Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Αρκτούρος: Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί τελικά η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Αρκτούρος: Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί τ...

Η ιδιαιτερότητα με τα συμπτώματα σε παιδιά

Στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που ονομάστηκε «Αρκτούρος», στρέφει την προσοχή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Κρούσματα της παραλλαγής έχουν εντοπιστεί σε πολλά μέρη του κόσμου, με την Ινδία να έχει μεγάλη αύξηση.

Η παραλλαγή είναι παρόμοια με την «Kraken».

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τον «Αρκτούρο»
 Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στην εν λόγω μετάλλαξη, μιλώντας στην ΕΡΤ. Σημείωσε πως «ξεκίνησε ουσιαστικά εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες από την Ινδία. Δεν έχει δώσει σήμα πολύ μεγάλου κινδύνου σε άλλες χώρες».

 Σύμφωνα με τον ειδικό η εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού στην Ινδία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες καθώς χώρα αυτή έχει διαφορετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την Ελλάδα. Και όπως αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμα ονοματίσει τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ως στέλεχος υψηλού κινδύνου.

 «Εργαστηριακές μελέτες λένε ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων θα είναι ένα 20% πιο μεταδοτικό και μάλλον δεν θα κάνει πιο βαριά νόσηση. Ελπίζουμε ότι δε θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα συστήματα υγείας» είπε. Αναφερόμενος στα συμπτώματα της νέας παραλλαγής τόνισε ότι έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, με την έννοια ότι στην Ινδία κάνει λίγο πιο συχνά -ιδίως στα παιδάκια- επιπεφυκίτιδα δηλαδή κόκκινα μάτια με τσίμπλες, βλέφαρα που δεν μπορούν να ανοίξουν».

Ο Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι ο ιός συνέχεια θα εξελίσσεται και ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ως δια μαγείας. «Κάποιες από αυτές τις μεταμορφώσεις του ιού θα δίνουν στελέχη τα οποία πιθανόν θα αποκτούν και κάποια νέα χαρακτηριστικά», σημείωσε.

 Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πει ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανό να δούμε ένα πιο δυνατό στέλεχος του κορονοϊού. «Ο ιός όσο περνάει ο καιρός να προσπαθεί να γίνεται πιο μεταδοτικός γιατί μόνο έτσι επιβιώνει κάποιος μέσα σε ξενιστές, αλλά δεν θέλει ο ιός να σκοτώνει τους ξενιστές του διότι αν τους σκοτώσει δεν θα μπορεί να μεταδοθεί», πρόσθεσε

Το φθινόπωρο θα χρειαστεί να κάνουμε νέο εμβόλιο
 Απαντώντας στο εάν θα χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτο εμβόλιο ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος. «Το θα χρειαστεί να κάνουμε ένα νέο εμβόλιο το φθινόπωρο αυτό είναι το σίγουρο. Δε νομίζω ότι θα καταφέρουμε τόσο γρήγορα να έχουμε το νέο εμβόλιο. Υπάρχουν εμβόλια σε φάση κλινικών δοκιμών» προσέθεσε λέγοντας ότι τα νέα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία από όλους του κορονοϊούς.

 Αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα και τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια που όλοι θα μαζευτούμε ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι η κυκλοφορία και η θετικότητα που υπάρχει στη χώρα μας είναι πολύ πιο μικρή από άλλες χρονιές. Ωστόσο, όπως είπε, έχουμε μάθει πια πώς να προστατεύουμε τους αγαπημένους αγαπημένους μας ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, που είναι είτε ηλικιωμένοι είτε έχουν προβλήματα υγείας.

 Ο ίδιος προέτρεψε τον κόσμο να κάνει ένα rapid test και να χρησιμοποιεί τη μάσκα σε χώρους, όπως οι εκκλησίες, όπου υπάρχει πολύς κόσμος.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being