Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Στρεπτόκοκκος Α: Συναγερμός για απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

Στρεπτόκοκκος Α: Συναγερμός για απότομη ...

Σε ποιες χώρες εμφανίζει την μεγαλύτερη έξαρση - Τι λέει ο ΠΟΥ

Για αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α στην Ευρώπη προειδοποιούν οι επικεφαλείς Υγείας. Κάνουν μαλιστα λόγο για αύξηση «πολλές φορές υψηλότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία» που καταγράφηκαν λ.χ. στη Γαλλία.

Γίνεται λόγος για μεγάλη αύξηση, ενδεικτικά τον Σεπτέμβριο, ειδικά σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών.

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 169 μολύνσεις σε παιδιά ηλικίας 14 ετών και κάτω από τον Σεπτέμβριο.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ολλανδία σημειώνουν επίσης μεγάλη αύξηση, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η μόλυνση, η οποία είναι συνήθως ήπια, έχει στερήσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 16 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Daily Mail, αξιωματούχοι προειδοποιούν τις εταιρείες που προμηθεύουν τα ζωτικής σημασίας αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λοίμωξης, ότι κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο εφόσον διαπιστωθεί ότι αυξάνουν τις τιμές.

Σημειώνεται ότι τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της οστρακιάς.

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων είναι σχετικά ήπιες, κάποιες φορές τα βακτήρια μπορούν, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσουν επεμβατικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS), μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή.

Δύο από τις σοβαρότερες, αλλά σπάνιες μορφές αυτής της διεισδυτικής νόσου, είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησαν για την αύξηση του iGAS μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των 10 ετών, από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.

Οι περιπτώσεις στρεπτόκοκκου Α συνήθως κορυφώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. λλά στη Βρετανία και τη Γαλλία, τα κρούσματα iGAS τους τελευταίους μήνες ήταν «πολλές φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία».

Ο ΠΟΥ δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής, για το εάν πεθαίνουν περισσότερα παιδιά από ό,τι αναμενόταν αυτή την εποχή του χρόνου. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές που διερευνούν τη συνεχιζόμενη επιδημία στη Βρετανία, δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών φέτος είναι ασυνήθιστα υψηλός. Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η αύξηση του στρεπτόκοκκου Α ήρθε μετά από μια «περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being