Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τι απαντά ο Χρήστος Πατούχας στους 50: "Είσαι κομμουνιστής! Είσαι ένοχος!!"- Δεν αναφέρεται σε παραίτησή του

Τι απαντά ο Χρήστος Πατούχας στους 50: &...

Του Χρήστου Πατούχα

Σα 50 μέλη της Ανυπότακτης Πολιτείας που  ζητούν την  παραίτησή του λόγω συμπόρευσής του με το ΚΚΕ απαντά με ανακοινωσή του ο Χρήστος Πατούχας χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στο αν θα παραιτηθεί ή όχι.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

"Ας αρχίσουμε από λίγο πιο πίσω:

1.     Το πως ιδρύθηκε, ποιος την ίδρυσε, ποια ήταν η δράση, οι θέσεις για τα Δημοτικά και τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα της Ανυπότακτης Πολιτείας, είναι γνωστό στην πολιτική πιάτσα, στα ΜΜΕ, στην κοινή γνώμη. Είναι επίσης γνωστό και οφείλεται στην δράση και τις θέσεις της, ότι η Ανυπότακτη Πολιτεία, εισήλθε στον πολιτικό χάρτη και κέρδισε σεβασμό και εκτίμηση πολύ πέραν των εκλογικών της ορίων. Οι κεντρικοί της στόχοι, υιοθετήθηκαν ευρύτερα και πολλοί είναι πλέον διεκδικητικοί στόχοι του συνόλου των δημοτικών δυνάμεων και της πόλης.

Από την δράση και τις θέσεις μας, προέκυψαν οι συγκλίσεις ή οι αποκλίσεις με άλλες δημοτικές παρατάξεις. Και είναι δημόσια γνωστό ότι η σύγκλιση με την Λαϊκή Συσπείρωση μας οδήγησε στην διατύπωση πρότασης δημοτικής συνεργασίας πριν ακόμα από τις εκλογές του 19. Να σημειωθεί, αυτό έγινε με ομόφωνη επεξεργασία μας.

2. Ο υποφαινόμενος υπογράφων Χρήστος Πατούχας , έχει πολιτική ταυτότητα απολύτως δημόσια γνωστή. Εδώ και πολλές πλέον δεκαετίες. Επέλεξα να κατοικώ στην πόλη μας από το πολύ μακρινό 1976. Είναι γνωστή η πολιτική μου ταυτότητα από την δημόσια δράση μου. Από την, ενίοτε πυκνή, δημόσια αρθρογραφία μου, από τις πολιτικές συγκρούσεις μου. Δεν απέκρυψα ποτέ την εκτίμηση μου στον Μαρξισμό και τις κομμουνιστικές αρχές και αξίες και αυτό το γνωρίζει επίσης η πολιτική πιάτσα της πόλης μας. Συναγωνιστές, φίλοι, αντίπαλοι, σύντροφοι, δημοσιογράφοι και βεβαίως η ευρύτερη κοινή γνώμη. Δεν ισχυρίστηκα δε ποτέ, (όσοι το ισχυρίζονται όλοι λένε ψέματα), ότι έχω άλλη ταυτότητα το πρωί και άλλη το απόγευμα. Το σύνολο της δραστηριότητας μου, στηρίζεται στην συνολική μου συγκρότηση και προσωπικότητα. Είναι λοιπόν περισσότερο από προφανές, ότι ποτέ δεν αιφνιδίασα κανέναν. Σε κανένα ζήτημα. Ιδιαίτερα τους συντρόφους μου στην Ανυπότακτη Πολιτεία. Είναι ακόμα προφανές, ότι οι πολιτικές απόψεις μου, συνυφασμένες με την όλη πορεία ζωής μου, δεν είναι ούτε πρόχειρες ούτε ευκαιριακές και εννοείται πως δεν θα ζητούσα για να τις έχω την έγκριση και την άδεια κανενός.

Θα μπορούσα επιπροσθέτως, να αναγνωρίσω σαν ελάττωμα μου την υπερβολική πολιτική μου ευθύτητα. Να σκέπτεσαι, να  λες αυτό που σκέφτεσαι, να εννοείς μόνο αυτό που λες,  ποτέ να μην λες άλλα και να κάνεις άλλα. Αυτό υπήρξε πάντα και πολιτική μου πρακτική και παρακαταθήκη. Δεν με ωφέλησε πάντα, αλλά είναι αρχή και στάση ζωής, θεωρώ ωστόσο ότι   πολλοί με εκτιμούν για αυτό.

3. Την ημέρα της ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, στην σύντομη δήλωση μου είπα ακριβώς αυτό. Ότι για κανέναν δεν θα αποτελέσει έκπληξη η είδηση αυτή. Θα διαφωνήσουν πολλοί αλλά κανένας δεν αιφνιδιάζεται.

 4. Ουδέποτε στην Ανυπότακτη Πολιτεία θεσπίσαμε απαγόρευση της πολιτικής ένταξης αλλά και της κομματικής δράσης. Κατά τούτο και οι υπογράφοντες σύντροφοι, ή οι περισσότεροι από αυτούς, έγιναν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΛΑΕ, του ΜΕΡΑ25, άλλων εναλλακτικών σχεδίων στην ευρύτερη αριστερά, υπήρξαν υποψήφιοι βουλευτές, οργανωτικά στελέχη κτλ  (Σημείωση: Το πλήθος των πολιτικών σχεδίων και αντίστοιχα η αποτυχία και η κατάρρευση τους, θα έπρεπε ήδη να έχει προβληματίσει σοβαρά όλους).

