκη για εργασία θα εξαφανιστεί όταν ικανοποιηθούν οι περισσότερες ανθρώπινες ανάγκες. «Πιθανότατα θα μπορείτε να ζητήσετε οτιδήποτε και δεν θα έχουμε ένα καθολικό βασικό εισόδημα, θα έχουμε ένα καθολικό υψηλό εισόδημα», είπε. «Από κάποια στιγμή και έπειτα, θα ισορροπήσει, γιατί όλοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το μαγικό τζίνι».

Ωστόσο, ενώ ο Μασκ προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον εργασιακό χώρο όπως τον ξέρουμε, άλλοι -συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης και συνιδρυτή της DeepMind, Μουσταφά Σουλεϊμάν- διαφωνούν. «Δεν είναι επιστήμονας τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο Σουλεϊμάν στο BBC, απαντώντας στην προφητεία του Μασκ. «Η τεχνογνωσία του αφορά περισσότερο το διάστημα και τα αυτοκίνητα».

Το DeepMind, που συνιδρύθηκε το 2010 από τους Ντέμης Χασάμπης, Σέιν Λεγκ και Σουλεϊμάν, είναι ένα ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάζει μοντέλα νευρικού δικτύου βασισμένα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο παγκόσμιος τεχνολογικός γίγαντας Google εξαγόρασε το DeepMind το 2014. Το 2022, ο Σουλεϊμάν συνίδρυσε την εταιρεία μηχανικής μάθησης και δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης «Inflection AI».

Ο Σουλεϊμάν αναγνώρισε ότι οι φόβοι γύρω από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι δικαιολογημένοι. Ωστόσο, είπε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους. «Νομίζω ότι σε 50 χρόνια από τώρα, θα πρέπει να ανησυχούμε, είναι σωστό να ανησυχούμε», είπε ο Σουλεϊμάν. «Κάθε νέα τεχνολογία έχει αποσταθεροποιήσει το τοπίο, ενώ έχει επίσης απίστευτα οφέλη».

Τα σχόλια του Σουλεϊμάν ήταν μια ανακεφαλαίωση της Συνόδου Κορυφής για την Ασφάλεια της AI στο Bletchley Park, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν και να εκθέσουν σχέδια για τον τρόπο αντιμετώπισης και ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, 29 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν τη Διακήρυξη Bletchley με την οποία υπογραμμίζεται η σημασία μιας συλλογικής προσέγγισης για την ασφάλεια στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας την επιστημονική κατανόηση των κινδύνων που ενέχει και αναπτύσσοντας πολιτικές βασισμένες στον κίνδυνο που είναι προσαρμοσμένες στις μοναδικές συνθήκες κάθε χώρας Παράλληλα η Διακήρυξη τονίζει τη σημασία της συνεργασίας και της διαφάνειας μεταξύ των κυβερνήσεων.

Το Generative AI —ή AI που δέχεται εντολές για τη δημιουργία εικόνων, κειμένου, μουσικής και βίντεο— έχει κατακλύσει τον κόσμο μετά τη δημόσια κυκλοφορία του ChatGPT του OpenAI πέρυσι και του GPT-4 τον Μάρτιο. Η χρήση του στη δημιουργία πιο λεπτομερών και ρεαλιστικών deepfakes οδήγησε τους παγκόσμιους ηγέτες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ποιος χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τεχνολογία και να επισημαίνουν την ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων για την πρόληψη της διάδοσης παραπληροφόρησης.

«Πιστεύω ότι το θέμα της συζήτησης τώρα είναι ότι οι δημοκρατικές κυβερνήσεις πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον όλων», είπε ο Σουλεϊμάν. «Αυτή είναι μια στιγμή που χρειαζόμαστε το κράτος περισσότερο από ποτέ».

 

πηγή enikos.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις