Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Πότε πρέπει να πίνω νερό: Πριν ή μετά το φαγητό;

Πότε πρέπει να πίνω νερό: Πριν ή μετά το φαγητό;

Τι λένε οι ειδικοί

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι σημαντική για την υγεία και τη διατήρηση του βάρους μας, ωστόσο πολλές φορές οι συμβουλές που ακούμε πάνω στο θέμα είναι αντικρουόμενες.

Ο διαβητολόγος Dr Vipul Rustgi, MBBS MD Medicine δίνει την απάντηση και μας εξηγεί τα οφέλη και τις παρενέργειες της κατανάλωσης νερού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα.

Μπορώ να πίνω νερό ή υγρά πριν και κατά τη διάρκεια του φαγητού;
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το να πίνετε λίγο νερό πριν και κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι κακό για εσάς, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να διαταράξει την πέψη σας. Αλλά αποδεικνύεται ότι «η κατανάλωση νερού πριν από το φαγητό μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης», σύμφωνα με τον Dr Rustgi.

Και τι γίνεται με το να πίνετε ενώ τρώτε το φαγητό σας; Το νερό και τα άλλα υγρά βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, ώστε το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά με τον κατάλληλο τρόπο. Όχι μόνο αυτό, το νερό μαλακώνει επίσης τα κόπρανα και με τη σειρά του, θα μπορέσετε να κρατήσετε τη δυσκοιλιότητα μακριά. Θα είστε επίσης σε θέση να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα. Και αυτό θα βοηθήσει επίσης περαιτέρω στην πέψη.

Επιπλέον, η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κάνετε μια παύση μεταξύ των μπουκιών, δίνοντάς σας μια στιγμή να ελέγξετε τα σήματα πείνας και πληρότητας. Έτσι, το να πίνετε νερό πριν και κατά τη διάρκεια του φαγητού μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. «Το νερό σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι και δεν θα τρώτε υπερβολικά και θα μπορείτε να διατηρήσετε ένα βέλτιστο βάρος», λέει ο Dr Rustgi.

Υπάρχουν «παρενέργειες» από την κατανάλωση νερού πριν από το φαγητό;
Ναι, υπάρχουν! Η κατανάλωση νερού πριν από το γεύμα μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα πληρότητας και να μειώσει την όρεξή σας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Γνωρίζετε όμως ότι αυτή η πρακτική μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ινσουλίνης στο σώμα σας;

Ο Dr Rustgi λέει: «Η κατανάλωση νερού ενώ τρώτε μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης, όπως ακριβώς θα έκαναν τα τρόφιμα με υψηλή γλυκαιμία. Αυτό συμβαίνει καθώς το σώμα δεν είναι σε θέση να χωνέψει σωστά τις τροφές και μετατρέπει το γεμάτο γλυκόζη μέρος της τροφής αυτής σε λίπος και το αποθηκεύει». Αυτή η διαδικασία αυξάνει στη συνέχεια τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα και μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μαζί με αυτό, ένα άτομο μπορεί να αποκτήσει προβλήματα οξύτητας ή το ήδη υπάρχον χρόνιο πρόβλημα οξύτητας να επιδεινωθεί. «Εάν έχετε οξύτητα σε τακτική βάση, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Εκκρίνεται λιγότερος γαστρικός χυμός για την πέψη της τροφής. Τότε το άπεπτο φαγητό τείνει να διαρρέει στο σύστημα οδηγώντας σε οξύτητα και καούρα», λέει ο Dr Rustgi.

Τι συμβαίνει αν πίνετε νερό αμέσως μετά τα γεύματα;
Ίσως έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση νερού μετά το γεύμα μπορεί να επηρεάσει την πέψη σας και να εμποδίσει την σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Όμως αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση νερού μετά το γεύμα βοηθά στη διάσπαση της τροφής, ώστε το σώμα σας να απορροφήσει καλά τα θρεπτικά συστατικά.

Όχι μόνο αυτό, αλλά αποτρέπει επίσης τη δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα και τη δυσπεψία. Έτσι, δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε αν το να πίνετε νερό μετά το γεύμα είναι καλό ή κακό. Στην πραγματικότητα, είναι απολύτως εντάξει!

πηγη

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being