 5. Μετά τις εκλογές του 19, έθεσα ο ίδιος την ανάγκη της διαδοχής και ζήτησα να δρομολογήσουμε την διαδικασία την οποία λεπτομερώς πρότεινα. Δεν εκδηλώθηκε ποτέ, ιδιαίτερα από αυτούς τους συντρόφους, κανένας ιδιαίτερος ζήλος και δεν ξεκίνησε ποτέ η διαδικασία. Θα εξηγήσω γιατί έσπευσαν στην σημερινή τους τακτική. 

6. Στις αρχές του χρόνου έγινε δια του κ. Δημάρχου, πρόταση Δημοτικής συνεργασίας της Λαϊκής Συσπείρωσης προς την Ανυπότακτη Πολιτεία. Μετέφερα την πρόταση στους συντρόφους μου. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι τρόμαξαν. Φανερά φοβήθηκαν την ενσωμάτωση και την αφομοίωση, βαθύτερα εκτιμώ ότι ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά ιστορικών διαφορών με το ΚΚΕ του χώρου της πολιτικής και ιδεολογικής τους καταγωγής, στην πράξη και μετά τις παγκόσμιες εξελίξεις μετά το 1990, ανυπόστατα και άνευ αντικειμένου. Γενικά θεωρώ άνευ αντικειμένου τις αντιΚΚΕ και αντικομμουνιστικές εμμονές, εννοώ αυτές που αναπτύσσονται μέσα στην μαχόμενη αριστερά, είναι περιττή και μη χρήσιμη ασθένεια, δεν προάγει κανένα κινηματικό στόχο, διαιρεί και αποπροσανατολίζει τους αγωνιστές, δεν προσθέτει τίποτα στις ιδεολογικές επεξεργασίες, κάνει τους ανθρώπους θύματα και όχι πρωταγωνιστές.

Οι σύντροφοι που τρόμαξαν, άρχισαν να επεξεργάζονται σχέδιο διαφυγής. Να προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν την Ανυπότακτη Πολιτεία στο σχέδιο διαφυγής. Να βρουν όρους που δεν θα γίνουν δεκτοί για να ματαιώσουν την συνεργασία. Εδώ ταιριάζει απόλυτα η ανάγκη να λέμε αυτό που πραγματικά πιστεύουμε και να εννοούμε αυτό που λέμε. Όχι στην διγλωσσία, στην υποκρισία, στο κρυφτούλι.

7. Λίγα ακόμα σχόλια για το κείμενο των 50: α) Είναι οι 50 πλειοψηφικό ρεύμα στην Ανυπότακτη Πολιτεία; Απάντηση: Όσοι έχουν διατελέσει μέλη και υποψήφιοι της είναι πολλές εκατοντάδες β) Στους 50 περιλαμβάνονται μερικοί που έχουν φύγει από την Πάτρα άλλος 10, άλλοι 5, άλλος 3 χρόνια. Έχουν μεταδημοτεύσει. Ποιος λόγος υπήρχε να τους εμπλέξουμε; Υπάρχει τουλάχιστον ένας που δεν υπήρξε ποτέ ούτε μέλος ούτε υποψήφιος της Α.Π. Για παράγοντα άλλης παράταξης τον ξέρω. Μερικούς δεν τους γνωρίζω καν, αλλά μπορεί να φταίω εγώ για αυτό. Βεβαίως υπάρχουν υποψήφιοι του ΜΕΡΑ25 που συνυπογράφουν. Αλλά δεκτό, αφού αυτό δεν ενοχλεί αυτούς που ενοχλούνται από την υποψηφιότητα Πατούχα. Πιθανόν οι ίδιοι δεν κατάλαβαν τι υπογράφουν. Προφανές! Μόνο το ΚΚΕ ενοχλεί!

Θα ήθελα συμπερασματικά να απευθυνθώ σε όλους τους φίλους και τα μέλη της Ανυπότακτης Πολιτείας. Προφανώς το μέλλον της πόλης μας, το μέλλον της Αριστεράς και της κοινωνίας, δεν θα καθοριστεί ούτε από τον Πατούχα, ούτε από τους 50, ούτε από όλους μας. Στο τέλος της μέρας ή στον απολογισμό του καθενός μας, θα κρίνεται αν ο καθένας μας περπάτησε όρθιος, αν μπορεί να κοιτάξει τους συντρόφους του στα μάτια, αν η ζωή του ήταν σύμφωνη με τις αρχές του, αν θα αφήσει το ίχνος και το αποτύπωμα του σαν χρήσιμο σημάδι για τους επερχόμενους.

Δεν έχω την απαίτηση να συμφωνήσετε μαζί μου, αλλά δηλώνω την υπερηφάνεια μου για τις επιλογές μου, για την στάση ζωής μου, για όσα έχω κάνει, την λύπη μου για τα λάθη μου και για όσα δεν μπόρεσα να κάνω.

Εύχομαι σε όλους υγεία και πορεία με καθαρή συνείδηση.

Πάτρα 10/5/23

Χρήστος Πατούχας

Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πατρέων, επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις