Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

THE BEST CARNIVAL 2023

/

Πατρινό Καρναβάλι: Εξαφανίστηκαν οι μοδίστρες! Από 10% έως 30% ακριβότερες φέτος οι στολές των πληρωμάτων

Πατρινό Καρναβάλι: Εξαφανίστηκαν οι μοδί...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ποια αύξηση παρατηρείται

Ακριβότερες είναι φέτος οι Καρναβαλικές στολές. Τα καρναβαλικά γκρουπ αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές αφού και τα υλικά είναι ακριβότερα αλλά και οι μοδίστρες χρειάζονται μεγαλύτερη αμοιβή για να καλύψουν την εργασία τους και τα λειτουργικά τους έξοδα.  

Η αύξηση  κυμαίνεται από 10-30% με τα πολυάριθμα γκρουπ να αποτελούν παρά τα αυξήσεις πιο οικονομική λύση σε σχέση με τα γκρουπ που έχουν λιγότερο κόσμο και πιο προσεγμένες στολές. Μία στολή σε ένα μεγάλο γκρουπ μπορεί να κοστίζει στον καρναβαλιστή 40 ευρώ ενώ μία στολή σε γκρουπ κρυμμένου θησαυρού για παράδειγμα κοστίζει τουλάχιστον 60 ευρώ.

«Πριν τρία χρόνια ένα ύφασμα έκανε ένα 1.80 το μέτρο ενώ τώρα 2,50 ευρώ. Μία τρέσα από 0,90 πλέον κοστίζει 1,50 ευρώ. Πρόκειται για τεράστια διάφορα. Παράλληλα τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί έως και 40%» λένε στο thebest.gr άνθρωποι από γκρούπ που ράβουν στολές εδώ και χρόνια. Την ίδια στιγμή επισημαίνουν πως επειδή αρκετοί αυτά τα χρόνια που πέρασαν και το Καρναβάλι ήταν off λόγω covid έφυγαν από το επάγγελμα, λείπουν από την αγορά, και υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί να μην έχουν ποιος να ράψει τις στολές τους, τουλάχιστον στην Πάτρα.

Ωστόσο φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι των γκρουπ κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκρατήσουν όσο γίνεται τις τιμές και να κρατήσουν τον κόσμο τους.

Την ίδια στιγμή άλλα γκρουπ ετοιμάζονται να βγουν με τη στολή που είχαν ράψει για το 2020 και τελικά δε τις φόρεσαν ποτέ λόγω πανδημίας. Πρόκειται για στολές που πλήρωσαν και έμειναν για τρία χρόνια στην ντουλάπα.

Τι λένε άνθρωποι που βγάζουν γκρουπ

«Για φέτος ισχύει ότι η τιμή της στολής έχει ανέβει όπως και το κοστολόγιο για να φτιαχτεί. Προσπαθούμε η στολή μας να φτάσει στους καρναβαλιστές στην τιμή των 40 ευρώ, να μην υπάρχει μεγάλη αύξηση. Η τιμή μίας στολής εξαρτιόταν πάντα και από την ποιότητα της  όμως οι τιμές έχουν ανέβει και στις βιοτεχνίες και στις πρώτες ύλες. Παλιά ράβαμε τις στολές με 9-10 ευρώ, τώρα χρειάζονται 12-13 ευρώ» λέει ο Σωτήρης Καραμπελιάς.

«Έχουν ανέβει τα υλικά. Και ενώ δεν έχουμε σκοπό να βγάλουμε χρήματα από τις στολές,  οι αυξήσεις έχουν ως αποτέλεσμα μία στολή από 45 ευρώ να κοστίζει 60 ευρώ. Έρχονται οι οικογένειες για στολή και στεναχωριέμαι που έχουμε ανεβάσει τις τιμές ενώ προσπαθούμε να βγάλουμε παράλληλα ποιοτικές στολές. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποτε χρειάζονταν 5 ευρώ για να φτιάξουμε ένα καπέλο ενώ τώρα 8 ευρώ» λέει ο Σπύρος Σολδάτος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

The Best Carnival 2023