Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Πατρινός Γεράσιμος Σοφιανός στον «Καπετάν Μιχάλη»- Μιλάει στο thebest για τον ρόλο του και τα γυρίσματα στην Κρήτη

Ο Πατρινός Γεράσιμος Σοφιανός στον «Καπε...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η πολυαναμενόμενη ταινία θα προβληθεί στους κινηματογράφους τον Δεκέμβριο του 2023.

Ολοκληρώθηκαν πριν λίγες μέρες τα γυρίσματα της ταινίας «Καπετάν Μιχάλης» στην οποία συμμετέχει ο Πατρινός ηθοποιός Γεράσιμος Σαφιανός. 

Το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη μεταφέρεται στον κινηματογράφο σε μία ταινία που αναπαριστά το πάθος της εποχής. Ο «Καπετάν Μιχάλης» αναφέρεται στην επανάσταση του 1889 και στην προσπάθεια των Κρητικών να απελευθερωθούν από τους Τούρκους.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία Κώστα Χαραλάμπους, που θα προβληθεί στους κινηματογράφους τον Δεκέμβριο του 2023, είναι μια ζωντανή μαρτυρία της Κρητικής λεβεντιάς και ιδιοσυγκρασίας, μια μαρτυρία της Ελληνικής ψυχής, η οποία κρατάει πάντοτε άσβεστη την ελπίδα της λευτεριάς της. Τα γυρίσματα έγιναν εξ ολοκλήρου στην Κρήτη και μάλιστα σε όλο το εύρος της Κρητικής τοπιογραφίας ενώ τον «Καπετάν Μιχάλη» θα υποδυθεί ο Αιμίλιος Χειλάκης.

Λίγο μετά το τέλος των γυρισμάτων ο Γεράσιμος Σοφιανός μίλησε στο thebest.gr, για το ρόλο του αλλά και για την εμπειρία των γυρισμάτων στην Κρήτη. 

Η πρόταση για την ταινία έγινε πριν δύο χρόνια. Διάβασα άμεσα το βιβλίο και θέλησα να είμαι μέρος αυτού του εγχειρήματος

Πριν λίγες μέρες ολοκλήρωσες  για τα γυρίσματα της ταινίας «Καπετάν Μιχάλης». Πώς αισθάνεσαι για αυτό το βήμα στη μεγάλη οθόνη;

Ναι, κλείσαμε περίπου δύο μήνες γυρισμάτων στην Κρήτη, για την ταινία “Καπετάν Μιχάλης” , σε σενάριο -σκηνοθεσία του Κώστα Χαραλάμπους (βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη). Ξεκινήσαμε γυρίσματα από τον Ν. Ηρακλείου, ακολούθησαν στον Ν. Λασιθίου και N.Ρεθύμνου και τέλος  στον Ν. Χανίων. Νιώθω ευγνώμων γι’ αυτή τη δουλειά και ιδιαίτερη χαρά  που βρέθηκα με μια ομάδα εξαιρετικών συνεργατών μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Πώς προέκυψε η πρόταση για την ταινία;

Με τον σκηνοθέτη Κώστα Χαραλάμπους, είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν στο πλαίσιο μιας διαφήμισης. Έκτοτε υπάρχει μια αμοιβαία εκτίμηση, αναζητήσαμε την αφορμή να δουλέψουμε πάλι μαζί και η  ταινία αυτή αποτέλεσε το ιδανικό έναυσμα.

 Πώς πήρες την απόφαση να πεις το «ναι»

Δεν υπήρξε κάποιο δίλημμα για μην πω το «ναι»ι. Η πρόταση για την ταινία έγινε πριν δύο χρόνια. Διάβασα άμεσα το βιβλίο και θέλησα να είμαι μέρος αυτού του εγχειρήματος. Για εμένα ήταν προτεραιότητα αυτή η δουλειά, συνεπώς απέρριψα κάποιες άλλες προτάσεις γιατί εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να συνδυαστούν, αφού έπρεπε να βρίσκομαι για αρκετό χρονικό διάστημα στην Κρήτη.

Γεράσιμος Σοφιανός,   ο οπλουργός της τα...

Γεράσιμος Σοφιανός, ο οπλουργός της ταινίας Νίκος Βλαχόπουλος, Αιμίλιος Χειλάκης και ο ηθοποιός Νίκος Τσιμάρας

Η δυσκολία που αντιμετώπισα ήτανε να βρω την κοινή συνισταμένη του χαρακτήρα που υποδύομαι και των δικών μου εκφραστικών μέσων

Ποιος είναι ο ρόλος που υποδύεσαι;

Υποδύομαι τον Καγιαμπή, έναν από τους φίλους του Καπετάν Μιχάλη. Πρόκειται για έναν ασίκη Σφακιανό ο οποίος με συνείδηση του καθήκοντος ακολουθεί τον ανυπόταχτο Καπετάν Μιχάλη μέχρι την θυσία για την ελευθερία.

