Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Νικόλας Θανάτσης: "Δεν έχει σημασία μόνο πόσο καλός γιατρός είσαι, αλλά και η ενσυναίσθηση απέναντι στον ασθενή"

Νικόλας Θανάτσης: "Δεν έχει σημασία...

Ο Νικόλας Θανάτσης είναι Γυναικολόγος – Ουρογυναικολόγος, Λαπαροσκόπος Χειρουργός

Ο Νικόλας Θανάτσης ξεκίνησε από τον τόπο του, την Κάλυμνο για να σπουδάσει Ιατρική στην Αθήνα και σήμερα, λίγο πριν κλείσει τα 40 του χρόνια, συνεχίζει την σημαντική επαγγελματική πορεία του και τις επιστημονικές του αναζητήσεις, έχοντας επιλέξει ως έδρα του την Πάτρα.

Ολοκλήρωσε την ειδικότητα και το διδακτορικό του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ενώ από το 2016 έως το 2022 βρισκόταν στο University College Hospital του Λονδίνου όπου εξειδικεύθηκε στην προηγμένη λαπαροσκοπική και υστεροσκοπική χειρουργική, τον προηγμένο γυναικολογικό υπέρηχο και την ουρογυναικολογία. Πλέον έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και στην Πάτρα που τον κέρδισε επειδή «πρόκειται για μία ζωντανή και όμορφη πόλη που συνδυάζει βουνό και θάλασσα ενώ το Πανεπιστήμιο είναι σημαντικός ακαδημαϊκός πόλος έλξης», όπως λέει.

Ο κ. Θανάτσης ήθελε να γίνει γιατρός από την εποχή που ήταν μικρός μαθητής, παρόλο που δεν υπήρχε στο οικογενειακό ή κοντινό του περιβάλλον κάποιος που να είχε ακολουθήσει την ιατρική. «Δεν ήθελα να κάνω τίποτα άλλο, ήταν ο μόνος τομέας που με ενδιέφερε γιατί μέσα από αυτόν μπορείς να βοηθήσεις τους συνανθρώπους σου. Το χειρουργικό κομμάτι ήταν αυτό που με κέντριζε από την αρχή. Απ’ ό,τι θυμάμαι δε μπορούσα να δω τον εαυτό μου σε κάτι άλλο. Το νησί της Καλύμνου άλλωστε έχει παράδοση στους γιατρούς και στους ναυτικούς» εξηγεί.

«Η γυναικολογία είναι η μόνη ειδικότητα που μπορεί να συνδυάζει υψηλού επιπέδου χειρουργική με ένα ευρύ πεδίο ιατρικής παθολογίας. Υπάρχουν πολλές εξειδικεύσεις που μπορείς να επιλέξεις για να ακολουθήσεις. Στόχος μου είναι να ασχοληθώ με τρεις από αυτές και ως ιδιώτης γιατρός να μπορέσω να μεταφέρω όσα έχω διδαχθεί κατά την εκπαίδευσή μου στην ελληνική πραγματικότητα, κάτι που θεωρώ ότι χρειάζεται αρκετά μεγάλη προσπάθεια καθώς υπάρχουν σοβαρές διαφορές σε σχέση με το εξωτερικό. Φυσικά υπάρχουν και ακαδημαϊκοί στόχοι: να συνεχίσω την έρευνα που έκανα στο εξωτερικό σχετικά με τους υπερήχους και την ουρογυναικολογία», λέει.

Όπως εξηγεί, «κάτι που διαφοροποιεί την ιατρική από τις άλλες επιστήμες είναι η ανθρώπινη επαφή. Ο γιατρός έχει μπροστά του έναν άνθρωπο. Ακόμα και στο ερευνητικό κομμάτι ένα μεγάλο μέρος της έρευνας γίνεται στα νοσοκομεία. Δεν έχει σημασία μόνο πόσο καλός γιατρός είσαι έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις ένα ιατρικό πρόβλημα αλλά και η ενσυναίσθηση που έχεις απέναντι στον ασθενή σου. Παίζει σημαντικό ρόλο πώς ως γιατρός εξηγείς μία κατάσταση στον ασθενή με απλούς, μη ιατρικούς, όρους δίνοντας τις επιλογές που έχει. Πρέπει εκ των προτέρων να μπεις στη θέση του ασθενούς και να πάρεις κατά κάποιον τρόπο κάτι από την ψυχολογική του επιβάρυσνση. Ειδικά στο εξωτερικό αυτή είναι μία από τις σημαντικές ικανότητες που πρέπει να διαθέτει ένας σύγχρονος γιατρός. Και μάλιστα είναι από τα βασικά πράγματα πάνω στα οποία αξιολογείται».

Ο κ. Θανάτσης επέλεξε τον ιδιωτικό τομέα καθώς σε αυτή τη φάση της καριέρας του, όπως εξηγεί, είναι μονόδρομος. «Το να ασχοληθείς με την προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική και τον προηγμένο υπέρηχο σε νοσοκομειακό επίπεδο δεν είναι εφικτό πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων» λέει και εξομολογείται πως πιστεύει ότι τελικά δεν θα μετανιώσει για την επιλογή να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Τα όνειρα που έχει για την επιστήμη του δεν σταματούν. «Στην Ελλάδα, στον τομέα μου, η λαπαροσκοπική χειρουργική δεν εφαρμόζεται ευρέως παρά μόνο σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να συμβάλλω όσο μπορώ ώστε να γίνει αυτή η τεχνική μέρος της καθημερινότητας σε νοσοκομειακό και όχι μόνο επίπεδο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εκπαίδευση των νέων γιατρών. Το ίδιο ισχύει και για την προηγμένη γυναικολογική υπερηχογραφία μέσα από την οποία δίνεται δυνατότητα να γίνονται διαγνώσεις σοβαρών ασθενειών σε αρχικό στάδιο και αυτό -όπως είναι εύκολα αντιληπτό- είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ωστόσο και σε αυτό το κομμάτι η Ελλάδα έχει να διανύσει αρκετή απόσταση» καταλήγει.

Info

Νικόλας Θανάτσης

Γυναικολόγος – Ουρογυναικολόγος, Λαπαροσκόπος Χειρουργός

Κέντρο Προηγμένων Γυναικολογικών Υπερήχων & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Αγίου Νικολάου 53, Πάτρα

τηλ. 2610 221574

[email protected]

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being