Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Σαρακοστή και νηστεία: Ρωτήσαμε και μάθαμε πώς να την κάνεις σωστά- Τι λένε οι διαιτολόγοι στο thebest.gr

Σαρακοστή και νηστεία: Ρωτήσαμε και μάθα...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Συμβουλές, ιδέες και tips

Η  Σαρακοστή είναι η πιο γνωστή νηστεία, όπου 40 ημέρες πριν το Πάσχα οι πιστοί απέχουν από κρέας, ψάρι, αυγό, γαλακτοκομικά. Οι περισσότεροι Έλληνες βέβαια τηρούν αυτή τη νηστεία τη Μεγάλη εβδομάδα.

Για πολλούς η νηστεία μπορεί να ακούγεται σαν μια ιδανική στιγμή για «αποτοξίνωση» ή ακόμα και απώλεια βάρους. Κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού όπως τονίζουμε συχνά σημασία για την απώλεια βάρους έχει το αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο.

Απέχοντας λοιπόν από την ζωική πρωτεΐνη είναι φυσιολογικό να υπάρχει πιο συχνή πείνα με αποτέλεσμα να τσιμπολογάμε συχνά διάφορες νηστίσιμες λιχουδιές: χαλβά, πατατάκια, κριτσίνια, μπισκότα ή κέικ λαδιού κ.α.

Απευθυνθήκαμε στο Ευτροφία Διαιτολογικές υπηρεσίες και μάθαμε από Κλινικούς Διαιτολόγους-Διατροφολόγοιυς M.Sc. όσα θέλεις να ξέρεις. 

  • Τι να κάνεις

1. Κράτησε την πρωτεΐνη στα γεύματά σου

Μπορεί να έχεις αποκλείσει τη ζωική πρωτεΐνη ωστόσο μπορείς να προσλάβεις πρωτεΐνη από άλλες πηγές. Τέτοια τρόφιμα είναι: τα θαλασσινά, τα προϊόντα όγιας, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί (και τα αλείμματα αυτών) και το τόφου. Για να πετύχεις υψηλότερης βιολογικής αξίας πρωτεΐνη μπορείς να δημιουργήσεις γευστικές σαλάτες συνδυάζοντας τα όσπρια με ρύζι ή μακαρόνια και λαχανικά, γεύμα που θα σε κρατήσει χορτάτο για αρκετή ώρα.

2.   Μην ξεχνάς το σίδηρο

Τα φυτικά τρόφιμα έχουν και αυτά σίδηρο απλά δεν απορροφάται το ίδιο καλά όσο ο ζωικός σίδηρος. Ζωικό σίδηρο στη νηστεία φυσικά προσλαμβάνεις από την κατανάλωση θαλασσινών, όμως τι γίνεται με τα υπόλοιπα γεύματα; Φυτικές πηγές σιδήρου αποτελούν τα όσπρια, τα προϊόντα σόγιας και κάποιοι σπόροι όπως ο κολοκυθόσπορος. Για να προσλάβεις όμως επαρκή σίδηρο την περίοδο της

νηστείας φρόντισε να συνδυάσεις τα γεύματά σου με βιταμίνη C καθώς βοηθάει στην απορρόφηση. Βιταμίνη C φυσικά δεν υπάρχει μόνο στα πορτοκάλια αλλά και σε άλλα φρούτα και λαχανικά όπως οι πιπεριές, τα λεμόνια, το μπρόκολο, οι φράουλες, το ακτινίδιο κ.α

3.   Βάλε μέτρο στις νηστίσιμες λιχουδιές

Ξέρουμε είναι πειρασμός τα τηγανιτά καλαμαράκια με το ουζάκι, το ψωμάκι με την ταραμοσαλάτα, τα 45 διαφορετικά είδη χαλβά που θα βρεις στο φούρνο, τα γλυκά του κουταλιού και το all time classic πατατοκούλουρο (σάντουιτς με πατατάκια).

Φυσικά και δε γίνεται να αντισταθείς στο να φας και δε χρειάζεται κιόλας να τα αποκλείσεις. Σημασία έχει το πόσο θα φας και είναι στο χέρι σου να βάλεις μέτρο στην ποσότητα.

  •  Tips

Απόφυγε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κάποια μπιφτέκια απομίμησης κρέατος, εξάλλου το ότι κάτι είναι νηστίσιμο δε σημαίνει ότι είναι υγιεινό.

Φτιάξε ένα πλάνο εβδομάδας με 2 φορές/εβδ όσπρια, 2 φορές/εβδ

θαλασσινά και κάποιο γεύμα με σόγια για μια πιο ισορροπημένη εβδομάδα

  • Ενδεικτικές ιδέες για νηστίσιμα ισορροπημένα σνακ

Φρούτα και ξηροί καρποί

Παστέλι

Smoothie bowl με γάλα καρύδας, κατεψυγμένη μπανάνα, κατεψυγμένα μούρα, μέλι και για topping: τριμμένη καρύδα, ξηρούς καρπούς και φρέσκιες φράουλες

Ψωμί με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο και μέλι

Τορτίγια με αβοκάντο, καρότο, iceberg, ντομάτα, χούμους και σως με ταχίνι, λεμόνι, μέλι

Τορτίγια με ντομάτα, ελιές, κρεμμυδάκι, μαϊντανό και αβοκάντο

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being