Για τις ανάγκες της ταινίας «μεταμορφώθηκες» σε έναν Κρητικό. Υπάρχει κάτι που μπορεί να σε δυσκόλεψε;

Η δυσκολία που αντιμετώπισα ήτανε να βρω την κοινή συνισταμένη του χαρακτήρα που υποδύομαι και των δικών μου εκφραστικών μέσων. Υπήρξε όμως αρκετό χρονικό διάστημα προετοιμασίας, ώστε να μελετήσω το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της ταινίας-μυθιστορήματος (Κρητική επανάσταση 1889) και να αναζητήσω υλικό προς έμπνευση ώστε κάθε δυσκολία να ξεπεραστεί. Επίσης με βοήθησαν πολύ και συζητήσεις που κάναμε με τον σκηνοθέτη, πολύ πριν τα γυρίσματα του έργου.

Γενικά το cast της ταινίας έχει ενδιαφέρον

Ναι είναι ένα σπουδαίο cast με πολύ καλούς ηθοποιούς. Αιμίλιος Χειλάκη, Αλέκος Συσσοβίτη, Τζένη Καζάκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Γιώργος Γεροντιδάκης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Χαβρές, Μάνος Ιωάννου, Σπύρος Μπιμπίλας, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Νίκος Τσιμάρας, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Βασίλης Χριστίδης, Αλέξανδρος Τρανουλίδης, Στράτος Χρήστου,Χρήστος Χαλβαντζάρας, Γιάννης Συλιγνάκης, Γιώργος Γαρνάβος, Γιάννης Τσαγκαρακης και πολλοί άλλοι.

Με συγκινεί η μοναχικότητα του «Καπετάν Μιχάλη», το ασυμβίβαστο και ανόθευτο του χαρακτήρα του

Ποια είναι τα συστατικά που κατά τη γνώμη σου θα κάνουν αυτή την ταινία να ξεχωρίσει;

Αρχικά έχουμε μια πολύ δυνατή ιστορία να αφηγηθούμε, που εξυμνεί τον αγώνα για την ελευθερία, την ντομπροσύνη και την  Κρητική λεβεντιά.  Συναρτώμενη αρετή αποτελεί η διασκευή του σεναρίου από το μυθιστόρημα.  Ο τρόπος κινηματογράφησης του σκηνοθέτη και των συνεργατών του, το cast των ηθοποιών , το σκηνογραφικό και ενδυματολογικό πλαίσιο, τα όμορφα μέρη της Κρήτης που αναδεικνύονται μ΄έναν μαγικό τρόπο, είναι θεωρώ κάποια βασικά συστατικά που θα κάνουν τη ταινία να ξεχωρίσει.

 Τι είναι αυτό που σε συγκινεί περισσότερο στον «Καπετάν Μιχάλη»; 

Με συγκινεί η μοναχικότητα του ήρωα, το ασυμβίβαστο και ανόθευτο του χαρακτήρα του.

 Πώς είναι η εμπειρία των γυρισμάτων στην Κρήτη;

Ήτανι ένα πολύ δημιουργικό ταξίδι με όμορφες εμπειρίες, μια συνάντηση με ωραίους ανθρώπους. Τα μέρη που πραγματοποιήσαμε τα γυρίσματα, τόσο τα εξωτερικά όσο και τα εσωτερικά, είναι μοναδικά. Σαφώς υπήρχαν και  δυσκολίες όπως πολλές ώρες γυρισμάτων, δύσβατες περιοχές, όμως πιστεύω ότι αυτό που φτιάξαμε είναι πραγματικά κάτι πολύ καλό και άξιζε τον κόπο.

 Τι υπάρχει στα σχέδια σου;

Αφού ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα, ξεκινάμε πρόβες με τον Δημήτρη Γεωργαλά και την Μαρίνα Παντελάκη  για την θεατρική παράσταση Αγαμέμνων του Γ. Ρίτσου, όπου θα παρουσιάσουμε στο θέατρο Μπάγκειον της Αθήνας, από 20 Ιανουαρίου 2023 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Φωτογραφίες: Μανώλης Μετζάκης, Βασίλης Χριστίδης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight