Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Αθανάσιος Τσεκούρας: "Με ενθουσιάζει και μου προκαλεί δέος το πως οι ορμόνες επηρεάζουν όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος"

Αθανάσιος Τσεκούρας: "Με ενθουσιάζε...

Ο Αθανάσιος Τσεκούρας είναι Ενδοκρινολόγος

Η επιλογή της ενδοκρινολογίας αρχικά ήταν για αυτόν μια σχεδόν ενστικτώδης διαδικασία. Στη συνέχεια όμως έγινε απόλυτα συνειδητή απόφαση για τον ενδοκρινολόγο Αθανάσιο Τσεκούρα, ο οποίος αφιερώθηκε στην επιστήμη του με όλη του την καρδιά και όλη του την προσοχή, εξελίσσοντας συνεχώς το γνωστικό και εμπειρικό του πεδίο.

Γεννημένος στην Άρτα, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ειδικεύτηκε στο Ενδοκρινολογικού τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα διατριβής «Η εκτίμηση της Ιωδιοπενίας και η αντιμετώπιση των Ιωδοπενικών Διαταραχών σε παιδιά και εφήβους» με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ενδοκρινολογίας /Παθολογίας κ. Κώστα Μάρκου.

«Η ιατρική, είναι επιστήμη, είναι τέχνη, είναι βαθιά ανθρωποκεντρική, παρουσιάζει ιλιγγιώδη εξέλιξη και πρόοδο και όλα αυτά μου φάνηκαν αρκούντως ελκυστικά για να την επιλέξω και να της αφοσιωθώ. Η επιλογή της Ενδοκρινολογίας ήταν ενστικτώδης αρχικά, αλλά αρκετά συνειδητοποιημένη στη συνέχεια. Δεν θα μπορούσα να ασκήσω άλλη ειδικότητα με την ίδια ευχαρίστηση. Με ενθουσιάζει η λογική, αλλά και η πολυπλοκότητα που διέπει τις αλληλεπιδράσεις των ορμονών, μου προκαλεί δέος το πώς επηρεάζουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες τού ανθρώπινου σώματος, αλλά αισθάνομαι και βαθιά ικανοποίηση που τις περισσότερες φορές μπορούμε να έχουμε ένα αίσιο θεραπευτικό αποτέλεσμα» λέει ο κ. Τσεκούρας και δεν ξεχνά την πρώτη του επαφή με ασθενείς στην ύπαιθρο της Ηπείρου. «Θυμάμαι με μεγάλη συγκίνηση τους πρώτους μου ασθενείς κατά την άσκηση της υπηρεσίας υπαίθρου στα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου. Ήταν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, που είχαν ζήσει δύσκολες ζωές, που ζούσαν πολύ μακριά από την πόλη και τις μεγάλες δομές υγείας και εμπιστεύονταν με μεγάλη ευγνωμοσύνη την εύθραυστη υγεία τους σε εμάς τους νεαρούς γιατρούς, που κάναμε τα πρώτα μας βήματα. Ανάλογη συγκίνηση ένιωσα όταν εξετάζαμε για παθήσεις του θυρεοειδούς τους μικρούς μαθητές στα ορεινά χωριά του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας, στο πλαίσιο αποστολών που διοργάνωνε το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών».

Βασική αρχή του κ. Τσεκούρα είναι η ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς. «Αντιμετωπίζω τον ασθενή ολιστικά και ως άνθρωπο, πρώτα. Η πρόληψη για την προαγωγή της υγείας είναι τόσο σημαντική όσο και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας ασθένειας. Εάν αφουγκραστούμε το σώμα μας και τις ισορροπίες που διατηρεί όταν είναι υγιές, τότε ενεργούμε θετικά προς την ευζωία μας» λέει. Παθήσεις του θυρεοειδούς, Σ. Διαβήτης, παχυσαρκία, είναι μερικά από τα ενδοκρινολογικά προβλήματα που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίζει στο ιατρείο του στην Πάτρα.

«Οι συχνότερες παθήσεις, που αντιμετωπίζονται στο ιατρείο, είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα,τόσο αυτές που αφορούν στη λειτουργία του αδένα (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός) όσο και μορφολογικές διαταραχές (βρογχοκήλη, όζοι θυρεοειδούς), αλλά και οι κακοήθεις παθήσεις του αδένα που δυστυχώς αυξάνονται» αναφέρει. «Εξίσου συχνές είναι και οι παθήσεις που αφορούν τον μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων (Σ. Διαβήτης τύπου 1 και 2, Σ. Διαβήτης κυήσεως, δυσλιπιδαιμίες). Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται η συχνότητα της παχυσαρκίας, αλλά και του μεταβολικού συνδρόμου και των προδιαβητικών διαταραχών. Επίσης, πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε περιστατικά οστεοπενίας και οστεοπόρωσης, κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά πλέον όλο συχνότερα και σε άντρες. Επίσης, παθήσεις των παραθυρεοειδών αδένων (διαταραχές μεταβολισμού του ασβεστίου και της βιταμίνης D). Καθόλου σπάνιες δεν είναι και οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως (με κύριο εκπρόσωπο το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), τα περιστατικά υπογονιμότητας και σεξουαλικής δυσλειτουργίας, καθώς και οι διαταραχές που σχετίζονται με την περίοδο της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης».

Η άσκηση, το διάβασμα, η τέχνη είναι ό,τι απολαμβάνει ο κ. Τσεκούρας τις ώρες που δεν είναι απορροφημένος με τη δουλειά του. «“Και μες στην τέχνη πάλι, ξεκουράζομαι απ' την δούλεψή της” έγραψε ο Καβάφης. Εάν η εργασία είναι κάτι που σε ευχαριστεί, όπως συμβαίνει με μένα, τότε δεν έχει κούραση και ένταση. Το υπόλοιπο της ημέρας έρχεται να συμπληρώσει τη σύνδεσή μου με την επιστήμη μου αλλά και με τη φύση: μελέτη της σύγχρονης διεθνούς βιβλιογραφίας για να παραμένω up to date, περίπατοι για φυσική άσκηση, αναζήτηση υγιεινών μαγειρικών συνταγών με υλικά που προάγουν την υγεία, διάβασμα λογοτεχνίας, συναντήσεις με φίλες και φίλους για να δούμε ταινίες, επισκέψεις σε μουσεία, και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες εμπλουτίζουν το ανθρώπινο πνεύμα. Επίσης, αρκετά ταξίδια για παρακολούθηση συνεδρίων, ώστε να ενημερώνομαι για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και να ανταλλάσσουμε γνώση και εμπειρία με τους συναδέλφους για περιστατικά μας».

 

Info

Αθανάσιος Τσεκούρας

Ενδοκρινολόγος

Ρήγα Φεραίου 113, Πάτρα

τηλ. 2610 620736

www.endokrinologospatra.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being