Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Άργος: Ένας προορισμός με «κρυμμένους» θησαυρούς

 Άργος: Ένας προορισμός με «κρυμμένους» θησαυρούς

Το Άργος επιδιώκει τα τελευταία χρόνια να αναπτυχθεί περαιτέρω ως τουριστικός προορισμός «επενδύοντας» κυρίως στην πλούσια ιστορία του

Με λίγα σχετικά ξενοδοχεία αλλά πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, το Άργος επιδιώκει τα τελευταία χρόνια να αναπτυχθεί περαιτέρω ως τουριστικός προορισμός «επενδύοντας» τόσο τη μεγάλη ακτογραμμή, μήκους 15 χιλιομέτρων αλλά κυρίως στην πλούσια ιστορία του.

 Το Άργος, «ούθαρ αρούρης» (ο μαστός της γης, σύμφωνα με τον Όμηρο, δηλαδή μια εύφορη χώρα, που παράγει όλα τα αγαθά), στέκει στο ίδιο σημείο αιώνες τώρα καθώς είναι η αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης και της Ελλάδος με πολλούς «κρυμμένους» αρχαιολογικούς θησαυρούς εκτός από τις πασίγνωστες Μυκήνες, με τις οποίες γειτνιάζει.

Από την ίδρυση της έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αρχαία και νεότερη ιστορία και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό στον επισκέπτη του, λέει στον ot.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων καταλυμάτων της περιοχής κ. Πέτρος Κουτσόπουλος.

Παράλληλα, όπως προσθέτει ο ίδιος, έχει μία πολύ μεγάλη ακτογραμμή από τη Ακρόπολη της Τίρυνθας στο βορρά μέχρι τον Ανάβαλο στον νότο με ιαματικά λουτρά και πολύ καλή θάλασσα. «Τα ξενοδοχεία δεν είναι πολλά 10-15» σημειώνει ο κ. Κουτσόπουλος με πάνω από 1000 κλίνες. Έχει επίσης και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός τους ενώ πολλοί είναι αυτοί που αγοράζουν σπίτι στην περιοχή ως εξοχικό.

Όμως η μακραίωνη παρουσία του στο χρόνο είναι το ανεξερεύνητο για πολλούς χαρακτηριστικό του Άργους και της ευρύτερης περιοχής..

«Αἰδώς, Ἀργεῖοι» είναι η φράση που χρησιμοποιεί πολλές φορές στην Ιλιάδα ο Όμηρος, απευθυνόμενος σε όλους τους έλληνες, που αποδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο των Αργείων στα ελληνικά πράγματα, εξηγεί ο κ. Κουτσόπουλος που έχει εντρυφήσει στην ιστορία της περιοχής. Το Άργος, παρά τις καταστροφές που υπέστη κατά καιρούς από επιδρομείς και κατακτητές, πάντοτε κτιζόταν στην ίδια θέση, γιατί ήταν μία εύφορη με πολλά νερά και ασφαλής περιοχή, συμπληρώνει.

Ως η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας, συμμετέχει στο Δίκτυο των Αρχαιότερων Πόλεων της Ευρώπης και αποτελεί το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο της χώρας, με πολυάριθμα και μοναδικά ευρήματα που τοποθετούνται σε κάθε ιστορική περίοδο των Ελλήνων.

Ξεκινώντας από τα πιο αρχαία μνημεία βρίσκουμε στις νοτιοανατολικές υπώρειες του λόφου της Λάρισας το αρχαίο Θέατρο, που ιδρύθηκε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους (300-250 π.Χ.) με χωρητικότητα 20.000 περίπου θεατών. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα στον ελλαδικό χώρο. Σήμερα η χωρητικότητα δεν ξεπερνά τις 4.000 θέσεις.

Το Κάστρο Λάρισα
Απέναντι από το θέατρο βρίσκεται η αρχαία αγορά, ενώ πάνω από το αρχαίο Θέατρο δεσπόζει το  Κάστρο Λάρισα  (Λάρισα σημαίνει ισχυρά οχυρωμένος λόφος ή ακρόπολη στην πελασγική διάλεκτο). Ακολουθώντας τη μακραίωνη ιστορία της πόλης του Άργους, από την Προϊστορική Εποχή, αποτελούσε ανέκαθεν οχυρό παρατηρητήριο και ύστατη γραμμή άμυνας της πόλης.

Στις γειτονιές της πόλης ο περιπατητής ανακαλύπτει σπουδαία ιστορικά μνημεία όπως π.χ. ο στρατώνας του Καποδίστρια που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης όπου και η έδρα του Βυζαντινού Μουσείου σήμερα. Στο Άργος υπάρχει ακόμη το σπίτι του Χαρίλαου Τρικούπη αλλά και του Δημητρίου Καλλέργη, που χρειάζονται όμως άμεσα έργα ανακαίνισης.

Η πυραμίδα του Ελληνικού
Ένα ακόμη μνημείο που έρχεται από το βάθος των αιώνων είναι η πυραμίδα του Ελληνικού (παλαιότερα ονομαζόταν πυραμίδα του Κεφαλαρίου). Πρόκειται για ένα σπάνιο αρχιτεκτόνημα το οποίο με το επιβλητικό και δυναμικό του σχήμα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Βρίσκεται στα όρια του χωριού Ελληνικό Αργολίδας, σε απόσταση δύο χιλιόμετρα από το Κεφαλάρι. Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό κ. Π. Θεοχάρη, η κατασκευή του μνημείου χρονολογείται το έτος 2720 π.Χ. Η χρονολογία προσδιορίστηκε στην πρωτοελλαδική περίοδο ΙΙΙ με την επιστημονική μέθοδο της θερμοδιαύγειας.

Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει ότι το μνημείο ήταν πολυάνδριο (ομαδικός τάφος πολεμιστών) των Κεγχρεών. Το σημείο που βρίσκεται το μνημείο είναι στρατηγικής σημασίας, επειδή ελέγχει τη χερσαία οδό του Άργους με τις αρχαίες Υσιές και την Τεγέα και την είσοδο του αργολικού κόλπου και είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού από τις αρχαίες πόλεις Ναύπλιο και Τίρυνθα. Για το λόγο αυτό πολλοί πιστεύουν ότι οι Δαναοί χρησιμοποιούσαν το μνημείο ως φρυκτωρία, για να παρακολουθούν, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενες εχθρικές επιθέσεις.

Γαστρονομικός προορισμός
Το Άργος δεν είναι βέβαια μόνο ιστορία. Το παράλιο κομμάτι του από τη Νέα Κίο ως το Κιβέρι, ξεχωρίζει για τις παραλίες τους και τις μοναδικές ψαροταβέρνες τους αλλά και κρυμμένους γαστρονομικούς προορισμούς με ωραίο παραδοσιακό φαγητό.

Σήμερα το Άργος σήμερα παντρεύει το παλαιό με το νέο. Mε πεζοδρομημένο ένα μεγάλο τμήμα του και μία μεγάλη πλατεία όπου και η κρήνη του Νικηταρά, αποτελεί και μια πολύ καλή ιδέα είτε για ημερήσια είτε για πολυήμερη εκδρομή αφού απέχει λιγότερο από μιάμιση ώρα από την Αθήνα.
 
ΠΗΓΗ
 
Only in

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life