Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμός στην Εύβοια: Ζημιές σε σπίτια

Σεισμός στην Εύβοια: Ζημιές σε σπίτια

«Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, έπεφταν αντικείμενα» λένε οι κάτοικοι

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ ξύπνησε το πρωί της Τρίτης (29.11.2022) τους κατοίκους της Εύβοιας, ενώ η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι συνεχής. «Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια από τον δυνατό θόρυβο» αναφέρουν – μεταξύ άλλων – κάτοικοι της περιοχής, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και ζημιές σε σπίτια. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ – που σημειώθηκε στις 6:32 – σε διάστημα 50 λεπτών καταγράφηκαν άλλοι πέντε μετασεισμοί και οι δύο τελευταίοι είχαν διαφορά λίγων δευτερολέπτων. Επίσης, οι μεγάλες σεισμικές δονήσεις που είχαν επίκεντρο τις Ζάρακες Ευβοίας, έγιναν αισθητές σε Αττική και Κόρινθο. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και προς το παρόν δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος, ενώ εμφανίζονται γενικά επιφυλακτικοί καθώς το συγκεκριμένο ρήγμα ήταν άγνωστο. «Η περιοχή που έγινε ο σεισμός δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα, δεν έχει ιστορικό σεισμικό. Το παρακολουθούμε», σημείωσε ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο newsit.gr.

Πληροφορίες του evima.gr κάνουν λόγο για ζημιές σε σπίτια και κάτοικοι σημειώνουν ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Εύβοια. «Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, είχε διάρκεια και βοή. Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια από τον δυνατό θόρυβο. Κόσμος είχε βγει έξω από τα σπίτια. Έπεσαν κάδρα και μικροαντικείμενα μέσα στο σπίτι μου», δήλωσε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στο evima.gr. 

Κλειστά σχολεία σε Κάρυστο και Αλιβέρι
Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφηκε αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά στον Δήμο Καρύστου και στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, μίλησε στο newsit.gr λέγοντας ότι: «Ο μεγάλος σεισμός 4,8 Ρίχτερ ήταν πάρα πολύ αισθητός αλλά είχαμε και προσεισμούς και έχουμε και μετασεισμούς. Για αυτό και έκλεισα τα σχολεία σε όλο το δήμο Καρύστου για προληπτικούς λόγους». 

«Είμαστε σε επικοινωνία με τους επιστήμονες. Το αντιμετωπίζουμε χωρίς να δημιουργούμε πανικό» πρόσθεσε ο δήμαρχος Καρύστου, μιλώντας στο newsit.gr. 

Λέκκας και Παπαδόπουλος στο newsit.gr: Δεν είμαστε σίγουροι αν ήταν ο κύριος 
Σε σημείο… έκπληξη, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι σεισμολόγοι Ευθύμιος Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος, φαίνεται ότι έγινε ο σεισμός που ταρακούνησε το πρωί της Τρίτης (29.11.2022) την Εύβοια, την Αττική, αλλά και την Κόρινθο. 

«Η περιοχή που έγινε ο σεισμός δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα, δεν έχει ιστορικό σεισμικό. Το παρακολουθούμε», τόνισε μιλώντας στο newsit.gr ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Ουσιαστικά είναι στον Αλμυροπόταμο, μία περιοχή που δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα, τουλάχιστον εμφανή και που δεν έχει κάποιο ιστορικό σεισμικό» είπε ο σεισμολόγος. Όπως εξηγεί στο newsit.gr: «ακόμα είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε το επίκεντρο και το εστιακό βάθος ακριβώς πάντως δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα γιατί δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα. Έγινε αισθητή σε όλη την Εύβοια, την Αττική, την Λαμία μέχρι και στην Κόρινθο».

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο newsit.gr, σημείωσε ότι οι σεισμολόγοι δεν είναι βέβαιοι ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. «Μετασεισμοί έχουν γίνει ήδη και θα γίνουν κι άλλοι. Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός», επεσήμανε μιλώντας στο newsit.gr. « Έγινε μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, δηλαδή βορειοανατολικά από τα Νέα Στύρα. Είναι μετασεισμός του σεισμού που έγινε στις 6:30 το πρωί. Είναι μία πρώτη ένδειξη εκτόνωσης, ωστόσο δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός, αυτό δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα» πρόσθεσε. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όσον αφορά στους μετασεισμούς, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι «θα γίνουν και άλλοι και έχουν γίνει ήδη με μέγεθος 3,2, 2,2 της κλίμακας Ρίχτερ». 

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Εύβοια 
Από νωρίς το πρωί της Τρίτης (29.11.2022) η Εύβοια «χορεύει» στο ρυθμό του Εγκέλαδου. Οι κάτοικοι ξύπνησαν από τον ισχυρό σεισμό 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ στις 6:32 και έκτοτε έχει ακολουθήσει πλήθος σεισμών. Σε διάστημα 50 λεπτών καταγράφηκαν άλλοι πέντε μετασεισμοί, ενώ οι δύο τελευταίοι είχαν διαφορά λίγων δευτερολέπτων. 

Ο τελευταίος σεισμός που ταρακούνησε την Εύβοια, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είναι μεγέθους 4,2 Ρίχτερ και καταγράφηκε στα 8 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, με εστιακό βάθος στα 11,3 χλμ. 

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε 8 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,9 χλμ.

Μεταξύ των δύο τελευταίων – 4,2 και 4,1 Ρίχτερ – και της αρχικής – 4,7 Ρίχτερ – έχουν καταγραφεί και άλλες δύο, μεγέθους 2,1 Ρίχτερ και 3,2 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σεισμός 3,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:42, 6 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5χλμ.

Σεισμός 2,2 Ρίχτερ σημειώθηκε και στις 7:08, 8 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, με εστιακό βάθος στα 13,3 χλμ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις