Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Εγκρίθηκε χερσαία επιχείρηση στη λωρίδα της Γάζας

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μέση Ανατο...

Πληροφορίες για αιχμαλώτους από τη Χαμάς και προειδοποιήσεις για κλιμάκωση

Για μια ακόμη φορά «φωτιά» παίρνει το σκηνικό στη Μέση Ανατολή.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε το Σάββατο τη μεγαλύτερη επίθεση στο Ισραήλ εδώ και χρόνια, σκοτώνοντας, τουλάχιστον 100 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 908 σε μια αιφνιδιαστική επίθεση που συνδύασε τη διείσδυση ενόπλων σε ισραηλινές πόλεις με έναν καταιγισμό ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή ως απάντηση ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει άγρια αντεπίθεση με τα αεροπορικά πλήγματα να έχουν σκοτώσει 198 Παλαιστίνιους ενώ 1.600 έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Ισραήλ ετοιμάζεται και για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας καθώς το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας το ενέκρινε ενώ αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τη Χαμάς μαίνονται μάχες σε 25 σημεία στη Γάζα.

Από την άλλη, το ισραηλινό δίκτυο N12 μετέδωσε ότι περίπου 50 ισραηλινοί όμηροι κρατούνται από ενόπλους της Χαμάς στο κιμπούτς Μπίρι κοντά στο σύνορο με τη Γάζα. Η Χαμάς κρατάει ομήρους με σκοπό να τους ανταλλάξει με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλεί η Βραζιλία, η οποία ανέλαβε αυτόν τον μήνα την εκ περιτροπής προεδρία του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Διεθνείς αντιδράσεις
 Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή προκάλεσε άμεσα την αντίδραση άλλων χωρών.  «Το ΝΑΤΟκαταδικάζει τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας  «Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και όλους όσους επλήγησαν. Η τρομοκρατία αποτελεί θεμελιώδη απειλή για τις ελεύθερες κοινωνίες και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Ντίλαν Ουάιτ στην πλατφόρμα Χ.

 Εντωμεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

 Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τόνισε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ και υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

 Ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν ότι θα υπάρξει μια παρατεταμένη και έντονη στρατιωτική εκστρατεία, αλλά «το Ισραήλ θα κερδίσει».

 Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι οι σημερινές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ αποδεικνύουν την αυξημένη αυτοπεποίθηση των Παλαιστινίωνμπροστά στο Ισραήλ, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

 "Σε αυτή την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν το στοιχείο της έκπληξης και άλλες συνδυασμένες μέθοδοι, που δείχνουν την αυτοπεποίθηση του παλαιστινιακού λαού μπροστά στις δυνάμεις κατοχής του", μετέδωσε το ISNA επικαλούμενο συνέντευξη του εκπροσώπου του υπουργείου Νάσερ Καναάνι.

 Οι επιθέσεις "απέδειξαν ότι το σιωνιστικό καθεστώς είναι πιο ευάλωτο από ποτέ και ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια της παλαιστινιακής νεολαίας", δήλωσε στο IRNA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Μπαχαντορί Τζαχρομί.

 Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησε ο παλαιστινιακός λαός σήμερα είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα δεκαετιών "συστημικής καταπίεσης" από την "Σιωνιστική Αρχή Κατοχής", αναφέρεται σε ανακοίνωση του επίσημου εκπροσώπου της ιρακινής κυβέρνησης.

 Η ανακοίνωση προειδοποιεί επίσης ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση στα παλαιστινιακά εδάφη κινδυνεύει να επηρεάσει την σταθερότητα στην περιοχή.

 Η Βραζιλία καταδίκασε τις επιθέσεις, εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον λαό του Ισραήλ, αλλά συγχρόνως επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της για μια «λύση δύο κρατών», με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ να συνυπάρχουν εντός κοινά αποδεκτών και διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.

Το χρονικό - Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής
 Η Χαμάς, το παλαιστινιακό μαχητικό κίνημα που διοικεί τη Γάζα, ανέλαβε την ευθύνη για την εισβολή. Οι μαχητές εκτόξευσαν περισσότερες από 5.000 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ενώ μαχητές της Χαμάς εισήλθαν στο νότιο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα, χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα πλαγιάς. Η Χαμάς λέει ότι αιχμαλώτισε αρκετούς Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στα σύνορα, αλλά ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τις αναφορές.
Η απάντηση του ισραηλινού στρατού: Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον πολλών στόχων της Χαμάς στη Γάζα και καλούν χιλιάδες εφέδρους, δήλωσαν στρατιωτικοί ηγέτες. Οι δυνάμεις των IDF έδιναν μάχες στο έδαφος το Σάββατο σε τουλάχιστον μισή ντουζίνα τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών χωριών, δύο στρατιωτικών βάσεων και συνοριακών διαβάσεων, δήλωσε εκπρόσωπο

Εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες

Στη Γάζα οι πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη αναμένοντας ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει ημέρες, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έσπευσαν στα καταφύγια.

 Ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς κάνοντας έκκληση προς τους απανταχού Παλαιστίνιους να πολεμήσουν.

«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για τον τερματισμό της τελευταίας κατοχής επί της γης», είπε προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.

 Η τελευταία αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς ήταν ο πόλεμος των δέκα ημερών το 2021.

 Νετανιάχου: «Είμαστε σε πόλεμο»
 «Από σήμερα το πρωί, το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρόσθεσε ότι ο πρώτος στόχος του στρατού είναι να καθαρίσει όλες τις νότιες κοινότητες από «τρομοκράτες που είχαν διεισδύσει σε αυτές» και να «αποκαταστήσει την ασφάλεια και την ειρήνη σε όλες τις κοινότητες που υπέστησαν την επίθεση».

 Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε πως ο δεύτερος στόχος του στρατού είναι «να κάνει τον εχθρό να πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα» και ο τρίτος να εξασφαλίσει άλλες δυνητικά βίαιες αρένες «έτσι κανείς άλλος δεν θα σκεφτεί να συμμετάσχει σε αυτόν τον πόλεμο».

 Σε περίοδο πολέμου, όλοι πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Καλώ όλους τους πολίτες του Ισραήλ να ενωθούν, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας - τη νίκη σε αυτόν τον πόλεμο», είπε.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις