Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμός στην Εύβοια: Έξι παρατηρήσεις Τσελέντη για τη δόνηση - Θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί

Σεισμός στην Εύβοια: Έξι παρατηρήσεις Τσ...

Η ανάρτησή του

Για «μετασεισμούς ιδιαίτερα αισθητούς» κάνει λόγω ο σεισμολόγος Άκη Τσελέντης σε ανάρτησή του τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα δώσει άλλο μεγαλύτερο σεισμό το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας.

Επιπλέον, στην ανάρτησή του τονίζει ότι «η έως τώρα εξέλιξη της (μετα)σεισμικής ακολουθίας είναι απόλυτα φυσιολογική. Μέχρις στιγμής (12:30/28-12-2022) έχουμε καταγράψει στο Γεωδυναμικό 110 μετασεισμούς».

Η ανάρτησή του
 Χθες όπως διαπιστώσατε απέφυγα να προβώ σε δημόσιες δηλώσεις μέσω των ΜΜΕ παρ/ ότι δέχθηκα δεκάδες αιτήματα. Επανειλημμένα έχω δηλώσει ότι όταν λέω κάτι αυτό πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και βγαίνω ΜΟΝΟ τότε.

Δεν έχει νόημα λίγα λεπτά μετά από κάθε σεισμό να πετάγονται διάφοροι χωρίς κανένα θεσμικό ρόλο για το ένα λεπτό δημοσιότητας να προβαίνουν σε επιστημονικές αξιολογήσεις και να κινδυνολογούν για να κινήσουν το ενδιαφέρον και να δίνουν οδηγίες στον κόσμο!

Σε κάθε «ισχυρό» σεισμό είναι πολύ λίγα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό και κατά συνέπεια θα πρέπει με μεγάλη προσοχή και υπομονή να συλλέξουμε και άλλα στοιχεία για να τα αξιολογήσουμε και να απαντήσουμε με υπευθυνότητα και επάρκεια στο πως εξελίσσεται το φαινόμενο.

Η Κυβέρνηση πρόσφατα συγκρότησε μια ολιγομελή επιτροπή σεισμικού κινδύνου αποτελούμενη από επιστήμονες καταξιωμένους στο αντικείμενο σεισμικής επικινδυνότητας και σεισμικής διακινδύνευσης στην οποία έχω την τιμή να είμαι μέλος.

Μισή ώρα μετά το χθεσινό σεισμό και τα 6 μέλη της επιτροπής αυτής συσκευθήκαμε και καταλήξαμε σε ένα πόρισμα το οποίο καταθέσαμε στον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλλιανίδη ο οποίος το διαβίβασε στον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε στο πόρισμα μας, εδώθησαν οδηγίες στον κρατικό μηχανισμό για το τι πρέπει να κάνει και φυσικά και οι κάτοικοι.

Εγώ προσωπικά μίλησα με τρεις Υπουργούς οι οποίοι αμέσως μετά το σεισμό επικοινώνησαν μαζί μου και τους μετέφερε τις έως τότε πληροφορίες που είχα για το φαινόμενο.

 ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Η έως τώρα εξέλιξη της (μετα)σεισμικής ακολουθίας είναι απόλυτα φυσιολογική. Μέχρις στιγμής (12:30/28-12-2022) έχουμε καταγράψει στο Γεωδυναμικό 110 μετασεισμούς.
Με βάση τα χαρακτηριστικά της μετασεισμικής ακολουθίας η πιθανότητα να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ. Βέβαια στη Σεισμολογία και τη φύση δεν υπάρχουν πιθανότητες 100%!
Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν (και πρέπει) μετασεισμοί της τάξης του 4 οι οποίοι θα γίνουν αρκετά αισθητοί.
Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με το σεισμό της Εύβοιας.
Δεν παρατηρήσαμε καμία μετανάστευση επικέντρων (άρα και ενεργοποίηση) κάποιου μεγάλου γειτονικού ρήγματος.
Οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης και τις οδηγίες που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
 

(**) Ως πρώην μαθητής του οφείλω να συγχαρώ τον Ομότιμο Καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, ο οποίος σε αιτήματα πολλών δημοσιογράφων να εμφανιστεί δήλωσε «εγώ είμαι συνταξιούχος υπάρχουν νεότεροι επιστήμονες που πρέπει μερικές φορές να παίρνουν τη σκυτάλη»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις