Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Παιδιά που νοσούν και ΜΕΘ που δεν υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα

Παιδιά που νοσούν και ΜΕΘ που δεν υπάρχο...

«Δεν λάβαμε κανένα μέτρο», λένε οι υπεύθυνοι

Παρά το γεγονός ότι ο επιστημονικός κόσμος ανέμενε μία έξαρση των ιώσεων το φετινό χειμώνα, κυρίως στα παιδιά, μετά από δύο χρόνια εφαρμογής πολλών μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, δεν ελήφθη καμία μέριμνα από την Πολιτεία για την αύξηση των κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας στη Δημόσια Υγεία, τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα.

 

  
Το αποτέλεσμα είναι, σε ένα χειμώνα υψηλής νοσηρότητας, για τους 16 νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά σε πολλές περιπτώσεις και για τις Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, να υπάρχουν μόνο οκτώ κρεβάτια ΜΕΘ για παιδιά, τα οποία μπορούν να φτάσουν τα δέκα μετά από μετατροπές σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης. Όλες οι κλίνες βρίσκονται σε ένα μόνο νοσοκομείο, στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και γιατρός στο «Ιπποκράτειο», Γιάννης Κούτρας, σημειώνοντας ότι είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι οκτώ ή δέκα κλίνες ΜΕΘ για παιδιά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε μία περίοδο έξαρσης της νοσηρότητας.

Συνέπεια είναι παιδιά με βαριές νόσους να μεταφέρονται για νοσηλεία αναγκαστικά σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Αθήνας ή άλλων πόλεων της Νότιας Ελλάδας, όπως έγινε πριν από λίγες μέρες με τον 6χρονο από τα Γρεβενά που νοσηλεύθηκε και δυστυχώς έχασε τη ζωή του σε νοσοκομείο της Πάτρας.

 «Και αυτό, όμως, δεν είναι λύση, διότι είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή δε θα υπάρχει κλίνη ΜΕΘ για παιδιά ούτε στην Αθήνα. Δυστυχώς, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία μόνο ΜΕΘ Παίδων, αυτή του «Ιπποκρατείου», η οποία εξυπηρετεί τη Μακεδονία, τη Θράκη και σε πολλές περιπτώσεις τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Για πολλές χιλιάδες παιδιά υπάρχουν μόλις οκτώ οργανικές θέσεις για κλίνες ΜΕΘ Παίδων, τα οποία μετά από μετατροπές μπορεί να φτάσουν τα δέκα. Την περίοδο αυτήν που υπάρχουν πολλές ιώσεις αλλά και περιστατικά από τροχαία ή άλλες νοσηρότητες, είναι δεδομένο ότι οι κλίνες ΜΕΘ δε φτάνουν. Αφού οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κούτρας.

«Αναμενόμενη η έξαρση, αλλά δε λάβαμε κανένα μέτρο»
 

Κατά τον ίδιο, παρά τα συνεχή αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών να ενισχυθούν οι ΜΕΘ και παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενη η έξαρση των ιώσεων το φετινό χειμώνα, από την Πολιτεία δεν έγινε καμία ενέργεια για την αύξηση των κλινών.

 

«Να πάρουμε ως παράδειγμα την περίοδο της πανδημίας. Πριν τον κορονοϊό στο “Ιπποκράτειο” είχαμε οκτώ κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων. Στην έξαρση της πανδημίας προστέθηκε καινούργια πτέρυγα και ενισχύθηκε η ΜΕΘ. Τώρα αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει η ΜΕΘ Παίδων. Υπάρχουν οκτώ κλίνες για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Ήταν αναμενόμενη μία έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων και ήταν αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν μεγάλες ανάγκες. Όμως, δεν υπήρξε καμία φροντίδα να ενισχυθούν οι ΜΕΘ και τώρα τρέχουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το θέμα είναι να έχουμε από πριν υποδομές, ώστε να προλαμβάνουμε τα προβλήματα», τονίζει ο κ. Κούτρας. 

Πάγιο αίτημα για ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές

'Οπως αναφέρει ακόμα ο ίδιος είναι πάγιο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης η αύξηση των κλινών ΜΕΘ τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες αλλά και η ενίσχυση του συστήματος Δημόσιας Υγείας με προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές) και υποδομές.

«Μπορεί να μη γεμίζουν συχνά οι κλίνες ΜΕΘ Παίδων και να χρειάζονται διακομιδές στην Αθήνα ή αλλού, όμως, σε περίοδο έξαρσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα, δε θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν να είχαμε τέτοια έξαρση ιώσεων όπως η τωρινή. Γι’ αυτό οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούμε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ και ενίσχυση του συστήματος Υγείας με γιατρούς, νοσηλευτές και υποδομές. Όμως, αυτό προϋποθέτει κόστος που δε θέλει να αναλάβει η Πολιτεία. Μία κλίνη ΜΕΘ είναι πολύ περισσότερο από ένα κρεβάτι. Απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και 24ώρη παρακολούθηση. Το κόστος είναι η αιτία που δε γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις και υποδομές», λέει ο κ. Κούτρας.

Οι ελπίδες για την ενίσχυση των ΜΕΘ Παίδων στη Βόρεια Ελλάδα μετατίθενται στο νέο παιδιατρικό νοσοκομείο που σχεδιάζεται να αναγερθεί στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, αλλά αυτό δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2025...

 

πηγή ethnos.gr/

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being