Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Γονατίζουν» οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας- «Η κατάσταση είναι η χειρότερη των 100 τελευταίων χρόνων»

«Γονατίζουν» οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Δεν αποκλείεται να τους ξαναβγάλει σύντομα στους δρόμους

Οι σταφιδοπαραγωγοί στην Αιγιάλεια γονατίζουν από τις χαμηλές τιμές με τις οποίες διατίθεται το προϊόν και από τις μικρές ενισχύσεις αλλά και από τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, γεγονός που δεν αποκλείεται να τους ξαναβγάλει σύντομα στους δρόμους.

Μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας», Γιάννης Μποδιώτης, αναφέρει σχετικά με την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών: «Η κατάσταση στους σταφιδοπαραγωγούς είναι η χειρότερη των τελευταίων 100 ετών. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν λάβει ενίσχυση το ποσό των 70 ευρώ και κάποιοι είναι ακόμα απλήρωτοι, από τη σταφίδα που παρέδωσαν το φθινόπωρο. Δεν μας καλύπτει σε καμία περίπτωση το μικρό ποσό ενίσχυσης που ανακοίνωσε ο υπουργός και που επίσημα επί της ουσίας δεν έχει ανακοινωθεί και αφορά τα 35 με 50 ευρώ ανά στρέμμα, το οποίο αναλογεί σε 15 λεπτά το κιλό σταφίδας. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, στην φροντίδα των καλλιεργειών μας, στα έξοδα του κόστους παραγωγής και το κόστος διαβίωσής μας».

Σε ό, τι αφορά τον ΕΛΓΑ για ζημίες, ο σύλλογος, ζητά «να αλλάξει ο κανονισμός και να αποζημιώνει 100% την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Να αποζημιώνει για όλες τις φυσικές καταστροφές και για όλες τις νόσους γιατί είναι λίγα τα φαινόμενα που αποζημιώνει αυτή τη στιγμή».

Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες, είναι το νερό και ο κ. Μποδιώτης αναφέρει: «Πάμε προς την εμπορευματοποίηση του νερού. Ήδη τα τιμολόγια έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δυο χρόνια, στην άρδευση και στην ύδρευση στην περιοχή. Φοβόμαστε το χειρότερο που θα συμβεί με την εμπορευματοποίηση, θεωρούμε ότι το νερό είναι φυσικό αγαθό και θα πρέπει να είναι μόνο προς τη διάθεσή του προς τον λαό και όχι για κέρδη και επιχειρηματικά σχέδια επάνω στο νερό".

"Ξέρουμε πολύ καλά, πως ό,τι κερδήθηκε, κερδήθηκε με σκληρό ανυποχώρητο αγώνα κόντρα στις κυβερνήσεις και μεγαλοβιομήχανους- εμπόρους.

Έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε, διεκδικώντας ό,τι πραγματικά μας αξίζει:

-Εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, στη σταφίδα 2€/Kg.

-Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως δίνουν στους εφοπλιστές.

λαφόν 0,7 λεπτά/Κwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. -Επιδότηση των μέσων, των εφοδίων και των ζωοτροφών. 

-Όχι στο αίσχος των ανοιχτών τιμών. Καταγγέλλουμε την αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος μας και σε βάρος όλων των καταναλωτών με τις ευλογίες των Κυβερνήσεων. Πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής και τα προϊόντα μας πουλιούνται 5 ως 10 φορές ακριβότερα στα ράφια» αναφέρει μεταξύ άλλων σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο αγροτικός σύλλογος του Αιγίου, ενώ κάνει λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης «καμία ανοχή στην κοροϊδία της κυβέρνησης. Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στους σταφιδοπαραγωγούς συνεχίζεται».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις